Pääkirjoitus: Kouluruuan historia jatkuu poikkeusoloissakin

Maksuttomia kouluaterioita on tarjottu Lahdessa jo vuodesta 1944 ja käytäntö jatkuu myös poikkeusoloissa. Sami Kuusivirta

Lahden kaupunki päätti viime tiistaina tarjota kaikille kotiin etäopetukseen siirtyneille oppilaille edelleen maksuttoman kouluaterian ensi viikosta lähtien. Vastaavaa palvelua ovat luvanneet jo jotkin muutkin alueen kunnat. Lahdessa päätös koskee kaikkia kaupungin omistamia kouluja ja päiväkoteja ja se on varmasti tervetullut niin lapsille kuin heidän vanhemmilleen.

Kouluateria voi olla joillekin lapsille päivän ainut lämmin ateria, mutta sen taloudellinen merkitys on suuri joka tapauksessa. Lapsiperheillä loma-ajat näkyvät aina ruokamenojen kasvuna, ja mahdollisuus saada maksuttomat ateriat edelleen helpottaa taloudellista tilannetta etenkin nyt, kun monilla aloilla käydään koronakriisin vuoksi yt-neuvotteluita.

Koulujen tarjoama ateria myös helpottaa monen etätyössä olevan vanhemman arkea. Perheen ruokahuollon hoitaminen kesken työpäivän on varmasti tuonut lisästressiä vanhemmille tässä poikkeavassa tilanteessa, kun monilla koko perhe on siirtynyt tekemään työtään samoihin tiloihin.

Maksuttoman kouluruuan tarjoaminen jatkuu näin lähes keskeytyksettä Lahdessa jo 76:tta vuotta. Lahden kaupunginvaltuusto päätti jo vuonna 1944, että kaikki kansakoululaiset saavat maksuttoman aterian. Eduskunta sääti asiasta lain vuonna 1943 ensimmäisenä maailmassa, mutta viiden vuoden siirtymäajalla. Siksi kouluruokailun aloittamisvuotena pidetään vuotta 1948. Lahtea voi pitää edellä kävijänä siksi, että kaupunki tarjosi vähävaraisille lapsille kouluruuan ilmaiseksi jo vuodesta 1923.

Kouluruoan suosio yllätti, Lahdessa ruokapaketin hakee maanantaina yli 3 000 oppilasta

Tälläkin haavaa Suomen lisäksi vain Ruotsissa jokainen koululainen on oikeutettu maksuttomaan kouluruokaan. Se on oikeus, josta kannattaa pitää kiinni ja erityisesti tällaisissa poikkeusoloissa.

Kouluateriat ja niiden jakelun hoitaa Lahden kaupungin kouluille ja päiväkodeille Päijät-Hämeen Ateriapalvelut. Se on ennakoinut tilanteen hyvin ja valmistautunut aterioiden jakeluun oma-aloitteisesti tilaamalla muun muassa tarvittavaa pakkauslaitteistoa ja -materiaalia.

Maksuttomat ateriat helpottavat taloudellista tilannetta etenkin, kun monilla aloilla käydään koronakriisin vuoksi yt-neuvotteluita.

Aterioiden jakelu on myös suunnitellaan siten, ettei se aiheuta tartuntariskiä. Jakelu ajoitetaan näillä näkymin kouluihin ja päiväkoteihin kolmen tunnin ajanjaksolle ruuhkien välttämiseksi.

Asikkalassa kouluruuan jakelu alkoi jo maanantaina, ja Heinolassa maksuttoman kouluruuan jakelu pääsi käyntiin torstaina. Myös niissä ruuan jakelu on järjestetty usealle eri toimipisteelle.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut