Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys

Valtuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) on patistellut ryhmiä julkistamaan pormestariehdokkaansa ennen vaaleja. Katja Luoma

Lahden valtuuston suuri enemmistö päätti jo ajat sitten siirtyä kevään 2021 kuntavaalien jälkeen pormestarimalliin. Niin myös tapahtunee, vaikka jotkut mallia yhä vastustavat valtuutetut ovat aloittaneet viime hetken kampanjan päätöksen perumiseksi.

Selvä enemmistö valtuustoryhmistä kahden suurimman, SDP:n ja kokoomuksen johdolla ei ole kääntämässä takkiaan. Mallista luopuminen on siten hyvin epätodennäköistä, vaikka sitä edellyttävä kuntalaisaloite etenisi aikanaan valtuuston käsiteltäväksi asti.

Molemmat kahdesta suurimmasta ryhmästä ovat myös asettumassa sille kannalle, että ne julkistavat pormestariehdokkaansa, yhden tai useampia, jo ennen vaaleja. Kokoomus on ollut tätä mieltä jo pitkään, minkä viimeksi vahvisti valtuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen patistellen samalla muitakin ryhmiä kertomaan pormestariehdokkaansa julkisesti etukäteen.

SDP:ssä on aiemmin ilmennyt vahvaa taipumusta lähteä vaaleihin sammutetuin lyhdyin, vaikka puolueen kansanedustajat Mika Kari ja Ville Skinnari ovat kuuluttaneet vahvaa etupainotteisuutta pormestariehdokkaiden nimeämisessä. Nyt demareiden virallinenkin kanta on muuttunut siten, että puolue nimennee keskuudestaan jopa useamman kuin yhden ehdokkaan vaalipäivään mennessä, koska vain yhden asettaminen ”ei palvelisi kuntavaalien tarkoitusta, kuntalain henkeä tai pormestarimallin tavoitteita”.

Sirkku Hildén harkitsee ehdokkuutta: "Jos päätän lähteä ehdolle, olen todennäköisesti käytettävissä pormestarin tehtävään"

SDP:n perusteista voi olla monta mieltä, mutta on puolueiden oma asia, kuinka monta pormestariehdokasta ne asettavat. Olennaisinta on avoimuus ja läpinäkyvyys. Se tarkoittaa, että puolueet paljastavat heidän nimensä ennen vaaleja eivätkä vasta äänten tultua lasketuiksi.

Pormestarimallia perusteltiin myös sillä, että se voi lisätä merkittävästi kiinnostusta kuntapolitiikkaa kohtaan antaessaan vallalle kasvot. Tavoite vesittyy, jos äänestäjät voivat uurnille käydessään vain arvailla, ketkä lukuisista ehdokkaista voivat lopulta nousta pormestariksi tai apulaispormestareiksi.

Pormestariehdokkaat on syytä julkistaa ennen vaaleja.

Toki ymmärrettävä on myös etenkin pienempien puolueiden huoli siitä, että pormestariehdokkaiden nimeäminen etukäteen muuttaisi kuntavaalit pelkiksi henkilövaaleiksi, jonka jalkoihin jäisivät puolueiden linjat asiakysymyksissä.

Näin saattoi käydä viimeksi Helsingissä. Kannattaa silti muistaa, että puolueet voivat itse vaikuttaa suuresti siihen, mistä vaalien edellä puhutaan. Mikään ei estä niitä tuomasta esille myös muita tärkeitä kysymyksiä, jotta pormestarivaali ei varasta koko show’ta vaan vain antaa siihen uuden, äänestäjiä toivon mukaan inspiroivan ulottuvuuden.

SDP ja kokoomus aikovat kertoa pormestariehdokkaansa ennen ensi kevään kuntavaaleja – "En ymmärrä, miten edes voisi olla toisin"

Lahden valtuuston puheenjohtaja pitää selvänä, että pormestariehdokkaat kerrotaan julkisesti ennen kevään 2021 kuntavaaleja – "En voi kuvitella sellaista tilannetta, jossa näin ei toimittaisi"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.