Kuka määrittää yksityisyytesi rajat?

Lealiisa Kivikari

Avasin facebookin eräänä lauantaipäivänä tirkistelläkseni mitä kavereille kuuluu. Uutisvirrassa näin ensin kuvan kaverin pahasti murtuneesta jalasta, seuraavaksi kuvan rääkätyistä eläimistä ja sen jälkeen kuvan ihmisestä kuolinvuoteella. En voi vaikuttaa siihen, mitä kuvia kaverini julkaisevat, mutta voi päättää kuinka paljon aikaa vietän sosiaalisessa mediassa.

Kuolleen läheisen kuva sai minut pohtimaan yksityisyyden rajoja. Juuri syntyneille ja juuri kuolleille ihmisille pitäisi antaa rauha. Lapsia, vanhuksia ja sairaita tulisi suojella. Kuka päättää sinun kuvasi tai tarinasi julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa silloin, kun et itse joko ikäsi tai terveydellisen tilanteesi vuoksi pysty tekemään päätöstä?

Kuljemme kaikkitietävät puhelimet mukanamme: Kuka tahansa voi seurata missä olemme, kenen kanssa ja minne olemme menossa. Jostain kumman syystä me myös itse haluamme hyvin avoimesti kertoa sekä sanoin että kuvin koko elämästämme. Jos puhelimessa on sijaintipalvelu päällä, ja menee vaikkapa ravintolaan, niin pian puhelin ilmoittaa ketkä kaverit ovat lähietäisyydellä.

Erään työprosessin yhteydessä lähetin sähköpostin yhteistyökumppanille kahdentoista jälkeen yöllä. Sain seuraavana päivänä viharyöpyn kasvoilleni, hänen mielestään yöaikana lähetetty viesti loukkasi hänen kotirauhaansa. Koska en itse pidä älylaitteessa huomioääniä päällä, en osannut ajatella, että viestini olisi häiritsevä. Sisältö oli asiallinen, enkä pyytänyt, saati vaatinut häntä vastaamaan heti.

Olen monesti kuullut ihmisen tuskailevan: No kun se piippaa koko ajan, ei jaksa. Ei tarvitsekaan jaksaa, puhelimesta on aivan helppo kytkeä äänet pois päältä. Vaikka laumahenki ja velvoitteet painavat, niin uudet viestimismahdollisuudet eivät tarkoita sitä, että tulee olla tavoitettavissa koko ajan. On myös luvallista valita, mitä sovelluksia pitää avoimena, mitä suljettuna tai mitä palveluita lataa puhelimeen. Ei ihminen katoa maailmasta, vaikka hän ei päivittäin näyttäisi kavereilleen mitä ruokaa syö tai kertoisi mistä on mielensä pahoittanut.

Keskustelin ystäväni kanssa kasvokkain yrittäjyydestä, sen jälkeen puhuimme asunnoista ja vielä muutaman sanan lomamatkoista. Jatkoimme keskustelua whatsapp-viestien välityksellä. Eipä aikaakaan, kun minulle alkoi sataa mainoksia yrityslainoista, asunnonvälittäjistä ja matkan järjestäjiltä. Ystävälleni kävi samoin. Mainoksia tuli eri sosiaalisten medioiden kanavien kautta, ja jopa tekstiviesteinä. "No toihan on ihan itsestään selvää", sanoi lapseni, kun päivittelin hänelle asiaa.

Muuttuneessa toimintakulttuurissa yksityisyyden rajat ovat hämärtyneet ja häilyvät. Luulenpa myös, että eri sukupolvilla on erilainen käsitys siitä, miten yksityisyys määritellään. Mitä yksityisyys sinulle merkitsee? Teetkö tietoisia valintoja yksityisyytesi suojaamiseksi?

Kirjoittaja on lahtelainen sanataiteilija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 5. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 6. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 10. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 11. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 12. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 13. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 14. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 15. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.