Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Pääkirjoitus Koronamyrsky heiluttelee Ranta-Kartanon viihdekeskusta

Vaikka koronapandemia on pysäyttänyt matkailun kuin seinään, isoja matkailuhankkeita se ei vielä ole tiettävästi kaatanut ainakaan laajemmin. Myös matkailualalla lähdetään edelleen siitä, että kyse on sittenkin vain väliaikaisesta poikkeustilasta, joka väistynee yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin kulkutaudin tultua tältä erää taltutetuksi.

Lahden merkittävin uusi matkailuhanke on Ranta-Kartanoon suunnitteilla oleva viihdekeskus kylpylähotelleineen ja uimahalleineen. Hankkeen yllä leijui pitkään suuri epävarmuus senkin vuoksi, että Ranta-Kartanon kaava-alue on syntymästään saakka ollut poikkeuksellisen valitusherkkä kohde.

Viime syksynä pyörät lähtivät vihdoin pyörimään vauhdikkaasti eteenpäin, kun viihdekeskuksen mahdollistama kaavamuutos sai lainvoiman jopa yllättävän nopeasti. Hanketta valmistelevan Kinos-yhtiön toimitusjohtaja Arto Korhonen paalutti tuolloin tavoitteeksi, että rakennustyöt päästäisiin aloittamaan tämän vuoden aikana.

Koronakriisi ei olisi voinut iskeä Ranta-Kartanon viihdekeskuksen valmistelun kannalta hankalampaan ajankohtaan. Uskoa tulevaan se ei tosin ole Korhoselta vienyt, koska ”kiinteistö- ja matkailualat eivät ole pikajuoksua” (ESS 30.3.). Arkipäivän karua realismia silti on, että koronakriisi hidastaa väistämättä aikatauluja, minkä Korhonenkin joutuu nyt tunnustamaan.

Toki lähtökohtana on edelleen, että ainakin maanrakennustyöt voitaisiin aloittaa kuluvan vuoden puolella. Sitä vastoin muutaman kuukauden aikalisä on odotettavissa, mitä tulee hankkeen lopullisen konseptin ja rahoittajan julkistamiseen. Kalenteriin alun perin merkitty kesäkuu tulee vastaan liian varhain, koska sijoittajia ja muita yhteistyökumppaneita ei nyt pääse tapaamaan kasvotusten vallitsevasta tilanteesta johtuen.

Viihdekeskukselle luulisi kriisin jälkeen olevan runsaasti tarvetta.

Sitä paitsi sijoittajilla ja pankeilla on kesken koronakriisin paljon isompia murheita. Korhonenkin tietää, että ne arvioivat vuokralaisten kestokykyä aiempaa tarkemmin, koska kiinteistöt eivät tällä hetkellä edusta entisen kaltaista turvasatamaa tuottoisaa kohdetta etsivälle pääomalle.

Toivottavasti koronakriisi ei vesitä Ranta-Kartanon viihdekeskuksen houkuttelevuutta sijoittajien arvioissa. Onhan syytä odottaa että Lahti saisi siitä kauan kaipaamansa matkailuvaltin ja vetovoimatekijän. Sitä paitsi edistäessään myös terveyttä ja hyvinvointia hanke vaikuttaa juuri sellaiselta, jolle koronakriisin jälkeen luulisi olevan runsaasti tarvetta patoutuneen kysynnän purkautuessa ja kotimaan matkailun noustessa entistä suurempaan arvoonsa.