Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys

Valtuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) on patistellut ryhmiä julkistamaan pormestariehdokkaansa ennen vaaleja. Katja Luoma

Lahden valtuuston suuri enemmistö päätti jo ajat sitten siirtyä kevään 2021 kuntavaalien jälkeen pormestarimalliin. Niin myös tapahtunee, vaikka jotkut mallia yhä vastustavat valtuutetut ovat aloittaneet viime hetken kampanjan päätöksen perumiseksi.

Selvä enemmistö valtuustoryhmistä kahden suurimman, SDP:n ja kokoomuksen johdolla ei ole kääntämässä takkiaan. Mallista luopuminen on siten hyvin epätodennäköistä, vaikka sitä edellyttävä kuntalaisaloite etenisi aikanaan valtuuston käsiteltäväksi asti.

Molemmat kahdesta suurimmasta ryhmästä ovat myös asettumassa sille kannalle, että ne julkistavat pormestariehdokkaansa, yhden tai useampia, jo ennen vaaleja. Kokoomus on ollut tätä mieltä jo pitkään, minkä viimeksi vahvisti valtuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen patistellen samalla muitakin ryhmiä kertomaan pormestariehdokkaansa julkisesti etukäteen.

SDP:ssä on aiemmin ilmennyt vahvaa taipumusta lähteä vaaleihin sammutetuin lyhdyin, vaikka puolueen kansanedustajat Mika Kari ja Ville Skinnari ovat kuuluttaneet vahvaa etupainotteisuutta pormestariehdokkaiden nimeämisessä. Nyt demareiden virallinenkin kanta on muuttunut siten, että puolue nimennee keskuudestaan jopa useamman kuin yhden ehdokkaan vaalipäivään mennessä, koska vain yhden asettaminen ”ei palvelisi kuntavaalien tarkoitusta, kuntalain henkeä tai pormestarimallin tavoitteita”.

Sirkku Hildén harkitsee ehdokkuutta: "Jos päätän lähteä ehdolle, olen todennäköisesti käytettävissä pormestarin tehtävään"

SDP:n perusteista voi olla monta mieltä, mutta on puolueiden oma asia, kuinka monta pormestariehdokasta ne asettavat. Olennaisinta on avoimuus ja läpinäkyvyys. Se tarkoittaa, että puolueet paljastavat heidän nimensä ennen vaaleja eivätkä vasta äänten tultua lasketuiksi.

Pormestarimallia perusteltiin myös sillä, että se voi lisätä merkittävästi kiinnostusta kuntapolitiikkaa kohtaan antaessaan vallalle kasvot. Tavoite vesittyy, jos äänestäjät voivat uurnille käydessään vain arvailla, ketkä lukuisista ehdokkaista voivat lopulta nousta pormestariksi tai apulaispormestareiksi.

Pormestariehdokkaat on syytä julkistaa ennen vaaleja.

Toki ymmärrettävä on myös etenkin pienempien puolueiden huoli siitä, että pormestariehdokkaiden nimeäminen etukäteen muuttaisi kuntavaalit pelkiksi henkilövaaleiksi, jonka jalkoihin jäisivät puolueiden linjat asiakysymyksissä.

Näin saattoi käydä viimeksi Helsingissä. Kannattaa silti muistaa, että puolueet voivat itse vaikuttaa suuresti siihen, mistä vaalien edellä puhutaan. Mikään ei estä niitä tuomasta esille myös muita tärkeitä kysymyksiä, jotta pormestarivaali ei varasta koko show’ta vaan vain antaa siihen uuden, äänestäjiä toivon mukaan inspiroivan ulottuvuuden.

SDP ja kokoomus aikovat kertoa pormestariehdokkaansa ennen ensi kevään kuntavaaleja – "En ymmärrä, miten edes voisi olla toisin"

Lahden valtuuston puheenjohtaja pitää selvänä, että pormestariehdokkaat kerrotaan julkisesti ennen kevään 2021 kuntavaaleja – "En voi kuvitella sellaista tilannetta, jossa näin ei toimittaisi"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu