Lukijalta: Espanjassa on ankara ulkonaliikkumiskielto

Arto Manninen

Arvoisat kotikaranteeniin asetetut, pidemmän elämänkokemuksen omaavat suomalaiset!

Huolestuneena seuraan uutisointia Suomessa voimassaolevaa valmiuslakia sekä viranomaisten asettamia määräyksiä ja kieltoja vastaan pullikoivista ihmisistä.

Kyllä, teillä on minua pidempi kokemus elämästä ja monet teistä ovat kokeneet sodankin kärsimykset ja koettelemukset.

Nyt Suomessa vallitsevasta poikkeuksellisesta tilanteesta minulla on jo enemmän esimakua.

Seuraan koronatilanteen kehittymistä miltei ”aitiopaikalta”, Espanjasta, katastrofin partaalla olevan Italian naapurista. Täällä on voimassa ulkonaliikkumiskielto sekä maarajat kiinni henkilöliikenteeltä paitsi Espanjan kansalaisilta sekä Espanjassa pysyvästi asuvilta (”residensseiltä”) tai maasta poistuvilta.

Muutamasta tartunnasta tämä rumba alkoi Espanjassakin, ja ihmiset jatkoivat elämäänsä ihan normaalisti. Juuri kukaan ns. tavallisista ihmisistä (itseni mukaan lukien) ei tuntunut uskovan, että meitä täällä Espanjassa voisi kohdata sama sairastuneiden räjähdysmäinen kasvu kuin naapurimaata Italiaa.

TV:ssä näytetyt uutiskuvat tuntuivat kaukaisilta – myös Pohjois-Espanjasta ja Madridista kerrotut ensimmäiset sairastuneet ja menehtyneet.

Onneksi maan hallinto ja viranomaiset uskoivat ja toimivat ripeästi.

Espanja on katastrofin partaalla.

Nyt koko maassa on tosiaankin voimassa ulkonaliikkumiskielto, jota myös valvotaan poliisien ja armeijan voimin.

Kiellon rikkomisesta seuraa jopa 30 000 euron sakot tai kolmesta kuukaudesta vuoteen vankeutta.

Nyt Suomea ei uhkaa asein varustettu armeija vaan näkymätön vihollinen, virus, jota ei voida torjua lähettämällä ”rautaa rajalle.”

Tästä uhasta mahdollisimman vähällä selviämiseksi tarvitaan meidän jokaisen – minun ja Sinun – yhteistoimintaa sekä viranomaisten antamien määräysten ja ohjeiden noudattamista.

Meillä kaikilla – myös minulla ja Sinulla – on nyt vastuu oman terveytemme ja elämämme lisäksi myös läheistemme, naapureidemme sekä kaikkien kanssaihmistemme terveydestä ja elämästä.

Sinä voit olla se teräsihminen, joka selviää viruksen tartunnasta lievillä oireilla tai ilman oireita, mutta voit jopa tietämättäsi kyyditä viruksen ihmiseen, joka ei selviäkään yhtä lievillä oireilla tai ei selviä ollenkaan.

Kaikkien tulee nyt noudattaa voimassa olevia määräyksiä ja ohjeita, jotta Suomessa ei tarvitse ottaa käyttöön ulkonaliikkumiskieltoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 5. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 6. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 7. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskussa – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 8. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 9. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 10. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 11. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 12. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 13. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 14. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 15. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.