Pääkirjoitus: Tokion kisojen lykkäys oli ainoa oikea ratkaisu

Joukko tokiolaisia vaati mielenosoituksessaan tiistaina olympiakisojen siirtämistä koronaviruksen takia. Kazuhiro Nogi / Lehtikuva

Myös suuret ja mahtavat kansainväliset urheilujärjestöt ovat yksi toisensa jälkeen joutuneet nöyrtymään pitkin maailmaa riehuvan koronaviruspandemian edessä. Suomessakin vesi kielellä odotettu jalkapallon EM-lopputurnaus siirrettiin jo pari viikkoa siten suosiolla vuodella eteenpäin. MM-jääkiekko peruttiin tykkänään tältä keväältä.

Ylivoimaisesti suurin tälle vuodelle merkitty urheilutapahtuma oli Tokion olympiakisat heinä-elokuussa. Niiden osalta Kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta kesti hämmästyttävän pitkään nostaa kätensä pystyyn väistämättömän edessä, vaikka monen kansallisen olympiakomitean kuten myös lajiliiton kärsivällisyys loppui jo ajat sitten, urheilijoista puhumattakaan.

KOK ei vielä viikonloppuna syystä tai toisesta ilmoittanut, että kisat siirretään, vaikka sisäpiirit kuiskivat, että siitä oli jo tosiasiassa päätetty. Vauhtia asiaan saatiin vasta tiistaina Japanin pääministerin Shinzo Aben pyydettyä KOK:n puheenjohtajalta Thomas Bachilta lykkäystä "enintään vuodeksi". Kenties KOK halusi varjella japanilaisia kasvojen menetykseltä antamalla isäntien tehdä aloitteen.

Kisojen peruminen tulevalta kesältä oli ainoa oikea ratkaisu, sillä mitkään merkit eivät viittaa pandemian rauhoittuvan niin pikaisesti, että kisojen järjestämiselle olisi nyt edellytyksiä. Ja vaikka niin kävisi, olisi suurta toiveajattelua edes kuvitella, että satojatuhansia ihmisiä voisi kokoontua yhteen kisojen merkeissä vain neljän kuukauden kuluttua. Se olisi yhä valtava riski ihmisten terveydelle.

Ihmisten terveyden tulee aina ja varauksitta mennä taloudellisten kysymysten edelle.

Sitä paitsi poikkeustoimet ovat jo hankaloittaneet pahoin urheilijoiden harjoittelua kuten myös dopingtestausta. Olympiakarsintojakaan tuskin kyettäisiin järjestämään kaikkialla. Näistäkin syistä moni maa ehti jo ilmoittaa, että ne eivät missään tapauksessa lähetä tänä kesänä joukkuetta Tokioon.

Lopulta myös kisaisännät ja KOK tunnustivat tosiasiat ja selkeyttivät tilanteen. Helppoa se ei tietenkään ollut, sillä olympiakisojen kaltaisen suuren tapahtuman siirtäminen on hyvin monimutkainen operaatio. Se tuottaa väistämättä taloudellisia menetyksiä lukuisille tahoille ja ketjureaktiona myös runsaasti aikatauluongelmia koko kansainväliseen urheiluun.

Tokion kisojen valmisteluihin on jo saatu kulumaan käsittämättömät 12 miljardia euroa. Lohdullista on, että rahat eivät ole kuluneet täysin hukkaan, jos kisoja ei tältä olympiadilta tarvitse kokonaan perua.

Tässäkin tapauksessa pätee silti koronaviruksen suureen arvoon palauttama viisaus, jonka mukaan ihmisten terveyden tulee aina ja varauksitta mennä taloudellisten kysymysten edelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.