Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella

Chiméne Bavard

Wilma-viesti kilahtaa puhelimeen kesken etätyöpäivän. Lapsi juoksee saman tien viereisestä huoneesta kysymään sen sisällöstä. Tuliko läksyjä? Joko voin täyttää seuraavan aukeaman? Koska eskari taas jatkuu?

Läppärin eteen jumiutunut äiti tuntee piston. Omien töiden takia olemme nipin napin saaneet tehtyä isomman koululaisen kanssa pakolliset läksyt, mutta esikoululaisen aktivointi on ollut vaikeampaa. Hän kun tekee pari sivua kynätehtäviä muutamassa minuutissa ja haluaa sitten potkia jalkapalloa eteisen seinään. Siitä tulee ääntä, joka häiritsee kirjoittamistani.

Laitan vastamelukuulokkeet päähän ja huudan viime viikkojen iskulauseen: ei saa häiritä, äiti tekee töitä.

Lapset tajuavat tilaisuutensa tulleen ja kinuavat lisää tablettiaikaa. Se tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin seiniltä tippuvat taulut tai jatkuva lauluesitys.

Koululaisten etäkoulu arki jatkuu vielä pitkään, joten meillä on aikaa parantaa tapamme. Meidän perheessä on mietitty muutama vaatimaton tavoite: Vähemmän ruudun tuijottamista ja enemmän ulkoilua. Vähemmän huutamista ja enemmän mukavaa arkista jutustelua. Säännöllisiä kirjeitä isovanhemmille ja puheluita muille tutuille. Uusien asioiden opettelua ilman tiukkaa lukujärjestystä.

Parin ensimmäisen viikon jälkeen olemme alkumetreillä, jotka ovat tuntuneet välillä tahmeilta. On kamalaa huomata, miten lyhyt pinna voi olla, kun tenttaa kolmasluokkalaiselta puoli tuntia englannin sanoja. Tai miten on itse onnistunut unohtamaan yksinkertaisetkin matematiikan tehtävät. Onneksi kännykässä on laskin ja vastauksia löytää netistä.

Toisaalta on yhtä mahtavaa seurata vierestä, kun kirjoja joka ilta ahmiva koululainen kirjoittaa hetkessä monisivuisen pääsiäissadun ja lähettää sujuvasti sähköpostilla valokuvia tehdyistä tehtävistä opettajalleen. Päivän tärkein hetki on, kun opettajalta tulee kannustava vastausviesti koululaisen omaan sähköpostiin. Se jaksetaan lukea ääneen monta kertaa.

Etäkoulu ei taida olla kenellekään helppoa, mutta haastavinta se on perheissä, joissa arki oli tiukkaa selviytymistä jo ennen epidemiaa. Kaikkien vanhemmat eivät jaksa tai pysty seuraamaan koululta tulevia läksyviestejä tai auttamaan tehtävien kanssa. Sellaisten perheiden lapsilla voi olla ihan erilainen ikävä opettajaa.

Onneksi etäkoululaisille on monissa kunnissa tarjolla lounasta, jonka voi hakea halutessaan kotiin. Joillekin se voi olla päivän ainoa kunnon ateria.

Loppukevennyksenä kerron viikon heikoimman ja samalla hauskimman hetkeni osa-aikaisena äiti-opena. Eskarilaisen Wilma-viestissä oli linkki videoon, jonka avulla on helppo askarrella hauska lankatupsu. Iltavuoron kunniaksi ryhdyimme tähän aamulla. Suunnittelimme ohjeita seuraten ympyrät, leikkasimme pahvikiekot ja kieputimme lankaa kyllästymiseen asti. Eskarilaisen into lopahti jo ennen loppuhuipennusta ja hyvä niin. Kauniin ja tuuhean tupsun sijaan saimme aikaiseksi pätkittyjä lankoja omituisessa kasassa. Kunnon nauruhepulin jälkeen tupsumme päätyi valitettavasti roskikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.