Päivi Piiraisen Esalainen: Kun elämä tuntuu rauhalliselta ja rauhattomalta yhtä aikaa

Päivi Piirainen

Olo on kummallinen. Istun pöydän ääressä ja kuuntelen muista huoneista kantautuvia ääniä. Yhdestä huoneesta kuuluu psykologian etäluento, toisessa huoneessa puhutaan puhelimeen ja kolmannesta kuulen näppäimistön hiljaisen nakutuksen. Syntyy raportteja, esseitä ja välitehtäviä. Välillä joku nousee tuoliltaan, oikaisee selkänsä ja käy jääkaapilla. Tarvitaan aamupalaa, välipalaa, hiukopalaa ja iltapalaa.

Olemme koko perhe yhdessä, turvassa ja rauhassa. Arkinen etäopiskelu- ja työ sujuvat eristyksissä omassa pienessä kotikuplassamme.

Tuttu orava loikkii nurmikolla ja etsii kätköjään. Välillä urosfasaani tupsahtaa pihalle, kukkoilee aikansa ja livahtaa aidan ali naapuriin.

Kadulla ei näy juuri ketään ja liikenteen humina on hiljentynyt. Kuulen sisälle talitiaisen pontevan kevätsoiton. Se laulaa itsensä melkein uuvuksiin.

Pesemättömät ikkunat päästävät auringonsäteet puikahtamaan sisään. Yksi säde tavoittaa teekupin korvan, toinen maljakkoon tuodun koivunoksan paksun silmun. Silmu puhkeaa kohta lehteen.

Kaikki on niin tavallista, mutta samaan aikaan ei kuitenkaan. Ei millään mittarilla.

Rauhan takana kurkistelee sellainen rauhattomuus, jota on vaikea selittää.

Jos tunne pitäisi piirtää kuvaksi, luonnostelisin paperille koskikaran, pienen mustavalkoisen vesistöjen ääressä elävän linnun.

Lintu näyttää kesyltä ja rauhalliselta seisoskellessaan kivellä, mutta aloittaa yllättäen niiailun, jolla ei näytä olevan tarkoitusta. Aikansa niiailtuaan se heittäytyy virtaavaan veteen tai työntää päänsä jääkylmän veden pinnan alle.

Tiedän kyllä, mistä rauhaton olo tulee. Se syntyy, kun lenkkipolulla tervehdimme toisiamme, mutta otamme vastaan tullessa metrin lisää etäisyyttä. Rauhattomuus syntyy kartan punaisista palloista Espanjan ja Italian yllä, tiesuluista, poliisin pyynnöistä pysyä kotona ja kotitekoisista kasvosuojista.

Rauhattomuus syntyy, kun varmasti ei voi tietää, millainen on toukokuu, kesäkuu, heinäkuu, syksy, loppuvuosi. Pidän suunnitelmallisuudesta, kaavioista ja laskelmista, ja nyt niistä pitäisi laskea irti ja opetella pois. Päivä kerrallaan on huonoin tietämäni lohdutus. Minä olen aina ajatellut kauas, vuosien päähän.

Juuri nyt haluaisin ajella Myrskylään, käydä Vantaalla ja matkustaa päiväksi Tallinnaan, mutta en voi. Tekisi mieli mennä kahvilaan. Haluaisin kirjastoon.

Rauhattomuutta on vaikea taltuttaa. Ei voi työntää päätä jääkylmään veteen koskikaran tavoin.

Rauhattomuutta pitäisi kai vain sietää tai ainakin yrittää puskea se jonnekin kauemmas. Jos tekisi aamulla vielä pidemmän lenkin, lukisi vielä muutaman sähköpostin, tutkisi vielä yhden tilaston ja tekisi vielä yhden tehtävän, uuvuttaisi itsensä, auttaisiko se? Auttaisiko vimmainen maton tamppaus, ikkunoiden pesu ja lattioiden luuttuaminen? En tiedä, koska olo on niin outo ja kummallinen.

Rauhaa tuo se, että viereisistä huoneista kuuluu työn ääniä, jääkaapin ovi narahtaa ja maljakossa on hiirenkorville pyrkivät koivunoksat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 2. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 3. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 4. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 5. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 6. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 7. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 8. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 9. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 10. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 11. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 12. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 13. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 14. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 15. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.