Jukka Oksaharju: Osingonmaksu pois yritysten agendalta

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju

Vuosi sitten Helsingin pörssin yritykset maksoivat omistajilleen 14 miljardin euron ennätysosingot. Tänä keväänä koko osingonmaksusta luopumista on harkittava vakavasti yhteiskunnallisen tilanteen vuoksi.

Pörssiyritysten yhtiökokouksille alkuvuoden aikana julkistettujen osinkoehdotusten ja vastikään tulevaisuuteen siirrettyjen yhtiökokousten välissä ehtii tapahtua valitettavan paljon.

On huomattava, että osakeyhtiölain mukaan osingonjaosta tulee päättää yhtiökokouksessa niillä tiedoilla, jotka silloin on käytettävissä. Tänään ollaan aivan eri tilanteessa kuin osinkoehdotuksia yhtiökokouksille laadittaessa.

Kyse ei ole ainoastaan solidaarisuuden tarpeesta. Suomalaisyritysten riskit eivät kohdistu ensisijaisesti vakavaraisuuteen vaan kassavirtaan ja maksuvalmiuteen. Lainkin mukaan maksukyky on huomioitava yhtiökokouksessa: osingonmaksun on vastattava yrityksen muuttunutta maksukykyä.

Osinkoja ei saa jakaa, jos yritys ei kykene jatkamaan normaalia toimintaansa osingot maksettuaan. Koronakriisissä kassavarojen ehtymisen riskit ovat jo näkyvissä. Ei siis ole enää kyse ennakoimattomasta riskistä.

Harva yritys vajoaa konkurssiin varojen loppumisen vuoksi. Useampi kaatuu, kun kassasta loppuvat rahat laskujen maksamiseen.

Laskuja on mahdotonta maksaa vessapaperikoneen varaosilla .

Laskuja on useimmiten mahdotonta maksaa varastosta löytyvillä tavaroilla tai vessapaperikoneen varaosilla. Koronakriisissä aktiviteetti seisahtuu ja kassalla on pärjättävä.

Osingoista pidättäytyminen suojelee kassaa. Kun kassa kestää yli synkän virran, yritys ei juuri menetä pitkän ajan arvoaan. Yrityksen arvohan on sen tulevaisuuden osinkojen nykyarvo, eikä yksi osinkokevät arvoon paljoa vaikuta.

Osingottomuudelle on muitakin taloudellisia perusteita. Yrityksen tulee suojella henkilöstöään ja pitää kiinni osaajistaan. Heitä tarvitaan, kun talous aikanaan elpyy. Nyt jos koskaan yrityksellä olisi tarjolla myös tilaisuus elävöittää arvonsa todelliseksi yrityskulttuuriksi.

Myynnin seisahtuessa kassavaroilla voisi lisäksi panostaa tuotekehitykseen. Tämä ylläpitäisi työpaikkoja ja samalla yritys nousisi kilpailijoitaan vahvempana seuraavaan nousukauteen.

Sekin on selvää, että harva yritys pärjää jatkossakaan ilman alihankkijoitaan ja kumppaniyrityksiään. Näistä monella leikkaantuu myynnistä kymmeniä prosentteja. Nyt olisi viisautta rahoittaa yrityksen toiminnalle keskeisiä kumppaneita kriisin yli.

Jos k assa on kunnossa, yritykset voivat luoda uusia kasvuaihioita yritysostoillakin, koska ostokohteiden hinnat ovat romahtaneet. Ostaja voisi näin osaltaan tukea työllisyyttä ostokohteessa.

Vaihtoehtona yritys voisi ostaa markkinoilta pois osan omista, kurssitasoaan menettäneistä osakkeistaan. Osakkeet voitaisiin mitätöidä, jolloin jäljelle jäävien omistajien suhteellinen omistusosuus yrityksestä kasvaisi. Tällä tavalla olisi mahdollista nostaa kotimaista omistusosuutta yrityksestä, kun ulkomaalaisomistajat parhaillaan etsivät hätäuloskäyntiä.

Osingonjako löytyy listan lopusta, kun yritys nyt pohtii järjellistä rahankäyttöä.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 2. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 3. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 4. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 5. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 6. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 7. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 8. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 9. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 10. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 11. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 12. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 13. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 14. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 15. Anastusrikokset työllistivät virkavaltaa Lahdessa keskiviikkona – tavaratalossa varkaissa käynyt mies pääsi livahtamaan karkuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.