Kolumni: Miltä Jaresta tuntuu nyt?

Krista Koivisto

”Eiköhän jo riitä tästä jauhaminen. Kaikesta sonnasta sitä vielä maksetaankin. Pöhköä kansaa.”

”Meinaako ESS vielä pitkäänkin uutisoida Keekistä?”

Kyllä uutisoi. Juuri niin kauan, kun tuoreita näkökulmia löytyy ja niin pitkään, kun kansaa kiinnostaa. Ja Cheek kiinnostaa. Aivan valtavasti. Seuraamme nimittäin joka hetki verkossa, kuinka paljon juttuja luetaan.

Cheekin jäähyväiskonserttien pitikin näkyä vahvasti ESS:n verkkosivuilla ja printissä, olihan kyseessä ainutkertainen tapahtuma ja se oli täällä meillä Lahessa. Vaikka pääosin juttujen ja somepostauksiin tulleiden kommenttien sävy oli positiivinen, joukkoon mahtui valittajiakin. Miksi sitä ja miksi tätä, vali vali. Mistä ihmeestä se ainainen negatiivisuus kumpuaa? Sitä jaksan ihmetellä. Vaikka urputetaan, ettei kiinnosta, silti jaksetaan nähdä vaiva, että klikataan juttu auki ja kommentoidaan. Vai ei kiinnosta? Mutta mielipiteet kunniaan, on hyvä ja virkistävää, että on erilaisia näkemyksiä.

Konsertit onnistuivat järjestelyiltään pääsääntöisesti hyvin ja kuten on kerrottu, konserttivieraat jättivät ensiarvioiden mukaan Lahteen miljoonia euroja. Paitsi Cheek, itse konsertti, mutta myös Lahti saivat näkyvyyttä etenkin sosiaalisessa mediassa: konserttivieraat imivät kännyköihinsä tunnelmapaloja sen minkä ehtivät ja jakoivat kuvat ja videot maailmalle sometileillään. Toisilla on tileillään 50 seuraajaa, toisilla tuhansia. Jos tällä keinoin ei saa aikaan näkyvyyttä, ei sitten millään.

Olin itse lauantain konsertissa. En ole koskaan varsinaisesti kuunnellut Cheekin musiikkia, mutta ilmiönä Cheek kiinnostaa. Tai pitäisikö nyt jo sanoa: kiinnosti. Valmistauduin keikkaan lukemalla Cheekin kirjan (JHT - Musta Lammas). Kannatti. Koska olin lukenut kirjan, Cheekin välispiikit ja biisien sanat avautuivat todennäköisesti ihan toisella tavalla kuin jos olisin jättänyt kirjan lukematta. Silti, ehkä vieläkin enemmän kuin itse keikkaa, aistin mäkimontun ainutlaatuista tunnelmaa ja varsinkin pimeän laskeuduttua sitä valtavaa musiikin tahdissa notkuvaa yleisö- ja valomerta. Se oli näky, jota tuskin ihan heti unohdan.

Katsoin vielä sunnuntaina mielenkiinnosta konsertin televisiotaltioinnin. Koska keikalla olin kaukana lavasta, televisiosta oli kiinnostavaa nähdä Cheekin ilmeet ja etenkin se, kuinka tunteella eturivien yleisö keikkaa eli. Sitä kyynelten ja halausten määrää! Sehän toi mieleen elävästi, kuinka takavuosina fanitettiin Dingoa! Fanikulttuuri mitä ilmeisimmin elää ja voi hyvin.

Konsertti Lahen mäkimontussa oli paitsi huiman suosion ja maineen saavuttaneen artistin jäähyväiskonsertti myös väkevä annos lahtelaisuutta. Kun perjantai-iltana selasin verkosta Cheek-tiimimme tuottamia juttuja ja kuvia, erityisesti erään kuvan kohdalla iskivät kylmät väreet: minä istun tässä kotisohvalla ja tuo valtava yleisömassa velloo tuossa aivan vieressä hyppyrimäkien syleilyssä. Meillä täällä Lahessa. Tuntuihan se hienolta.

Paitsi mäkimontussa, tapahtuma näkyi ihailtavan hyvin myös Lahden keskustassa. Levykauppa Äx oli pyhittänyt näyteikkunansa kokonaan Cheekille, hotellien auloissa soi Cheekin musiikki ja baarit olivat kehitelleet jäähyväiskeikan nimikkodrinkkejä, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

On hienoa, että silloin kun tapahtuu, käytetään mielikuvitusta ja luovuutta, ehkä vähän hassutellaankin, eikä olla liian tiukkapipoja, vaan otetaan kaikki irti. Niin mekin teimme ESS:ssa. Ja teemme vastaisuudessakin. Varmasti kaikki nähty vaiva tulee monin verroin positiivisena takaisin meille kaikille ja kantaa pidemmälle kuin yhden viikonlopun. Tällaisilla asioilla luodaan yhteishenkeä.

Cheekin tie tähtiin oli kaikkea muuta kuin helppo. Toisaalta sillä tinkimättömyydellä, jolla Jare ainakin kirjan mukaan välillä hyvinkin synkissä vesissä rypien tavoitteli Cheekinä koko ajan yhä suurempaa, on mahdollista saavuttaakin jotain suurta. Cheek tavoitti, Jare tavoitti.

Sitä en malta olla miettimättä, miltä Jaresta tuntuu nyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu