Eutanasian ex-kannattajat ovat selityksen velkaa

Erno Laisi

Kun eduskunta toissa viikolla äänesti eutanasiasta, loppui monella aiemmin myönteisesti kuolinapuun suhtautuneella kansanedustajalla rohkeus.

Ylen vaalikoneen perusteella enemmistö nykyisistä kansanedustajista kannatti parantumattomasti sairaan oikeutta avustettuun kuolemaan vielä keväällä 2015. Suuressa salissa kolmisen vuotta myöhemmin selvä enemmistö äänesti toisin.

Takinkääntö ei ole politiikassa välttämättä lainkaan pahasta, mutta takin kääntäminen vain äänestäjien kaikkoamisen pelossa on raukkamaista. Liian moni todellisuudessa eutanasiaa kannattava pelkäsi äänestäjiä. Eutanasian vastustajat ovat äänekäs, mutta marginaalinen ryhmä.

Viime vuoden lopulla Helsingin Sanomien gallupissa 73 prosenttia vastanneista ilmoitti kannattavansa kuolinavun laillistamista. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu gallupeissa aiemminkin.

Eutanasiakantansa kanssa horjuvilla on ennen ensi kevään vaaleja huomattavasti enemmän seliteltävää kuin niillä, jotka mielipiteensä takana seisoivat.

Päijäthämäläisistä kansanedustajista Martti Talja (kesk.) sekä Juha Rehula (kesk.) äänestivät sosiaali- ja terveysvaliokunnan eutanasialausuman puolesta. Lausuma käytännössä vesittää eutanasialainsäädännön etenemisen. Vielä keväällä 2015 molemmat suhtautuivat varovaisen myönteisesti eutanasian laillistamiseen.

Eniten mieli muuttui orimattilalaiskansanedustajalla Kalle Jokisella (kok.), joka vielä Ylen vaalikoneessa oli täysin samaa mieltä sen väitteen kanssa, että parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan. Rami Lehto (ps.), joka ei ole aiemmin ottanut asiaan julkisesti kantaa, oli Jokisen, Rehulan ja Taljan tavoin laillistamista vastaan.

Muista päijäthämäläiskansanedustajista Anne Louhelainen (sin.), Jari Ronkainen (ps.), Ville Skinnari (sd.) äänestivät eutanasian laillistamisen puolesta. Mika Kari (sd.) ei osallistunut työmatkan takia äänestykseen, mutta sanoo suhtautuvansa eutanasian laillistamiseen ”maltillisen myönteisesti”.

Eutanasian vastustajien yksi yleisimmistä argumenteista on, että kuolinavun sallimisen sijaan on keskityttävä saattohoidon parantamiseen. Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää, ettei saattohoidon tason parantaminen ja eutanasia ole vastakkaisia vaihtoehtoja.

Eutanasiakeskustelu jatkuu myös ensi vaalikaudella. Tuolloin eduskunnan olisi syytä kunnioittaa kansan selvän enemmistön tahtoa ja hyväksyä parantumattomasti sairaille ihmisille oikeus avustettuun kuolemaan. Jokainen ihminen ansaitsee arvokkaan ja inhimillisen kuoleman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 5. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 6. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 7. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 8. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 9. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 10. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 11. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 12. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 13. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 14. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 15. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.