Lukijalta: Hoiva-alan palkkaus on krooninen ongelma koronakriisin jälkeenkin

Silja Paavola

Hoitoalan uusista työehtosopimuksista neuvotellaan parhaillaan useissa pöydissä. Kunta-alan ja yksityisen sektorin sopimukset umpeutuivat 31. maaliskuuta.

Normaalioloissa olisimme tilanteessa, jossa liitot ilmoittaisivat työtaistelutoimista. Nyt on toisin, sillä koronakriisi vaatii kaikkien sote-alan ammattilaisten osaamisen. Myös varhaiskasvatus on kovilla.

Koronakriisistä huolimatta ja myös siitä johtuen on ratkaistava hoitoalan kipeitä epäkohtia. Palkkaus ei ole kehittynyt kuten sen olisi pitänyt ja työoloissa on parantamista.

Alan houkuttelevuus on kärsinyt olosuhteiden johdosta. Alan vetovoiman ongelmista ei kannata syyttää sitä, että epäkohdista keskustellaan julkisuudessa, vaan ne johtuvat todellisesta tilanteesta.

Epäkohtia pitää tuoda esiin, muuten ne eivät muutu.

Lahtelaisten sairaanhoitajien opiskeluvuosista tehdään historiikki – yksi opettajista joutui rehtorin puhutteluun näytettyään opiskelijoille filmiltä Pentti Saarikosken runoja

Kuntien tilanne on heikko ja heikkenee entisestään koronakriisin vuoksi. Kuntien onkin saatava valtiolta rahoitustukea, jotta sote ja varhaiskasvatuksen palvelut voidaan tuottaa paitsi julkisella, myös yksityisellä puolella.

Kuntarahoituksesta on kiinni koko hyvinvointipalvelujen tulevaisuus ja se, saavatko kansalaiset heille luvatut peruspalvelut.

Näitä palveluja ei saa heikentää.

Koronaepidemia osoittaa karusti, kuinka haavoittuvainen terveydenhuoltojärjestelmämme on. Olemme normaalioloissakin jatkuvasti tilanteessa, jossa henkilökuntamäärä on minimissään.

Järjestelmä ei kestä henkilökunnan sairastumisia. Poikkeusoloissa terveydenhuollon koulutuksen saaneita voidaan kutsua työhön muilta aloilta, mutta normaalioloissa on pärjättävä pienemmällä henkilöstömäärällä.

Säästötoimista kärsitään sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Heinolan sote-palveluissa seurataan tarkasti koronapandemian kehittymistä

Koronaepidemian jälkeenkin tarvitaan hoitoalan ammattilaisia. Kriisi on hoidettava myös siltä osin hyvin. Hoitajat tekevät työtään olosuhteissa, joissa on normaalioloissakin useita muita aloja suurempi tartuntatautien riski.

Nyt on huolehdittava myös siitä, että ihmiset yhä haluavat hakeutua alalle.

Perusasiat, kuten työn vaativuuteen nähden riittävä palkka ja turvalliset ja terveelliset työolot, ovat vähimmäisvaatimuksia, jotta hoitoala säilyy houkuttelevana vaihtoehtona.

On myös rakennettava luottamusta siihen, että epäkohtia aidosti korjataan. Arvostuksen tulee näkyä myös palkassa, ei vain puheissa.

Jo kauan on tullut kentältä viestejä, että työn sisältö sen sijaan on mielenkiintoista ja asiakastyö antoisaa.

Kriisistä selvitään kyllä yhdessä, mutta on katsottava myös kriisin jälkeiseen elämään ja annettava hoitajille mahdollisuus tehdä työtään hyvin. Kuntia ei saa jättää yksin, kun huolehditaan kansalaisten tärkeimmistä palveluista. Valtion on oltava mukana näissä talkoissa.

Kirjoittaja on Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 2. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 3. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 4. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 5. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 6. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 7. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 8. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 9. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 10. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 11. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 12. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää
 13. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 14. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 15. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.