Orjatar on totta jossain

Mervi Pasanen

Yle Teemalla alkaa kesäkuussa ahdistavin tv-sarja, jota olen koskaan katsonut. Kyseessä on Margaret Atwoodin romaaniin pohjautuva The Handmaid´s Tale –Orjattaresi.

Olen katsonut sitä suoratoistopalvelun kautta, jossa on mahdollista katsoa useampi jakso putkeen. Se oli virhe, sillä sarjan maailma alkoi tulla jo yöuniin. Oli pakko ottaa taukoa, sillä toisin kuin vastaavissa tuotannoissa yleensä, katsojan oloa ei helpoteta missään vaiheessa. Jos uskaltaa hetken olla huojentunut päähenkilön vuoksi, niin kohta jo puristetaan senkin edestä.

Sarjassa eletään tulevaisuudessa, jossa joukko miehiä on ottanut vallan. Se sijoittuu paikkaan joka vielä tänään tunnetaan Amerikan Yhdysvaltoina, mutta sarjassa sen rippeinä nimellä Gilead.

Naiset on ajettu pois työpaikoiltaan, heiltä on riistetty sellaiset perusoikeudet kuin esimerkiksi kirjojen lukeminen. On naisilla toki virkaa yhteiskunnassa: he tekevät lapsia. Eivät itselleen, vaan valtaapitäville. Lapsista on pulaa, koska ihmiskunta on muuttunut hedelmättömäksi.

Naisen arvokkain asia on toimivat munasarjat. Näitä naisia kutsutaan orjattariksi. Heitä valvovat tädit. Osa kelpaa palvelemaan muita ja heitä kutsutaan martoiksi. Tässä tärkeimmät naisen roolit.

Miehet ajavat paitsi omaa e­tuaan, myös sanovat tekevänsä kaiken Jumalan nimeen. Virheen tehneet ja valtaapitävien mielestä väärin ajatelleet hirtetään ja heidät ripustetaan muurille roikkumaan varoitukseksi muille.

Silkkaa kuvitelmaa? Ei. Karmeus on siinä, että a) se on tapahtunut jo b) sitä tapahtuu koko ajan jossain päin maailmaa c) se voi tapahtua myös paikoissa, joita nyt pidetään sivistysvaltioina. Ei ole lainkaan vaikeaa kuvitella Gileadia sinne minne se nyt on sijoitettu.

Kun tulevaisuudenkuvaa maalaillaan kuten tässä, eli väittämällä että jokin uskonto, sukupuoli tai yhteiskunnallinen asema on parempi kuin toinen, ei tarvitse käyttää mielikuvitusta. Historian tunteminen ja uutisten lukeminen riittää.

Orjattaressa pahinta on se, miten arvottomia naiset ovat, toimivat munasarjat tai eivät. He ovat käyttötavaraa, ja jos tuote on viallinen tai käyttäytyy ei-toivotusti, heidät eliminoidaan tai lähetetään siirtomaihin. Inhottavuudesta tulee tavallista, johon pitää vain tottua.

Sarjaa katsoessa ahdistaa, inhottaa ja kuvottaa, koska se on niin totta. Nousee vihaisia tunteita.

Samanlaista tunneskaalaa elän, kun kuulen uutisia avustustyöntekijöistä, joiden pitäisi auttaa hädässä olevia, mutta käyttävät katastrofialueilla naisia seksuaalisesti hyväkseen. Tai kun katsoin dokumentin Arvet minussa, jossa viisi naista kertoo lapsuuden kokemuksistaan seksuaalisen hyväksikäytön uhreina.

Orjattaren tarina on käsikirjoitettu, eikä Offrediä esittävä näyttelijä oikeasti joudu kokemaan kauheuksia. Dokumentin naiset ovat kokeneet, miten heidän ihmisarvonsa nollataan vain koska jonkun iljettävän aikuisen tekee mieli seksiä. Se on jättänyt jäljet, jotka ovat näkyvissä vuosikymmenienkin kuluttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.