Pääkirjoitus: Oikeus elämään ylittää nyt kaikki muut perusoikeudet ja vapaudet

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa ihmisten omaa vastuuta rajoitusten noudattamisessa ja toisten suojaamisessa. Markku Ulander / Lehtikuva

Historiallinen aika pakottaa hallituksen ja eduskunnan tekemään historiallisia päätöksiä. Uudenmaan maakunnan ja asukkaiden tilapäinenkin eristäminen muusta Suomesta on päätös, jolle löytyy vertaa vain sotavuosilta, kun kansalaisten liikkumavapautta jouduttiin rajoittamaan pohjoisessa Lapin sodan takia.

Rauhan aikana ei yhtä järeisiin poikkeustoimiin ole aiemmin ollut tarpeen turvautua. Eikä kyse ollut nytkään läpihuutojutusta, vaikka hallituksella on käytettävissään harvinaisen järeä työkalu koronaviruksen taltuttamiseksi.

Tarkoitukseen pikavauhtia valjastettu valmiuslaki antaa mahdollisuuden rajoittaa ihmisten vapauksia ja oikeuksia poikkeuksellisella tavalla. Sen liikkumista ja oleskelua koskevan pykälän saattaminen voimaan vaatii kuitenkin vielä erikseen erittäin vahvoja perusteluja, kuten oikeusvaltiolta sopii edellyttää.

Kaikille lienee jo valjennut, kuinka vakavassa kriisissä nyt eletään. Silti ministerit pelasivat keskiviikkoillan tiedotustilaisuudessaan varman päälle ja painottivat kukin vuorollaan, että Uudenmaan eristäminen ei ole vain suotavaa vaan "välttämätöntä ihmisten henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi", aivan kuten valmiuslaki edellyttää.

Nyt toistetaan viestiä, että oikeus elämään ohittaa perustuslain takaamat muut oikeudet ja vapaudet. Epidemia on alkanut jyllätä voimakkaimmin juuri Uudellamaalla. Rajoittamalla liikkumista yritetään hidastaa taudin leviämistä muualle maahan, missä valmiudet hoitaa potilaita ovat vähäisemmät.

Rajoitus on raju, mutta se ovat jo ehtineet todistaa tarpeelliseksi kesämökeilleen sankoin joukoin koronaa paenneet pääkaupunkiseutulaiset. Maakunnissa pelätään aiheellisesti heidän tuovan tautia tullessaan ja asettavan paikallisen terveydenhuollon pahimmillaan ylivoimaiselle koetukselle.

Enää puuttuu, että kaikki myös noudattaisivat rajoituksia.

Niin merkittävä piristysruiske kuin mökkiläiset normaalioloissa ovatkin paikalliselle elinkeinoelämälle myös Päijät-Hämeessä, heidän toivoisi noudattavan pääministeri Sanna Marinin kehotusta ja palaavan pikimmiten koteihinsa. Vaikka virusta on eniten Uudellamaalla, sillä ovat myös ylivoimaisesti parhaat resurssit ottaa taudin ensirynnäkkö vastaan. Sen väistyttyä apua riittänee myös muualle.

Vastuuntuntoa edellytetään nyt meiltä kaikilta. Poliisi ei ehdi joka paikkaan, ja kovatkin viranomaismääräykset menettävät merkitystään, jos liian moni viittaa niille kintaalla. Suurin osa suomalaista näyttää hyväksyvän asetetut rajoitukset tai jopa kiristäisi niitä. Enää puuttuu, että kaikki myös noudattaisivat niitä omassa arjessaan suojellakseen itseään ja muita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 4. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 5. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 6. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 7. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 8. Lahdessa voi saada tilapäisen vapautuksen iltapäivätoiminnan maksuista
 9. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 10. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 11. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 12. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 13. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 14. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 15. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.