Matti Even Esalainen: Ei me voida, kun aina on tehty näin

Matti Eve

"Ei me voida, kun aina on tehty näin". Kovin tuttu toteamus, kun joku työpaikalla esittää jonkin syvälle juurtuneen käytännön muutosta. Nyt vallitseva globaali hätätilanne huomioiden saattaisi olla viisainta museoida tuo lause ja todeta, että kyllä voidaan.

Vielä pari viikkoa sitten etätyötä tekivät vain harvat. Nyt heille, jotka työnsä etänä pystyvät tekemään, on etäduunista tullut lähes ainoa työnteon muoto.

Olen kuunnellut lukuisia etäduunissa olevia, ja heidän kokemuksensa ovat kiinnostavia. Työajat ovat täysin muuttuneet ja päivärytmit siinä sivussa. Useat ovat sitä mieltä, että työn tehokkuus etänä on aivan toista luokkaa. Toki on heitäkin, joilla on suuria vaikeuksia rytmittää päivän työt, kun ympäriltä puuttuvat turvallisiksi muodostuneet rutiinit. Osalla on vielä samassa taloudessa etänä koulua käyvät lapset, joten haasteitakin piisaa.

Voisiko tämä koronakaaos muuttaa työaikakäsitteen täysin päälaelleen? Jos työt alkavatkin etänä sujua laadukkaammin ja tehokkaammin kuin ennen, niin mitä sitten tapahtuisi? Entä jos etätyössä olevat tekijät ehdottavatkin työnantajalle, että miksi emme voisi jatkaa pysyvästi etänä? Siinä tuleekin eteen iso kysymys, johon ei taatusti kannata ensimmäiseksi todeta, että aina on tehty näin.

Videopalaverit tulivat nyt oikeasti käyttöön. Monet ovat jo sitä mieltä, että ne ovat parasta mitä heidän työelämässään on tapahtunut. Rahaa ja aikaa säästyy, kun ei tarvitse matkustaa tuntitolkulla moottoriteillä, ja ilmastokin kiittää.

Mikäli etätyö jäisi pysyväksi olomuodoksi, tulisi monta isoa käytännön kysymystä eteen. Mihin ihmeeseen tarvitaan 4 000 neliötä toimitilojen lattiapintaa? Voisiko firman aukioloaikoja muuttaa täysin uuteen kuosiin?

Tässä tuleekin eteen iso kysymys, kuinka perinteinen tuntipohjainen palkkaus voitaisiin muuttaa uuteen muotoon. Mutta eihän tuokaan voisi olla vaikeaa. Unohdetaan tuntipalkka ja siirrytään suoriteperusteiseen palkkaukseen. Työnantajalla tuskin olisi mitään sitä vastaan, jos etänä syntyy laadukasta ja tehokasta jälkeä.

Nyt jo nähdään, että osa tekijöistä on etätyön hyvin omaksunut. Heidän päivärytminsä ei olekaan enää perinteinen 8–16. Valtava ajansäästö, kun ei mene aamuisin aikaa töihin lähdön valmisteluun eikä työmatkaan. Normaalit aamutoimet, sitten kahvit tulille ja hyppy työn äärelle, vaikka kalsarit jalassa.

Etätyön lisääntyminen muuttaisi taatusti myös koko palvelurakenteen aikatauluja. Miksi avata kauppoja klo 8 tai 10, kun iso osa tekijöistä ei ole edes liikkeellä? Miksi sulkea klo 16 tai klo 21, kun ihmisten päivärytmit muuttuisivat täysin?

Harrastuksetkin voi aivan hyvin hoitaa myös etänä. Jooga- ja jumppatunnit onnistuvat kätevästi mobiiliyhteyksillä kotoa käsin. Tässäkin matka-ajan voittaminen on huomattava säästö.

Ei käy, kun aina on tehty näin, saattaisi joutua kovaan testiin myös työehtosopimuspöydässä. Niissä kabineteissa voidaan vielä vanhan liiton korttia heilutella, mutta eivätköhän sielläkin kalenterit kääntyisi uuteen aikaan, jos työntekijät eivät vanhaan malliin haluaisi palata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 5.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Kolmas kuolemantapaus sunnuntaina, uusia tartuntoja kolme
 2. Mies hukkui Merrasjärveen Lahdessa
 3. Omakotitalon yläkerta tulessa Hollolassa, sammutus käynnissä
 4. Kiikunlähteellä roskaamista, Heinolassa mopoilijoita ulkoilureiteillä – ryntäys luontokohteisiin ei ole sujunut ongelmitta
 5. Yle: Pentti Linkola on kuollut 87-vuotiaana
 6. "Hämmentää, miksi puhutaan yhtä ja tehdään toista" – Venäjälle palannut ex-lahtelainen ihmettelee kotimaansa koronasekoilua
 7. Poliisin kiireet siirtyivät ravintoloista yksityisasuntoihin
 8. Lahti sai vuoden 2023 Kalevan kisat – SUL kertoi positiivisista taloustuloksista
 9. Koronakriisi nakertaa Lahden asuntokauppaa, myyjät pelkäävät sairastumista ja ostajat lomautuksia
 10. Sirpa Welch, 44, on tarjoillut hampurilaisia Clint Eastwoodille ja kokannut upporikkaiden kemuissa, mutta rikkaudenkin elämä on jumissa – "Tällä hetkellä pitää improvisioida"
 11. "Olen rauhoitellut itseäni napsimalla pikkumakeisia" – Lievitätkö koronastressiä herkuilla? Stressisyömisen voi panna kuriin ja tilalle keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja
 12. Hartolassa sijaitsevan Linna Hotellin vuokrasopimus purettiin riitaisissa tunnelmissa
 13. Koulutyö jatkuu kotona, liikuntatunti vie vaikka retkelle – tällaista on etäkoulu nastolalaisessa nelilapsisessa perheessä
 14. Leppäsen perheen lapset muistavat tänään palmusunnuntaina isovanhempia virpomispuheluilla – "Oliver mietti, miten kaverin voisi saada etänä yökylään"
 15. "Ei maailmaa voi panna vuodeksi kiinni" – Matkailun tutkija Tom Selänniemi uskoo matkailualan toipuvan, mutta on huolissaan pienistä perheyrityksistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.