Lukijalta: Espanjassa on ankara ulkonaliikkumiskielto

Arto Manninen

Arvoisat kotikaranteeniin asetetut, pidemmän elämänkokemuksen omaavat suomalaiset!

Huolestuneena seuraan uutisointia Suomessa voimassaolevaa valmiuslakia sekä viranomaisten asettamia määräyksiä ja kieltoja vastaan pullikoivista ihmisistä.

Kyllä, teillä on minua pidempi kokemus elämästä ja monet teistä ovat kokeneet sodankin kärsimykset ja koettelemukset.

Nyt Suomessa vallitsevasta poikkeuksellisesta tilanteesta minulla on jo enemmän esimakua.

Seuraan koronatilanteen kehittymistä miltei ”aitiopaikalta”, Espanjasta, katastrofin partaalla olevan Italian naapurista. Täällä on voimassa ulkonaliikkumiskielto sekä maarajat kiinni henkilöliikenteeltä paitsi Espanjan kansalaisilta sekä Espanjassa pysyvästi asuvilta (”residensseiltä”) tai maasta poistuvilta.

Muutamasta tartunnasta tämä rumba alkoi Espanjassakin, ja ihmiset jatkoivat elämäänsä ihan normaalisti. Juuri kukaan ns. tavallisista ihmisistä (itseni mukaan lukien) ei tuntunut uskovan, että meitä täällä Espanjassa voisi kohdata sama sairastuneiden räjähdysmäinen kasvu kuin naapurimaata Italiaa.

TV:ssä näytetyt uutiskuvat tuntuivat kaukaisilta – myös Pohjois-Espanjasta ja Madridista kerrotut ensimmäiset sairastuneet ja menehtyneet.

Onneksi maan hallinto ja viranomaiset uskoivat ja toimivat ripeästi.

Espanja on katastrofin partaalla.

Nyt koko maassa on tosiaankin voimassa ulkonaliikkumiskielto, jota myös valvotaan poliisien ja armeijan voimin.

Kiellon rikkomisesta seuraa jopa 30 000 euron sakot tai kolmesta kuukaudesta vuoteen vankeutta.

Nyt Suomea ei uhkaa asein varustettu armeija vaan näkymätön vihollinen, virus, jota ei voida torjua lähettämällä ”rautaa rajalle.”

Tästä uhasta mahdollisimman vähällä selviämiseksi tarvitaan meidän jokaisen – minun ja Sinun – yhteistoimintaa sekä viranomaisten antamien määräysten ja ohjeiden noudattamista.

Meillä kaikilla – myös minulla ja Sinulla – on nyt vastuu oman terveytemme ja elämämme lisäksi myös läheistemme, naapureidemme sekä kaikkien kanssaihmistemme terveydestä ja elämästä.

Sinä voit olla se teräsihminen, joka selviää viruksen tartunnasta lievillä oireilla tai ilman oireita, mutta voit jopa tietämättäsi kyyditä viruksen ihmiseen, joka ei selviäkään yhtä lievillä oireilla tai ei selviä ollenkaan.

Kaikkien tulee nyt noudattaa voimassa olevia määräyksiä ja ohjeita, jotta Suomessa ei tarvitse ottaa käyttöön ulkonaliikkumiskieltoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 2. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 5. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 6. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon
 7. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 8. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 9. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 10. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 11. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 12. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 13. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 14. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 15. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.