Anne Honkasen Esalainen: Ole kuin saimaannorppa, kun nautit luonnosta livenä

Anne Honkanen

Lähiluonnon arvostus nousee, kun liikkumisrajoitukset lisääntyvät koronavirusepidemian levitessä.

Luonnossa liikkumisesta on ainakin tähän saakka saanut nauttia epidemiasta huolimatta, ja se on ollut hyvä asia. Ulkoilusta saa moni virtaa karanteenissa jaksamiseen. Luonnossa liikkuminen alentaa stressitasoa ja parantaa fyysistä toimintakykyä.

Mutta miten käy sitten, jos meiltä kielletään tämä henkireikä?

WWF on rientänyt apuun. Se on avannut tällä viikolla kaksi Luontolive-lähetystä. Verkossa voi nyt katsella käärmeiden luikertelua ja odotella sääksien saapumista. Myös talvilintu-live oli ainakin alkuviikosta vielä päällä.

Tiistaina liven käynnistyessä sääksen pesä Saimaalla oli tyhjä, mutta tilanne on jo voinut muuttua. WWF kertoo, että ensimmäiset sääkset saapuvat Suomeen jo joskus maaliskuun puolella.

Kyy-livessä sen sijaan ”tapahtui”. Liven avautuessa ainakin yksi luikertelija paistatteli päivää liikahtamatta risukossa.

Kyiden lisäksi kyy-livessä voi nähdä rantakäärmeitä.

Luontokohteissa on riittänyt väkeä sen jälkeen kun ihmisten liikkumista muualla on rajoitettu. Metsähallitus pyysi jo epidemian alkuvaiheessa välttämään suosituimpia ulkoilupaikkoja. Pääkaupunkiseudun suositut luontokohteet kuten Nuuksion Haukkalampi ja Kirkkonummen Meikon alue olivat ruuhkaantuneet pahoin heti ensimmäisenä viikonloppuna sen jälkeen kun liikkumisrajoituksista uutisoitiin. Samanlaista viestiä ruuhkautumisesta on kuulunut myös Turun Ruissalosta sekä tietenkin Lahden alueen suosikkikohteesta Lapakistosta.

Suomen luonnonsuojeluliiton norppatiedottaja Hanne Kosonen suositteleekin blogikirjoituksessaan luonnossa liikkuvia ottamaan mallia omissa oloissaan viihtyvästä, luonteeltaan erakkomaisesta saimaannorpasta: ole kuin norppa, vältä suuria väkijoukkoja.

Kiinnostavia luontokohteita löytyy läheltä kotiakin. Lahden seudun luonto -sivustolta löytyy paljon hyviä vinkkejä retkeilyyn. Hyviä kohteita ovat esimerkiksi Pesäkallion, Linnaistensuon ja Haikkarinniemen luonnonsuojelualueet.

Jos rajoitukset tiukentuvat emmekä pian pääse ulos kuin välttämättömistä syistä, niin aina voi kuitenkin katsella ulos ikkunasta.

Silloin, tai miksei jo nyt, on hyvä hetki opetella, mitä lintuja omalla pihalla vierailee. Puuhaan olisi hyvä olla kiikarit mutta ilman niitäkin voi seurailla pihan siivekkäiden lentoa. Ikkunan kun aukaisee, voi hyvällä onnella kuulla kevättoimissa olevien lintujen sirkutusta. Netistä voi kaivella esiin lajioppaita.

Ikkunan alle voi laittaa myös lintulaudan, jos se on mahdollista.

Luonnon voi tuoda myös sisätiloihin.

Kaikkien asiansa osaavien viherpeukaloiden mielestä nyt on jo varmasti aivan liian myöhäistä vaihtaa viherkasveille uudet mullat, mutta kuka sitäkään estää tekemästä.

Kotiin voi tuoda myös oksia ja pajunkissoja.

Ja rairuohon siemenet kannattaa kylvää ihan pian, jos aikoo nauttia kevään vihreydestä pääsiäisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 4. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 5. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 6. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 7. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 8. Lahdessa voi saada tilapäisen vapautuksen iltapäivätoiminnan maksuista
 9. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 10. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 11. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 12. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 13. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 14. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 15. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.