Pääkirjoitus: Oikeus elämään ylittää nyt kaikki muut perusoikeudet ja vapaudet

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa ihmisten omaa vastuuta rajoitusten noudattamisessa ja toisten suojaamisessa. Markku Ulander / Lehtikuva

Historiallinen aika pakottaa hallituksen ja eduskunnan tekemään historiallisia päätöksiä. Uudenmaan maakunnan ja asukkaiden tilapäinenkin eristäminen muusta Suomesta on päätös, jolle löytyy vertaa vain sotavuosilta, kun kansalaisten liikkumavapautta jouduttiin rajoittamaan pohjoisessa Lapin sodan takia.

Rauhan aikana ei yhtä järeisiin poikkeustoimiin ole aiemmin ollut tarpeen turvautua. Eikä kyse ollut nytkään läpihuutojutusta, vaikka hallituksella on käytettävissään harvinaisen järeä työkalu koronaviruksen taltuttamiseksi.

Tarkoitukseen pikavauhtia valjastettu valmiuslaki antaa mahdollisuuden rajoittaa ihmisten vapauksia ja oikeuksia poikkeuksellisella tavalla. Sen liikkumista ja oleskelua koskevan pykälän saattaminen voimaan vaatii kuitenkin vielä erikseen erittäin vahvoja perusteluja, kuten oikeusvaltiolta sopii edellyttää.

Kaikille lienee jo valjennut, kuinka vakavassa kriisissä nyt eletään. Silti ministerit pelasivat keskiviikkoillan tiedotustilaisuudessaan varman päälle ja painottivat kukin vuorollaan, että Uudenmaan eristäminen ei ole vain suotavaa vaan "välttämätöntä ihmisten henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi", aivan kuten valmiuslaki edellyttää.

Nyt toistetaan viestiä, että oikeus elämään ohittaa perustuslain takaamat muut oikeudet ja vapaudet. Epidemia on alkanut jyllätä voimakkaimmin juuri Uudellamaalla. Rajoittamalla liikkumista yritetään hidastaa taudin leviämistä muualle maahan, missä valmiudet hoitaa potilaita ovat vähäisemmät.

Rajoitus on raju, mutta se ovat jo ehtineet todistaa tarpeelliseksi kesämökeilleen sankoin joukoin koronaa paenneet pääkaupunkiseutulaiset. Maakunnissa pelätään aiheellisesti heidän tuovan tautia tullessaan ja asettavan paikallisen terveydenhuollon pahimmillaan ylivoimaiselle koetukselle.

Enää puuttuu, että kaikki myös noudattaisivat rajoituksia.

Niin merkittävä piristysruiske kuin mökkiläiset normaalioloissa ovatkin paikalliselle elinkeinoelämälle myös Päijät-Hämeessä, heidän toivoisi noudattavan pääministeri Sanna Marinin kehotusta ja palaavan pikimmiten koteihinsa. Vaikka virusta on eniten Uudellamaalla, sillä ovat myös ylivoimaisesti parhaat resurssit ottaa taudin ensirynnäkkö vastaan. Sen väistyttyä apua riittänee myös muualle.

Vastuuntuntoa edellytetään nyt meiltä kaikilta. Poliisi ei ehdi joka paikkaan, ja kovatkin viranomaismääräykset menettävät merkitystään, jos liian moni viittaa niille kintaalla. Suurin osa suomalaista näyttää hyväksyvän asetetut rajoitukset tai jopa kiristäisi niitä. Enää puuttuu, että kaikki myös noudattaisivat niitä omassa arjessaan suojellakseen itseään ja muita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.