Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille

Marja Kaitainen

Kotirouvia koskevassa artikkelissaan (ESS su 22.3.2020) Susanna Stranius kysyy, onko tasa-arvo jo niin pitkällä, että nainen voi jäädä vapaaehtoisesti kotiin. Artikkelissa käsitellään perinteisiä sukupuolirooleja vaalivia Tradwife-naisia, jotka ovat valinneet kotiäitiyden uraputken sijaan. Tekstin luettuani jäin miettimään arvostuksiamme ja asenteitamme kotiäitejä kohtaan.

Tradwife tietää, kuinka herätään tyylikkäänä – vapaaehtoisesti kotiin jääneet rouvat penäävät arvostusta kotitöistä

Olen aikanaan valinnut sekä työuran että perheen, mutta oma äitini oli kotiäiti. Koskaan ei tullut mieleen, että hän olisi ollut vain kotirouva, joka silittelee miehensä paitoja ja odottelee tätä töistä kotiin. Kyllä äidilleni kotiäitiys oli täyttä työtä. Itselläni työn ja 5-lapsisen perheen yhteensovittaminen sujui kuitenkin kohtalaisen hyvin mieheni myötävaikutuksella. Jos nyt jo aikuistuneilta lapsiltamme kysyn, äiti olisi voinut olla enemmän läsnä perheen arjessa.

Naisjärjestöjen Keskusliiton Terhi Heinilän mukaan Suomessa on vaikea perustella pidemmäksi aikaa kotiäidiksi jäämistä, kun meillä on niin hyvää ja laadukasta varhaiskasvatusta tarjolla. Kieltämättä varhaiskasvatus pääosin onkin hyvää ja laadukasta. Joskus ryhmät kuitenkin voivat olla haastaviakin, ja toisinaan myös hoitajat vaihtuvat usein. Varsinkin pienille lapsille on tärkeää perusturvallisuuden ja tunne-elämän tasapainoinen kehittyminen äidin tai muun läheisen ihmisen antaessa lämpöä, turvaa ja jatkuvuutta. Päiväkodissa lapsi saattaa pienestä pitäen joutua taistelemaan omasta tilasta ja aikuisten huomiosta. Suurissa lapsiryhmissä myös taudit tarttuvat herkästi. Jos perhe voi hyvin, oma koti voi olla lapsille paras kasvuympäristö.

Heinilän mukaan emme toivo, että naisille jäisi vielä nykyistä enemmän vastuuta lasten ja kodin hoidosta.

Mutta entä jos jotkut äidit nimenomaan haluavat hoitaa lapsensa itse ja tekevät kotitöitä mielellään? Miksi ihmeessä miehet pitäisi saada kotiin ja naisten pitäisi pyrkiä miesten töihin?

Onko sukupuolten tasa-arvo (tasapäisyys) jokin itseisarvo? Emmekö voisi tunnustaa, että on tehtäviä, jotka luontuvat paremmin naisilta kuin miehiltä? Miksi emme antaisi perheiden itse päättää, kuka lapset ja kodin hoitaa?

Äiti voi löytää kotiäitiydestä elämälleen uraputkea merkityksellisemmän elämäntarkoituksen.

Artikkelissa Heinilä viittaa myös taloudellisiin menetyksiin kotiäitiyden myötä. Tähän voimme puuttua parantamalla kotiäitien eläketurvaa. On lopulta arvostuskysymys, pidämmekö tärkeimpänä rahaa vai joitakin muita arvoja.

Ehkä jo olisi korkea aika antaa arvostusta kotitalouksissa tehtävälle työlle. Ehkä voisimme muuttaa ajatteluamme ja kannustaa perheitä lasten hankkimiseen ja hoitamiseen.

Kotiäidin rooli ja lasten kasvun ja kehityksen seuraaminen voi parhaimmillaan antaa vähintään yhtä syvää itsensä toteuttamisen ja tyydytyksen tunnetta kuin uran luominen työelämässä. Ja kyllä työelämään ehtii vielä kotiäitiyden jälkeenkin.

Lasten myötä yhteiskunta uusiutuu, ja parhaassa tapauksessa äiti voi löytää kotiäitiydestä elämälleen uraputkea merkityksellisemmän elämäntarkoituksen.

Kirjoittaja on Lahden sivistyslautakunnan jäsen (kd)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 2. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 3. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 4. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 5. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 6. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 7. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 8. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 9. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 10. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 11. Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa
 12. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 13. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 14. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 15. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.