Lukijalta: Koronavirus pakotti heittämään vanhat toimintamallit äkkiä romukoppaan

Turo Kilpeläinen

Yhteiskunta ja koululaitos ovat juuri ponnistaneet valtavan digiloikan. Vaikka LAB-ammattikorkeakoulun digivalmius on ollut hyvä, koko toiminnan siirtäminen verkkoon yhden viikonlopun aikana oli yhdessä tekemisen ja yhteishengen riemuvoitto.

Siitäkin huolimatta, että loikkaan on vasta ponnistettu, laskeutumiseen on syytä varautua jo nyt.

Rehellisyyden nimissä emme olisi kaivanneet koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulufuusion rinnalle. Tai ehkä nimenomaan tarvitsimme.

Perinteiset toimintamallit on nyt jouduttu heittämään romukoppaan, ja aika ja osaaminen kohdennettu oleelliseen – opiskelijoihin ja yrityksiin. Moni on jo nyt sitä mieltä, että muutamassa viikossa oppimiamme toimintamalleja pitäisi pystyä jatkamaan myös kampuksille paluun jälkeen.

LAB on perinteisesti ollut hyvä tuottamaan osaamista tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Nyt tämän rinnalle tarvitaan kykyä tuottaa jatkuvaa, kohdennettua ja kriittisen osaamisen kehittämiseen keskittyvää täsmäkoulutusta.

On voitava räätälöidä yksittäisiä kursseja ja niiden yhdistelmiä tukemaan tilanteita, joissa yrityksissä tehtävää työtä on tarve suunnata nopealla aikataululla. LABin verkkoon siirtynyt koulutus on nykyistä joustavammin yritysten saavutettavissa.

Uskallamme hyödyntää kriisin mahdollisuudet.

LABillä on töitä muuntua työelämäkorkeakouluksi, joka elää yritysten kasvusta ja kansainvälistymisestä. Elinkeinoelämän tarpeet velvoittavat LUT-konsernia vahvistamaan yhden luukun tarjoamaa käytännönläheistä ja akateemista korkeakouluosaamista. Tutkimuksen, TKI-toiminnan ja koulutuksen integraatiosta löytyy tulevaisuuden yhteiskunnallinen vaikuttavuutemme.

LABin nykyisen 10 miljoonan euron tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) tulee jatkossa palvella yritysten ydinliiketoiminnan kehittämistä ja kansainvälistämistä yhä selkeämmin. Meidän on ansaittava luottamuksemme ja asemamme strategisena kumppanina.

Olemme viime viikkoina hyödyntäneet LABin 9 000 asiantuntijan osaamista meihin yhteydessä olleiden yritysten tarpeisiin. Autamme etätyön johtamisessa ja sparraamme etätyökalujen käytössä. Kehitämme ja toteutamme digitaalisia markkinointikampanjoita. Autamme pilvipohjaisten ohjelmistoratkaisujen tuottamisessa. Tuemme rahoitushakemusten kirjoittamisessa. Autamme julkista sektoria hakemusruuhkassa. Järjestämme taukojumppia ja verkossa tapahtuvia sosiaalisia tapahtumia. Ja paljon paljon muuta.

Aivan toinen kysymys on, millaiseen maailmaan istahdamme koronan jälkeen. Voimme valita, annammeko maailman muuttaa meitä vai lähdemmekö muuttamaan maailmaa omista lähtökohdistamme. Lahdessa ja Lappeenrannassa jälkimmäinen vaihtoehto on ainoa oikea valinta.

Emme tyydy sopeutumaan, vaan uskallamme hyödyntää kriisin mahdollisuudet. LAB on sitoutunut tekemään osansa kohti parempaa huomista. Tehdään ylihuominen yhdessä.

Kirjoittaja on LAB-ammattikorkeakoulun rehtori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus on sorvannut perusopetuslakia, voidaanko syksyllä siirtyä tarvittaessa etäopetukseen? Katso tiedotustilaisuus tästä nyt
 2. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 3. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 4. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 5. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 6. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 7. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 9. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 10. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 11. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 12. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 13. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 14. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia
 15. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.