Hanna Myyrän Esalainen: Onneksi meillä riittää lääniä ulkoiluun, mutta pelisilmääkin vaaditaan

Hanna Myyrä

Hanna Myyrä

Kun ihmisten elämänmeno on väkisinkin rajoittunutta, ovat luonnon helmaan hakeutuneet monet sellaisetkin, joille urbaani kaupunkiympäristö on tavallisesti tutumpi ja turvallisempi. Kevään merkkien seuraaminen on onneksi kohtalaisen vaaraton ilonaihe edelleen.

Meillä on tilaa ympärillämme ja sen ansiosta ulkona liikkumista ei ole tarvinnut rajoittaa yhtä ankarasti kuin monissa Euroopan suurissa kaupungeissa.

Suomalaisia pidetään yleensä ottaen luontokansana ja onhan retkeily ollut viime vuosina myös yhä kasvava harrastus. Sen on huomannut muun muassa markkinoinnissa ja suosituilla reiteillä. Eräs pähkinä-rusinasekoituspussi muutti nimensä sujuvasti Party-sekoituksesta Trail-sekoitukseksi eli bileiden sijasta on trendikkäämpää mennä poluille.

Hollolan Kiikunlähteellä roskaamista, Heinolassa mopoilijoita ulkoilureiteillä... – ryntäys päijäthämäläisiin luontokohteisiin ei ole sujunut ongelmitta

Lahden seudulla esimerkiksi Lapakistossa ja Linnaistensuolla riittää kulkijaa poluille ja pitkoksille etenkin viikonloppuisin ja kun ne ovat alkaneet ruuhkautua, on hakeuduttu myös muihin lähiseudun hienoihin luontokohteisiin.

Vaikka myös matkailualan ihmiset ovat suuntauksesta iloinneet, aiheuttavat väkijoukot myös huolta. Kaikki eivät noudata luonnossa liikkumisen ohjeita – niitäkin on – joten muun muassa metsähallitus on muistuttanut siitä, että luonnossa liikkumisessakin on joitakin huomioon otettavia seikkoja.

Ensinnäkin koirat on pidettävä kiinni lintujen ja muiden eläinten pesimäkaudella eli juuri nyt. Siitä on säädetty metsästyslaissa. Vaikka oma lemmikki olisi täysin vailla metsästysviettiä, elävä pehmolelu, luonnoneläimet eivät sitä tiedä. Pesältään hätyytetyt emot joutuvat jättämään jälkikasvunsa heitteille ja se koituu monille kohtaloksi.

Omat roskat pitäisi myös jaksaa raahata pois retkipaikoilta. Eväspakkaukset ja juomatölkit painavat tyhjinä paljon vähemmän kuin täysinä.

Kannattaa myös ottaa huomioon yksityisalueiden ja yleisten alueiden ero. Jokamiehen oikeudet takaavat oikeuden kulkea myös yksityisten omistamissa metsissä, mutta tulta niissä ei saa tehdä. Kenenkään piha-alueelle ei myöskään voi mennä retkeilemään.

Koronalla kahdenlaisia vaikutuksia: Lahden ulkoilupaikoilla tungosta, kirkon pestyissä penkeissä tavallista vähemmän väkeä

Metsähallitus on muistuttanut myös siitä, että sallituilla tulentekopaikoilla on syytä pitää suositusten mukaista etäisyyttä, mieluiten vähintään kahta metriä. Ulkoilma ei tapa viruksia. Nuotiopaikoilla on siten syytä odottaa, että yksi porukka saa makkaransa paistettua ennen kuin nakkaa omansa tulille.

Kävelyreiteilläkin täytyy pitää huolta siitä, että väistetään vastaan tulevia. Monet näin tekevätkin ja tämän poikkeustilanteen aikana on yleistynyt sekin, että muita kulkijoita tervehditään. Sitä voisi jatkaa myös normaaliin palatessa.

Sen olen havainnut, että jos tulee vastaan pariskunta, mies ei välttämättä väistä ketään. Pystyn kyllä rämpimään varvikkoon tai koukkaamaan ajoradankin puolelle, mutta Vesijärven heikoille jäille en viitsisi laiturilta hypätä.

Olisi yksinkertaisesti kohteliasta mennä jonoon, jos tilaa ei muuten ole tarpeeksi.

Onni tässä onnettomuudessa on se, että poikkeustila iski juuri kevään korvalla. Kevät etenee ja kesä tulee, joten seurattavaa luonnossa riittää. Peipon laulua vielä odottelen aamulenkkejä piristämään.

Kommentoi