Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tarja Koljosen Esalainen: | Kun elämä on tauolla, jopa käynti lähikaupassa tuntuu juhlahetkeltä ja siitä nahistellaan, kuka saa viedä roskapussin

Ainakin itseltäni oli jo unohtunut, että elämään kuuluu aina vähän epävarmuutta. Asioista oli tullut itsestäänselvyyksiä, eikä niitä silloin osaa arvostaa.

Koronakevät heitti asiat päälaelleen.

Tove Janssonin Taikatalvessa Tuutikki toteaa, että ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.”

Aina epävarmuus ei kuitenkaan tuo levollisuutta vaan pelkoa ja ahdistusta.

Ihmisillä on erilaiset valmiudet kohdata kriisejä ja muutostilanteita. Puhutaan resilienssistä. Se on psyykkinen ominaisuus, jota toisilla on enemmän kuin toisilla.

Jotkut selviävät monista vaikeista vastoinkäymisistä, joillekin pienimmätkin koettelemukset voivat olla liikaa.

Elämä on peruttu tältä keväältä ja kesältä, mahdollisesti syksyltäkin. Kun sulkeudumme kodin seinien sisäpuolelle, pienistä asioista tulee merkityksellisiä.

Yllättäen kävely lähikauppaan tuntuu juhlahetkeltä, kun se vielä vähän aikaa sitten oli välttämätön paha unohtuneen maitotölkin takia.

Joissakin perheissä nahistellaan jo siitä, kuka saa viedä roskapussin ulos.

Itse olen kiitollinen, että ennätin käydä sekä uimassa että elokuvissa juuri päivää ennen kuin Suomi meni kiinni. Kukaan ei tiedä, milloin näihin huvituksiin pääsee seuraavan kerran.

On tietysti kurjaa luopua monesta tärkeästä tapahtumasta ja harrastuksesta ja vaihtaa ne kotona kärvistelyyn. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että voi pelastaa ihmishenkiä.

Korona-arki on tuonut rajoituksista huolimatta elämään myös paljon yhteisöllisyyttä.

Se että tekee itselleen merkityksellisiä asioita toisten iloksi ja virkistykseksi, tuo hyvää oloa. Sen tietävät kaikki vapaaehtoistyötä tekevät.

Vaikka moni jo tarjoaa naapuruston riskiryhmille kauppa- ja asiointiapua, on neljän seinän sisällä yhä paljon yksinäisyyttä ja ahdistusta.

Suomi on listattu maailman onnellisimmaksi maaksi jo kolmatta kertaa peräkkäin.

Sanotaan, että onnellisuutta lisää se, näkeekö maailman uhkaavana vai täynnä lupausta ja mahdollisuuksia.

Samaa elämäntilannetta voi tulkita monella eri tavalla: voi jäädä märehtimään tai sitten vain yrittää selvitä niillä keinoilla ja eväillä, joita käytettävissä on.

Onni on se, että saimme koronan riesaksemme nyt, emmekä syys-lokakuussa. Edes korona ei voi estää kevään tuloa.

Voimaa kannattaa hakea luonnosta. Lyhytkin käynti puistossa tai lähimetsässä rauhoittaa mieltä ja vähentää psyykkistä kuormitusta. Päijät-Hämeessä saamme olla tyytyväisiä, sillä jonkinlainen metsäpläntti on lähes kaikkien saavutettavissa.

Onnea on myös internet, sillä sen avulla tuskin kenelläkään voi käydä aika pitkäksi.

Meillä on myös puhdasta vettä, jota riittää sekä juomiseen että runsaaseen käsien pesuun.

Varmasti asiat voisivat olla huonomminkin.

ESS:n uutispäällikkö

tarja.koljonen@ess.fi

Ole kuin saimaannorppa, kun nautit luonnosta livenä