Pääkirjoitus: Tokion kisojen lykkäys oli ainoa oikea ratkaisu

Joukko tokiolaisia vaati mielenosoituksessaan tiistaina olympiakisojen siirtämistä koronaviruksen takia. Kazuhiro Nogi / Lehtikuva

Myös suuret ja mahtavat kansainväliset urheilujärjestöt ovat yksi toisensa jälkeen joutuneet nöyrtymään pitkin maailmaa riehuvan koronaviruspandemian edessä. Suomessakin vesi kielellä odotettu jalkapallon EM-lopputurnaus siirrettiin jo pari viikkoa siten suosiolla vuodella eteenpäin. MM-jääkiekko peruttiin tykkänään tältä keväältä.

Ylivoimaisesti suurin tälle vuodelle merkitty urheilutapahtuma oli Tokion olympiakisat heinä-elokuussa. Niiden osalta Kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta kesti hämmästyttävän pitkään nostaa kätensä pystyyn väistämättömän edessä, vaikka monen kansallisen olympiakomitean kuten myös lajiliiton kärsivällisyys loppui jo ajat sitten, urheilijoista puhumattakaan.

KOK ei vielä viikonloppuna syystä tai toisesta ilmoittanut, että kisat siirretään, vaikka sisäpiirit kuiskivat, että siitä oli jo tosiasiassa päätetty. Vauhtia asiaan saatiin vasta tiistaina Japanin pääministerin Shinzo Aben pyydettyä KOK:n puheenjohtajalta Thomas Bachilta lykkäystä "enintään vuodeksi". Kenties KOK halusi varjella japanilaisia kasvojen menetykseltä antamalla isäntien tehdä aloitteen.

Kisojen peruminen tulevalta kesältä oli ainoa oikea ratkaisu, sillä mitkään merkit eivät viittaa pandemian rauhoittuvan niin pikaisesti, että kisojen järjestämiselle olisi nyt edellytyksiä. Ja vaikka niin kävisi, olisi suurta toiveajattelua edes kuvitella, että satojatuhansia ihmisiä voisi kokoontua yhteen kisojen merkeissä vain neljän kuukauden kuluttua. Se olisi yhä valtava riski ihmisten terveydelle.

Ihmisten terveyden tulee aina ja varauksitta mennä taloudellisten kysymysten edelle.

Sitä paitsi poikkeustoimet ovat jo hankaloittaneet pahoin urheilijoiden harjoittelua kuten myös dopingtestausta. Olympiakarsintojakaan tuskin kyettäisiin järjestämään kaikkialla. Näistäkin syistä moni maa ehti jo ilmoittaa, että ne eivät missään tapauksessa lähetä tänä kesänä joukkuetta Tokioon.

Lopulta myös kisaisännät ja KOK tunnustivat tosiasiat ja selkeyttivät tilanteen. Helppoa se ei tietenkään ollut, sillä olympiakisojen kaltaisen suuren tapahtuman siirtäminen on hyvin monimutkainen operaatio. Se tuottaa väistämättä taloudellisia menetyksiä lukuisille tahoille ja ketjureaktiona myös runsaasti aikatauluongelmia koko kansainväliseen urheiluun.

Tokion kisojen valmisteluihin on jo saatu kulumaan käsittämättömät 12 miljardia euroa. Lohdullista on, että rahat eivät ole kuluneet täysin hukkaan, jos kisoja ei tältä olympiadilta tarvitse kokonaan perua.

Tässäkin tapauksessa pätee silti koronaviruksen suureen arvoon palauttama viisaus, jonka mukaan ihmisten terveyden tulee aina ja varauksitta mennä taloudellisten kysymysten edelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 2. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
 3. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 4. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 5. Lahden seudun ilmaa on hyvä hengittää suurimman osan ajasta, kertoo tuore raportti
 6. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 7. Maailmassa ei ole vain yhtä viittomakieltä, kuten monet kuulevat luulevat – Jotkut jopa pähkäilevät, voivatko viittomakieliset ajaa autoa
 8. Pääkirjoitus: Koronakriisistä seuraa kaikkien aikojen hevoskuuri
 9. Ennätysmäärä kokelaita kirjoitti tänä keväänä vähintään viisi laudaturia – huippuarvosanoja kirjoittavien määrä on noussut kymmenessä vuodessa
 10. Mikael Hoikkalan Esalainen: Olenko juppi vai juntti, kun viiletän trikoissa pitkin maaseudun teitä?
 11. Ripeys pelasti vesistön Lahden Jokimaan suurpalossa – "Alussa meinasi tulla pieni paniikki"
 12. Ohikulkijat hieraisivat silmiään Lahdessa – rasismin vastainen kannanotto ilmestyi LAD-museon seinään, asialla muraalitaiteilijat
 13. Lisätalousarvioesitys on jättimäinen 5,5 miljardin euron toimenpidekokonaisuus
 14. Tikka hakkasi väärää puuta – aiheutti maastopalon Padasjoella
 15. Huumejuttu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa: syyttäjän mukaan 3,6 kiloa maahan piilotettua amfetamiinia vaihtoi käsiä Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.