Palveluiden karsiutumisesta lähiöissä kärsivät eniten ne, joiden on vaikeaa liikkua paikasta toiseen

Hanna Myyrä

Viime viikonloppuna ESS:ssä kuvattiin erilaisilla asuinalueilla asumisen etuja ja haittoja. (ESS 10.6.) Asuinalueen palveluilla on suuri merkitys uutta kotia etsittäessä, toisaalta pois ei välttämättä lähdetä, vaikka palvelut vähitellen lakkaisivatkin. Usein ongelma ratkaistaan autoilemalla palveluiden perässä.

Kun palvelut keskittyvät tietyille alueille tai keskustaan, ei ole ihme, että auto on monelle pakollinen väline.

Vaikka turhaa autoilua haluaisi välttää, on perheen ostokset hankalaa kantaa pysäkille, kuljettaa bussissa ja taas pysäkiltä kotiin. Kun kauppoja oli tiheämmin, ei ollut pakko tehdä samanlaisia suurostoksia kerralla, vaan ostokset sai kannettua kotiin ilman, että käsivarret ulottuivat maahan asti.

Asuin lapsena Lahden Kiveriössä ja siellä oli kolme ruokakauppaa, apteekki, kirjasto, Postipankki, kioski, nakkikioski ja kaksi baaria puolen kilometrin säteellä. Ilman autoa pärjäsi mainiosti ja ainahan pystyi käyttämään linkkua (linja-autoa), jos oli asiaa kaupungille.

Vaikka Kiveriössä palvelut ovat edelleen kohtalaisella tolalla, monella muulla alueella tilanne on kehno. Muun muassa Metsäkankaalta joutuu lähtemään paketin hakuun aseman taakse. Autottomalle tämä on turhan hankalaa.

On selvää, että kauppaketjut pitävät kauppoja alueilla, joissa ne kannattavat riittävän hyvin. Kaupallisten palveluiden katoamiseen vaikuttavat aina myös alueen asiakkaat itse.

Jos lähes kaikki ostokset haetaan automarketista ja unohtuneet lähikaupasta, ei lähikauppa kovin pitkään pärjää. Palveluiden karsiutumisesta kärsivät eniten ne, joiden on vaikeaa liikkua paikasta toiseen.

Muiden palveluiden, esimerkiksi terveyspalvelun, keskittämistä perustellaan kustannustehokkuudella. Ehkä se tehokasta onkin palvelun järjestäjän kannalta, mutta laskelmiin voisi ottaa joskus myös asiakkaiden näkökulman. Jos mukaan laskisi vaikka sen, kuinka kauan asukkaalta menee palveluiden perässä matkustamiseen ja sieltä palaamiseen, tehokkuusluvut voisivat näyttää toisenlaisilta.

Yhtä lailla julkisten palveluiden järjestämisessä kannattaisi ottaa huomioon ympäristönäkökulmat. Entä jos ympäristövaikutusten arviointi olisi niissäkin pakollinen?

Silloin voisi laskea, kuinka paljon enemmän tulee autolla ajamista verrattuna siihen, että palvelut pysyisivät lähellä. Vaikka julkisia kulkuvälineitä on kohtalaisen hyvin tarjolla, eivät ne ole kovin hyvä vaihtoehto esimerkiksi kuumeiselle tai selkäsärkyä potevalle.

Vaikka vanhaan ei ole paluuta, on aina mahdollista miettiä uusia ratkaisuja, kuten erilaisten yhdistelmäpalveluiden perustamista myös lähiöihin ja kyliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 5. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 6. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 7. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 8. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 9. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 10. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 11. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 12. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 13. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 14. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 15. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.