Lukijalta: Turvepellot ovat paha hiilen lähde

Pentti Heikkilä ihmettelee (ESS 16.3.), miksi Suomen ilmastopaneeli on laskenut Suomen hiilinieluksi 21 megatonnia (Mt), vaikka metsien vuosikasvu on 90 Mt.

Hiilinieluarvio edustaa sitä Suomen maankäyttösektorin nettonielun tasoa, johon ilmastopaneelin mielestä Suomen pitäisi pyrkiä saavuttaakseen hiilineutraaliuden vuonna 2035.

Lukijalta Ilmastopaneeli läksyttää Suomea suotta

Maankäyttösektorin päästöt ja nielut raportoi Suomessa Tilastokeskus.

Nettonielussa on mukana sekä maankäyttösektorin päästöt että nielut. Nettonielu on samaa tasoa, mikä on ollut viime vuosina Suomen virallisen kasvihuoneinventaarion mukainen nettonielu.

Heikkilä esitti myös, että viheralueemme ja peltomme ovat miljoonien tonnien hiilinielu. Virallisen päästöinventaarion mukaan peltomme toimivat kuitenkin kokonaisuudessaan päästölähteenä.

Pelloistamme on vain 10 prosenttia suopeltoja, mutta ne aiheuttavat päästöjä noin kuusi megatonnia vuodessa. Pelloilla kasvatetun biomassan hiili kiertää, mutta päästöjä aiheuttavat turvemaiden hiilen purkauksen lisäksi lannoitus ja koneiden käyttämät fossiiliset polttoaineet.

Viheralueiden hiilinielu on pieni tekijä näiden päästöjen rinnalla

Heikkilä kritisoi myös sähköautojen kehumista. Ilmastopaneelin sähköautoja koskeva laskuri ottaa huomioon sähköauton elinkaariset päästöt.

Sähköauton valmistuksen päästöt ovat suuremmat kuin samankokoisen polttomoottoriauton.

Puhtaiden ratkaisujen maailmanmarkkina kasvaa seitsemän prosentin vuosivauhtia.

Silti sähköauton käytön aikaiset pienemmät päästöt merkitsevät kokonaispäästöjen kääntymistä sähköautolle edullisemmaksi jo alle viiden vuoden käytön jälkeen.

Kun litiumakkuja aletaan kierrättää ja niiden valmistuksessa käytettään uusiutuvaa energiaa, päästötilanne kääntyy entistä nopeammin sähköauton eduksi. Lisäksi sähkön tuotannon päästöt vähenevät jatkossa nopeasti, mutta bensiinin käytön päästöt pystyvät ennallaan.

On totta, että Saksassa on lähes neljä kertaa korkeampi sähkön tuotannon päästökerroin Suomeen nähden. Se tuo autovertailussa nyt erilaisen lopputuloksen Saksassa kuin Suomessa.

Tänä päivänä ostettu auto on kuitenkin vielä käytössä 2030-luvulla, jolloin sähkön päästöt ovat Saksassakin alhaiset.

Suomen ilmastopaneeli katsoo, että kuluttajat voivat valinnoillaan edistää merkittävästi Suomen ilmastotavoitteita.

Myös suomalainen teollisuus voi kuitenkin tehdä voitavansa päästöjen vähentämisessä ja myös hyötyä siitä. Puhtaiden ratkaisujen maailmanmarkkina kasvaa seitsemän prosentin vuosivauhtia.

Siinä Suomen kannattaa olla mukana.

Suomen ilmastopaneeli ei ole unohtanut maailmaa maamme rajojen ulkopuolella. Ilmastopaneelin tehtävänä on kuitenkin tarjota tieteeseen perustuvaa tietoa päättäjille juuri Suomen ilmastopolitiikan tekemiseen.

Kuulumme niiden maiden joukkoon, joiden oletetaan toimivan omalla alueellamme esimerkillisesti, kuten hallituksen asettama hiilineutraaliustavoite vuodelle 2035 osoittaa.

Professori Jyri Seppälä

Suomen ympäristökeskus, Suomen ilmastopaneelin jäsen.

Professori Markku Ollikainen

Helsingin yliopisto Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 2. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 3. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 4. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 5. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 6. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 7. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 8. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 9. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 10. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 11. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 12. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 13. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 14. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 15. Anastusrikokset työllistivät virkavaltaa Lahdessa keskiviikkona – tavaratalossa varkaissa käynyt mies pääsi livahtamaan karkuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.