En syrjäytynyt välivuosista huolimatta

Alina Mäkynen

Reilu viikko sitten julkaistiin kevään uusien ylioppilaiden nimet. Valkolakin saa tänä vuonna itselleen yli 26 000 nuorta. Hallituksella on jatkokoulutuksesta haaveileville yksi toive, ja se on nyt heti.

Samaan aikaan, kun hallitus pyrkii vähentämään lukion jälkeen pidettäviä välivuosia, nuoret pitävät niitä yhä enemmän. Yle uutisoi viime viikolla (16.5.) Nuorten tulevaisuusraportti -tutkimuksesta, jonka mukaan 30 prosenttia lukiolaisista suunnittelee viettävänsä välivuoden lukion jälkeen. Sama lukema oli neljä vuotta sitten 20 prosenttia.

Tutkija Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kommentoi Ylelle, miten vailla tulevaisuuden suuntaa olevat opiskelijat ovat niitä, jotka ilman tukea ja ohjausta päätyvät alle 30-vuotiaiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorten listoille.

Suoraan lukiosta yliopistoon siirtynyt opiskelijakollegani kommentoi Twitterissä Tenhunen-Ruotsalaisen sanoja kertomalla, miten hänen omasta abi- ja pääsykoekeväästään lähti liikkeelle mielenterveyden alamäki. Kuormittavan abikevään jälkeen tauko opinnoista olisi ollut paikallaan, mutta opiskelupaikan saamisen tärkeyttä oli korostettu lukiossa ja mediassa. Seuraava vastasi, miten oli itse pitänyt kahdeksan ”syrjäyttävää ja vaarallista” välivuotta, ja nyt hän on suorittanut kolmen vuoden tutkinnon kahdessa vuodessa.

Korkeakouluihin siirtymistä yritetään aikaistaa uudistuksella, jossa monilla aloilla pyritään vuoteen 2020 mennessä siirtymään pois pääsykokeista. Vaikka kuormittavien kokeiden uudistaminen on tervetullutta, sen taustalla oleva tavoite viskoa nuoret korkeakouluun ilman taukoja voi aiheuttaa ongelmia jaksamiselle.

Lukion viimeinen kevät on monille kuormittavaa aikaa. Hyvä koulumenestys saattaa piilottaa taakseen heikentyneen hyvinvoinnin. Kun tavoitteena on saada nuorten opinnot sujumaan nopeasti, korkeakoulua ennen pidetty välivuosi ei ole pahis. Sen aikana saa palautua raskaasta pänttäyksestä ja tehdä vaihteeksi jotain ihan muuta. Seurauksena opiskelumotivaatio kasvaa ja mahdollisen tutkinnon voi paikan saatuaan suorittaa jopa oletettua nopeammin.

Tutkijoiden ei kannata olla huolissaan välivuosista. Niiden aikana voi tehdä muutakin kuin syrjäytyä, sillä vaihtoehtoja on monia. Voi tehdä töitä, harrastaa tai matkustella. Lisäksi on mahdollista kasvaa, viisastua ja oppia uutta.

Itse opin kahden välivuoden aikana valmistamaan omenapiirakkaa au pair -perheelleni Ruotsissa ja hoitamaan karjaa australialaisella farmilla. Tein töitä ja tienasin rahaa opiskelukassaan. Ehkä opin siinä sivussa myös pari asiaa itsestäni ja tulevaisuuden suunnitelmistani.

Vuosien jälkeen sain opiskelupaikan. Ja kuntoa riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 2. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 3. Perussuomalaiset tyrmää EU:n elvytysrahaston: "Euron kärsimysnäytelmä" – Katso kaikkien ryhmänjohtajien vastaukset
 4. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 5. Kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla terassien mahdollisia lisätilatoiveita – terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa
 6. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 7. Miljoonien lisätalousarvio valtuustoon Hollolassa, joukkoliikenteestä 500 000 euron lisälasku
 8. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 9. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 10. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 11. Heinolan Voimisteluseuran cheerleadingtoiminta siirtyy LCS Panthersiin
 12. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 13. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 14. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 15. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.