Pääkirjoitus: Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia

Puolustusvoimat aikoo järjestää keväälle aikatauluttamansa kotimaiset sotaharjoitukset koronapandemiasta huolimatta. Pertti Louhelainen

Koronaviruspandemia pakotti valtiovallan kieltämään suuret yleisötilaisuudet ja joukkokokoontumiset ainakin toukokuun loppuun asti, mutta poikkeuksiakin sallitaan.

Yksi etuoikeutetuista on Puolustusvoimat, jonka hallitus on määrännyt turvaamaan toimintansa ja jatkuvuutensa kaikissa tilanteissa. Näin tietysti pitääkin olla, sillä maanpuolustuksemme on säilytettävä valppautensa niin tyvenessä kuin tyrskyssä ja varsinkin koronaviruskriisin kaltaisen maailmanlaajuisen poikkeustilan aikana.

Huhut liikkuvat armeijassa epidemian aikana – "Toivomme jatkossa entistä aktiivisempaa tiedotusta"

Toki pandemian vaikutukset ovat niin moninaiset, ettei edes Puolustusvoimat ole niiltä täysin kyennyt välttymään. Kansainvälinen harjoitustoiminta on ollut keskeytyksissä jo tovin kautta Euroopan. Suomikin joutui perumaan jo kuukausi sitten osallistumisensa kahteen suureen kansainväliseen harjoitukseen, joita oli valmisteltu pitkään. Ammattisotilaiden ja varusmiesten osaamisen kehittäminen yhdessä läntisten kumppaneidemme kanssa saa nyt tältä erää odottaa parempia aikoja.

Kotimaiseen harjoitustoiminnan osalta vahingot näyttävät jäävän pienemmiksi, sillä Puolustusvoimat aikoo edelleen järjestää kuluvalle keväälle aikatauluttamansa suuret sotaharjoitukset. Nähtävästi pääesikunnassa tulkitaan hallituksen linjausta siten, että sellaiset ovat sallittuja Puolustusvoimien toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Suurin osa näihin harjoituksiin osallistuvista joukoista koostuu nyt palvelustaan suorittavista varusmiehistä. Jos harjoitukset peruttaisiin tältä keväältä, kokonainen saapumiserä jäisi vaille tärkeää käytännön oppimistapahtumaa. Puutetta olisi vaikea paikata jälkikäteen.

Armeija harjoittelee koronasta huolimatta – "Kanssakäymistä siviiliväestön kanssa vältetään"

Toki isoissa harjoituksissa on riskinsä, vaikka Puolustusvoimat pyrkii pitämään ne mahdollisuuksien mukaan lähialueilla, osin hajautettuina ja siviilejä vältellen.

Varuskunnat ovat perinteisten influenssaepidemioiden aikana olleet yleensä tautipesäkkeitä pahimmasta päästä, joten Puolustusvoimilla on tälläkin kertaa erittäin suuri vastuu pitää huolta varusmiesten terveydestä niin kentällä kuin kasarmeissa.

Toistaiseksi varusmiehet ovat säästyneet koronavirukselta hämmästyttävän hyvin. Kiitos siitä kuulunee heti maaliskuun alussa käyttöön otetulle rytmitykselle, jossa varusmiehet on jaettu kolmeen ryhmään niin palveluksen kuin lomienkin osalta, eivätkä eri ryhmiin kuuluvat ole varuskunnissa keskenään tekemisissä.

Tältä pohjalta Puolustusvoimissa on hyvä valmistautua kevään harjoituksiin. Tietenkin tilannetta pitää pystyä arvioimaan uudelleen, jos epidemia pääsee vallalle myös varuskunnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus on sorvannut perusopetuslakia, voidaanko syksyllä siirtyä tarvittaessa etäopetukseen? Katso tiedotustilaisuus tästä nyt
 2. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 3. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 4. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 5. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 6. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 7. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 9. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 10. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 11. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 12. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 13. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 14. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 15. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.