Erno Laisin Esalainen: Koronakriisi nostaa SDP:tä Sanna Marinin ansiosta

Erno Laisi

Alma Median tiistaina julkaistun puoluekannatuskyselyn tulos saattoi monen mielestä olla äkkiseltään katsottuna hätkähdyttävä.

Etenkin SDP:n 4,4 prosenttiyksikön hirmuloikka gallupin piikkipaikalle olisi normaalioloissa valtava uutinen.

Jo viime keväästä saakka gallupeita hallinnut perussuomalaiset jäi kyselyssä prosenttiyksikön SDP:n taakse. Kuukauden takaisessa Alma-kyselyssä SDP oli vielä peräti viisi prosenttiyksikköä perussuomalaisten takana.

Kannatuskyselyiden heilahtelut osuvat usein virhemarginaalin rajoihin, eikä yksittäisiä selityksiä heilahduksille ole kovinkaan helppoa löytää. Yksittäisten gallupien perusteella tehtävät johtopäätökset ovat usein ylitulkintaa ja politiikan journalismin viihdeosastoa.

Alman mittaus on toista maata. Kannatusnousu ei mahdu likimainkaan virhemarginaaliin, ja syyt kannatusloikalle ovat ilmeiset: koronaviruskriisi ja pääministeri Sanna Marin (sd.).

Koronaviruskriisin aikana Marinia on ylistetty viestintätaidoistaan. Jos jotain, niin kylmähermoista, kirkasta ja asiallista viestintää suomalaiset ovat kriisin puhjettua kaivanneet. Ja sitä on ollut myös tarjolla. Pieni nokkapokka tasavallan presidentin kanssa on ollut pikantti lisä kokonaisuuteen, jossa Marin on ottanut suomalaisen politiikan ilmatilan haltuun. Harva suomalainen poliitikko on viime vuosina uskaltanut asettua poikkiteloin poikkeuksellisen suositun Sauli Niinistön kanssa. Marin teki senkin.

Eräs demarivaikuttaja sanoi taannoin allekirjoittaneelle, ettei halua edes ajatella, millaiseen viestinnälliseen umpisolmuun edellinen pääministeri Antti Rinne (sd.) olisi itsensä sitonut koronaviruskriisin myötä.

– Kiitos kepulle, demarivaikuttaja naurahti kuivasti.

Poliitikolle käy ennemmin tai myöhemmin huonosti, jos viestintä tökkii. Lisätietoja tästä voisivat antaa postisotkuun liukastuneen Rinteen ohella vaikkapa Juha "Yle-gate" Sipilä (kesk.) ja Alexander "sori siitä" Stubb (kok.).

On täysin mahdollista, että Marin saa pääministerikautensa aikana vielä kovastikin lunta tupaansa. Viestintämunauksiin hänen on vaikea kuvitella kuitenkaan kompastuvan.

Uutissuomalainen teetti taannoin kyselyn, jossa suomalaisilta tiedusteltiin, kuinka tyytyväisiä Marinin johtaman hallituksen päätöksiin ollaan liittyen koronavirusepidemian hoitoon.

Peräti seitsemän kymmenestä oli erittäin tai melko tyytyväinen Marinin ja kumppaneiden tekemisiin.

Kriisiaikoina vallassa olevien kannatus on tupannut usein kasvamaan merkittävästi. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan SDP:n kannatus kehittyy, kun pandemia etenee – ja lopulta taittuu.

Marin-manian tiimellyksessä monelta on saattanut unohtua se tosiasia, että SDP:n puheenjohtajana toimii edelleen varapuhemiehen kultahäkkiin pääministerin paikalta siirretty Antti Rinne.

Onko Marinin ja samalla SDP:n kuluvan vaalikauden kannatuksen huippu koettu jo ennen kuin Marin nousee puolueensa puheenjohtajaksi?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut