Lukijalta: Puolustusvoimien johtajuusopeilla selvitään kriisiaikoina

Juhani Raunila

Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Mika Aaltola muistutti haastattelussaan, että Suomella on ollut onni saada kriisiaikoina vahvat johtajat. Tämä on nytkin erittäin merkityksellinen asia isänmaamme eli Suomen kansan parasta katsoen.

Johtajamme ovat olleet puolustusvoimien varusmiespalveluksen käyneitä. Puolustusvoimat on parhain johtajakouluttaja, sillä siellä jokainen joutuu aloittamaan johtajauransa olemalla ensin toisen johdettavana.

Se synnyttää kriisiaikana vahvan yhteishengen taistelemaan vihollista vastaan, eikä se johda ristiriitoihin muotoseikoista, kuten valitettavasti tämän pandemian hoidossa.

Nyt on menty siihen, että muun muassa eduskunnan puhemies moittii Suomen presidenttiä siitä, että tämä on astunut pääministerin varpaille.

Olisi hyvä lukea Olaus Petrin 1550-luvun Suomen Lakikirjan ohjeita tuomareille, joissa mm. sanotaan:

”Yhteisen kansan hyöty on paras laki; ja sentähden mikä havaitaan yhteiselle kansalle hyödylliseksi, se pidettäköön lakina, vaikka säädetyn lain sanat näyttäisivät toisin käskevän. Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään. Kaikkea lakia on älyllä käytettävä, sillä suurin oikeus on suurin vääryys.”

Nyt voidaan nähdä, että Suomella on vieläkin vahva presidentti ja johtaja. Reserviupseerikoulun käyneenä sekä pitkällisen työ- ja elämänkokemuksen kautta hän jo 9.3. esitti operatiivista nyrkkiä, jonka pääministeri Sanna Marin kokemattomuuttaan hylkäsi.

On ollut surullista seurata hallituksen toimimattomuutta, kun se ei ole ottanut presidentin neuvoa vastaan, vaan päästi vapaasti lentomatkustajat pandemia-alueelta Suomeen ja vasta 2.4. sulki satamat.

Me kaikki teemme virheitä, mutta virheistä tulisi ottaa ajoissa opiksi ja kyetä muuttamaan toimintalinjaa. Hallitus puolustautuu suurella työmäärällä, jonka vuoksi strategia ja toiminta ovat viivästyneet. Siihen oli ja on edelleenkin vastauksena presidentti Sauli Niinistön neuvo, jonka mukaan operaatiokeskus myöhästyneenä perustettiinkin.

Toivon koko sydämestäni että neuvot ylempää otettaisiin nöyremmin vastaan, sillä kyse on äärettömän suurista panoksista: minun ja sinun ainoasta ihmishengestä.

"Nyt on sotatila; ammutan teidät molemmat.”

Valitettavasti asioita ei viedä eteenpäin valtavan suurella neuvonantajien määrällä, vaan kuten nyt näimme, yhden kokeneen ja viisaan ihmisen neuvolla.

Voimme mennä historiassa taaksepäin 1940 luvulle, jolloin äärettömän työkykyinen, neljän tunnin yöunilla nukkunut kenraali A.F. Airo, toimi sodassa operaatiopäällikkönä tehden ehdotuksia sodan johtajalle marsalkka Mannerheimille.

Suomi oli siis silloinkin lähes kahden ihmisen ja vahvan johtajan käsissä ja toimi menestyksekkäästi.

Mieleeni tulee jatkosodassa kahden kenraalin riitely puhelimessa, jolloin Mannerheim sattui paikalle. Hän otti toiselta kenraalilta luurin omalle korvalleen ja sanoi: ”Hyvät herrat, nyt on sotatila; ammutan teidät molemmat.”

Siksi minäkin tahtoisin, että unohdettaisiin politiikka ja muotoseikat kun meillä on yhteinen sotatila tappavaa Covid-19:a vastaan. Toivon, että koettelemukset vain yhdistäisivät, eivätkä erottaisi Suomen kansaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut