Pääkirjoitus Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia

Koronaviruspandemia pakotti valtiovallan kieltämään suuret yleisötilaisuudet ja joukkokokoontumiset ainakin toukokuun loppuun asti, mutta poikkeuksiakin sallitaan.

Yksi etuoikeutetuista on Puolustusvoimat, jonka hallitus on määrännyt turvaamaan toimintansa ja jatkuvuutensa kaikissa tilanteissa. Näin tietysti pitääkin olla, sillä maanpuolustuksemme on säilytettävä valppautensa niin tyvenessä kuin tyrskyssä ja varsinkin koronaviruskriisin kaltaisen maailmanlaajuisen poikkeustilan aikana.

Huhut liikkuvat armeijassa epidemian aikana – "Toivomme jatkossa entistä aktiivisempaa tiedotusta"

Toki pandemian vaikutukset ovat niin moninaiset, ettei edes Puolustusvoimat ole niiltä täysin kyennyt välttymään. Kansainvälinen harjoitustoiminta on ollut keskeytyksissä jo tovin kautta Euroopan. Suomikin joutui perumaan jo kuukausi sitten osallistumisensa kahteen suureen kansainväliseen harjoitukseen, joita oli valmisteltu pitkään. Ammattisotilaiden ja varusmiesten osaamisen kehittäminen yhdessä läntisten kumppaneidemme kanssa saa nyt tältä erää odottaa parempia aikoja.

Kotimaiseen harjoitustoiminnan osalta vahingot näyttävät jäävän pienemmiksi, sillä Puolustusvoimat aikoo edelleen järjestää kuluvalle keväälle aikatauluttamansa suuret sotaharjoitukset. Nähtävästi pääesikunnassa tulkitaan hallituksen linjausta siten, että sellaiset ovat sallittuja Puolustusvoimien toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Suurin osa näihin harjoituksiin osallistuvista joukoista koostuu nyt palvelustaan suorittavista varusmiehistä. Jos harjoitukset peruttaisiin tältä keväältä, kokonainen saapumiserä jäisi vaille tärkeää käytännön oppimistapahtumaa. Puutetta olisi vaikea paikata jälkikäteen.

Armeija harjoittelee koronasta huolimatta – "Kanssakäymistä siviiliväestön kanssa vältetään"

Toki isoissa harjoituksissa on riskinsä, vaikka Puolustusvoimat pyrkii pitämään ne mahdollisuuksien mukaan lähialueilla, osin hajautettuina ja siviilejä vältellen.

Varuskunnat ovat perinteisten influenssaepidemioiden aikana olleet yleensä tautipesäkkeitä pahimmasta päästä, joten Puolustusvoimilla on tälläkin kertaa erittäin suuri vastuu pitää huolta varusmiesten terveydestä niin kentällä kuin kasarmeissa.

Toistaiseksi varusmiehet ovat säästyneet koronavirukselta hämmästyttävän hyvin. Kiitos siitä kuulunee heti maaliskuun alussa käyttöön otetulle rytmitykselle, jossa varusmiehet on jaettu kolmeen ryhmään niin palveluksen kuin lomienkin osalta, eivätkä eri ryhmiin kuuluvat ole varuskunnissa keskenään tekemisissä.

Tältä pohjalta Puolustusvoimissa on hyvä valmistautua kevään harjoituksiin. Tietenkin tilannetta pitää pystyä arvioimaan uudelleen, jos epidemia pääsee vallalle myös varuskunnissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut