Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen kiirehtii valtiolta rahaa ja ohjeita koronakriisiin hallitsemiseksi ja siitä toipumiseksi. Mirja Hussain

Lahden kaupungin viime vuoden tilinpäätöksestä tuli lopulta varsin siedettävä. Alijäämää tosin kertyi roimasti, runsaat 20 miljoonaa euroa. Se tuntuu silti torjuntavoitolta, sillä pahimmillaan tuloksen ennakoitiin syöksyvän tuplasti enemmän pakkasen puolelle.

Syy synkkiin arvioihin oli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talouskurimus, joka vuosi sitten muistutti vielä vapaata pudotusta. Yhtymä onnistui kuitenkin loppuvuodesta oikaisemaan syöksyään siinä määrin, etteivät kuntien maksuosuudet ylittyneet aivan niin pahoin kuin oli pelätty. Lahden osalta ylitykseksi jäi lopulta 23 miljoonaa euroa. Sen kauempaa ei tarvitse etsiä syytä kaupungin oman tuloksen lähes yhtä suureen alijäämään.

Tuoreimpien tietojen mukaan hyvinvointiyhtymän korjausliikkeet talouden vakauttamiseksi saivat alkuvuodesta lupaavaa jatkoa. Budjetti on pitänyt, joten kunnissa voitaisiin suhtautua tulevaisuuteen aiempaa luottavaisemmin, jos nyt elettäisiin normaalitilanteessa. Ikävä kyllä normaaliajat ovat tästä päivästä kaukana. Koronaviruskriisi on iskenyt kipeästi myös Päijät-Hämeeseen. Nyt voidaan vain arvailla, kauanko kriisi kestää ja kuinka suureksi sen hintalappu kasvaa.

Kuntaliiton varovaisen ensiarvion mukaan koronakriisi iskee kuntatalouteen vähintään 1,5 miljardin euroon loven, kun tulopuoli pettää ja sote-menot kasvavat yli äyräiden. Lahden osuus olisi laskennallisesti 30 miljoonaa euroa. Valitettavasti on syytä epäillä, että luku kasvaa vielä melkoisesti.

Alijäämä ä tehnyt Lahti kohtaa koronakriisin huonosti varautuneena, vaikka taseessa riittää yhä puskuria vielä pahempien päivien varalta. Viivan alle ei moniin vuosiin ole jäänyt tarpeeksi rahaa, jotta kaupunki olisi voinut välttyä runsaalta velanotolta. Koronakriisi uhkaa siirtää talouden tasapainottamistavoitteen entistä kauemmas horisonttiin.

Lahdenkin katse kohdistuu nyt valtioon, joka on luvannut hyvittää myös kunnille koronakriisistä seuraavia menetyksiä. Siihen valtio on suorastaan velvollinen, jotta kunnat eivät kriisiytyisi kuilun partaalle syistä, jotka eivät ole olleet niiden omassa päätösvallassa.

Omatkin hihat on varauduttava käärimään.

Kuntien ei silti pidä tuudittautua vain siihen, että valtio tulee ja pelastaa kaiken. Myös Lahdessa on varauduttava käärimään omatkin hihat, jotta ahdingosta päästään mahdollisimman vähin vahingoin.

Ensiapua lienee odotettavissa lomautusten muodossa, joskin ne olisi suotavaa rajata toimintoihin, jotka kriisi on nyt pysäyttänyt. Pidemmällä aikavälillä joudutaan harkitsemaan järeämpiäkin sopeuttamistoimia aina yhtä valitettavasta veronkorotuksesta alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 4. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 11. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 12. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 13. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 14. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 15. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.