Maailmantuskaa poteva on rasittava nillittäjä

Ruska Paronen

Ulkomailla valaat ja kilpikonnat tukehtuvat meressä kelluvaan muovijätteeseen. Lihatuotanto kuormittaa maapalloa ja eläimet voivat huonosti. Lempivaatekauppani käyttävät lapsityövoimaa tehtaissa, jotka saattavat romahtaa minä hetkenä hyvänsä. Euroopassa äärioikeistot lisäävät kannatustaan ja ihmisten yleinen välinpitämättömyys ottaa päähän.

Ahdistaa, ahdistaa, ahdistaa.

Vanha sanonta tieto lisää tuskaa on surullinen tosiasia. Mitä enemmän ihminen on valistunut ympäristönsä ongelmista, sitä enemmän ne kuormittavat hänen omaa henkistä hyvinvointiaan.

Viime huhtikuussa Yle uutisoi siitä, miten monelle nuorelle ilmastoahdistuksesta on tullut arkipäivää. Ilmastoahdistukseen liittyy usein surullisuutta, vihaa, syyllisyyttä ja häpeää. Konkreettisesti ahdistus ilmenee alakuloisuutena, masennuksena ja jopa täydellisenä lamaannuksena.

Totta kai hävettää, sillä aina voisi tehdä enemmän.

Täydellisen ekologista, ketään loukkaamatonta elämää on vaikea toteuttaa vuorokauden ympäri seitsemänä päivänä viikossa, vaikka kaikki maailman ongelmat olisivatkin tiedossa. Nuorille asetetaan valtavasti paineita maailman parantamisesta ja pelastamisesta, ettei ihmekään jos ahdistus lisääntyy.

Maailmantuska on jonkin sortin tabu, joka viitataan kintaalla olemattomaksi. Tällaisesta ahdistuksesta valittava leimaantuu helposti lapselliseksi ja rasittavaksi nillittäjäksi, joka höpöttää turhista asioista, vaikka elämässä olisi niin sanottuja oikeitakin vastoinkäymisiä.

Tuska on silti todellinen.

Vertaistukiryhmien puuttuessa maailmantuskaa podetaan hiljaa omissa poteroissa ja helpotusta pahaan oloon haetaan 2010-luvun suosituimmasta terapiamuodosta – Facebookin kissavideoista. Uutisia ei haluta enää lukea.

Helsingin Sanomissa pari vuotta sitten julkaistussa kolumnissa ”Maailmantuska vei yöunet – kunnes paransin sen työllä” Kaisa Viljanen toteaaaikuisiän maailmantuskan olevan seuraustateini-iän maailmanparannusnaivismista. Viljasen mukaan maailmantuska koetaan syyllistävänä luksusongelmana, jota podetaan kaukana itse ongelmien keskiöstä omien asioiden ollessa hyvin.

Omaa maailmantuskaansa Viljanen oppi helpottamaan pienillä konkreettisilla teoilla, joita hän pystyi arjessaan tekemään, ja keskittymällä positiivisiin uutisiin. Sillä uskokaa tai älkää niitäkin löytyy.

Viljasen malli on hyvä. Lisäisin ohjeistukseen kuitenkin vielä sen, että itselle on oltava myös armollinen ja erityisesti nuorten on päästettävä irti epärealistisista odotuksista, sillä kukaan meistä ei elä täällä pyhimysten tavoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 6. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 7. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 8. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 9. Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?
 10. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 11. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 12. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 13. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 14. Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen
 15. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.