Ylistetyllä Timosella suuret paineet

Lahden valtuusto valitsi maanantaina Jyrki Myllyvirran seuraajaksi monipuolisen uran erityisesti kulttuurin parissa tehneen Pekka Timosen. Elokuun puolivälissä Lahden ja lahtelaisten palvelukseen tuleva Timonen on toiminut viimeiset neljä vuotta Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä. Hänen työhistoriaansa kuuluu myös muun muassa Helsingin kaupungin kulttuurijohtajuus.

Valtuuston valinta oli harvinaisen yksituumainen. Vain kahdeksan valtuutettua 59:stä raapusti suljetussa lippuäänestyksessä paperiin Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan nimen. Valtuuston ilahduttava yhtenäisyys kaupunginjohtajavalinnassa antaa Timoselle erinomaisen selkänojan aloittaa kolme vuotta kestävä pesti kaupunginjohtajana.

Selvä enemmistö valintakokouksessa puhuneista valtuutetuista ylisti Timosen ominaisuuksia. Vuolaat kehut latasivat samalla Timoseen kohdistuvat odotukset tappiin.

Timonen on kertonut, että häntä kiehtoo ajatus pitkäjänteisyydestä (ESS 12.6.). Sitä kaupunginjohtajalta toden totta tarvitaan. Projektijohtajana viime vuosina profiloitunut Timonen kyennee tuomaan kaupunkiin kaivattua ketteryyttä. Tehtävässä vaadittavaa malttia ja ison kuvan hahmottamista ei aiempaa kaupunginjohtajakokemusta vailla oleva Timonen saa kuitenkaan unohtaa.

Jotkut valtuutetut ovat epäilleet Timosen talousosaamista. Timonen onnistui kuitenkin vakuuttamaan selkeän enemmistön valtuutetuista osaamisestaan myös talousasioiden saralla. Valitulla kaupunginjohtajalla onkin paineita osoittaa olevansa puheidensa mittainen mies myös rahapussin vartijana.

Timonen aloitti vakuuttelun heti maanantain valtuutetuille pitämässään kiitospuheessa. Hän korosti, että kaupungin on käytettävä rahansa viisaasti. Kaikilla kaistoilla ei voi kiihdyttää yhtä aikaa, Timonen kuvaili (ESS 12.6.).

Valtuustokauden alussa sovittua sopeutusohjelmaa on edistettävä tarmokkaasti myös uuden kaupunginjohtajan aikana. Poliitikkojen ja uuden kaupunginjohtajan kuherruskuukausi ei saa näkyä höveleinä talouslinjauksina.

Timosen laajat valtakunnalliset ja kansainväliset verkostot tulevat Lahdelle erinomaisen tärkeään saumaan. Lahden on katsottava avarakatseisesti kaikkiin suuntiin, jotta kaupunkia riivaavat ongelmat saadaan ratkaistuiksi ja nykyisiä vahvuusalueita saadaan vahvistettua entisestään.

Jos Timonen ja poliitikot onnistuvat tulevien vuosien aikana Lahden kehittämisessä ja taloustilanteen parantamisessa, ei ole mitään syytä, miksi Timonen ei voisi jatkaa kaupungin kansliapäällikkönä, kun Lahdessa siirrytään pormestariaikaan vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen. Olisi suorastaan suotavaa, että pormestarimalliin siirryttäessä kaupungin viranhaltijajohtoon ei tarvitsisi etsiä taas uutta ihmistä.

Vaikka poliitikot kehuillaan kasasivatkin suuria odotuksia ja paineita Timosen harteille, on luottamushenkilöiden muistettava oma vastuunsa. Jos kaupunki ei ole kolmen vuoden päästä parempi kuin nyt, on poliitikkojen syytä mennä ensin peilin eteen ja vasta sitten osoittaa syyttävällä sormella Timosen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 2. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 5. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 6. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 7. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 8. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 9. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 10. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 11. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 12. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 13. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 14. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 15. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.