Lukijalta: Yli 70-vuotiaat aiheetta koronakohun keskellä

Lasse Koskinen

Suomen hallituksen johtoviisikko teki selkeän viestinnällisen virheen nimetessään yli 70-vuotiaat erityisryhmäksi koronavirusaallon ajaksi. Mikään ikäryhmä ei muodosta poikkeusryhmää tartunta-aikoina.

Riskiryhmän muodostavat moni- ja liitännäissairastavat, joilla on heikentynyt kunto ja vastustuskyky, ikään katsomatta. Jokainen flunssakausi ja sen jälkiseurauksena keuhkokuume vievät kansalaisia mennessään.

THL:n päivittäistilastosta näkee, että yli 70-vuotiaat ovat sairastuneiden pienin ryhmä. Pitkän viivyttelyn jälkeen tämä tilasto väläytettiin tv-uutisissa lyhyesti. Suurimpina sairastuneiden ikäryhminä näkyvät luonnollisesti työikäiset, jotka joutuvat liikkumaan paljon erilaisissa työtehtävissään.

Suuriin ikäluokkiin kuuluvat yli 70-vuotiaat eivät siis ole siis tautisuojelun osalta erityisryhmä, vaikka valtioneuvoston varomattomasta viestinnästä näin voisi päätellä.

Jokainen julkisuudessa esiin nouseva kohuasia, myös kulkutautiaalto, nostattaa ympärilleen huhuja ja omatekoisia toimenpiteitä. Yksi niistä on yli 70-vuotiaiden ajaminen päivittäistavarakauppoihin aamuvarhain kello 6-7:n välillä. Hiljaista on ollut, kuten kauppiaat ovat todenneet. Eläkeläisten otollisin ostosaika myös tautiajan ulkopuolella on kello 13:n jälkeen, kun työikäiset eivät ole ennättäneet vielä myymälöihin.

Lisäksi esimerkiksi Lahdessa linja-autoliikenteen eläkeläisalennus on voimassa kello 9-14. Maahan on syntynyt jopa 70-vuotiaisiin kohdistuneita palvelukieltäytymisiä, joissa ei ole mitään järkeä.

70-vuotiaita koskeva viestintävirhe on merkillinen.

Viestintä on ammattitaitoa vaativa laji. Valtioneuvostolla on runsaasti alan asiantuntijoita tältäkin osin käytössään, joten 70-vuotiaita koskeva viestintävirhe on merkillinen.

Sota-aikana levitettiin julistetta, jossa oli kuvattuna ihmisen pää ja huulet, jotka oli suljettu riippulukolla. Jotakin tällaista tarvittaisiin viitteellisesti nykyisinkin.

Turhat huhut ja virhetoimet estetään parhaiten oikealla tiedottamisella. Nyt maan hallitusjohdon olisi aika poistaa yli 70-vuotiaat painokkaasti pois koronakohuvirran yhdestä pyörresilmästä.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu (ps.)

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut