Pääkirjoitus: Tokion kisojen lykkäys oli ainoa oikea ratkaisu

Joukko tokiolaisia vaati mielenosoituksessaan tiistaina olympiakisojen siirtämistä koronaviruksen takia. Kazuhiro Nogi / Lehtikuva

Myös suuret ja mahtavat kansainväliset urheilujärjestöt ovat yksi toisensa jälkeen joutuneet nöyrtymään pitkin maailmaa riehuvan koronaviruspandemian edessä. Suomessakin vesi kielellä odotettu jalkapallon EM-lopputurnaus siirrettiin jo pari viikkoa siten suosiolla vuodella eteenpäin. MM-jääkiekko peruttiin tykkänään tältä keväältä.

Ylivoimaisesti suurin tälle vuodelle merkitty urheilutapahtuma oli Tokion olympiakisat heinä-elokuussa. Niiden osalta Kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta kesti hämmästyttävän pitkään nostaa kätensä pystyyn väistämättömän edessä, vaikka monen kansallisen olympiakomitean kuten myös lajiliiton kärsivällisyys loppui jo ajat sitten, urheilijoista puhumattakaan.

KOK ei vielä viikonloppuna syystä tai toisesta ilmoittanut, että kisat siirretään, vaikka sisäpiirit kuiskivat, että siitä oli jo tosiasiassa päätetty. Vauhtia asiaan saatiin vasta tiistaina Japanin pääministerin Shinzo Aben pyydettyä KOK:n puheenjohtajalta Thomas Bachilta lykkäystä "enintään vuodeksi". Kenties KOK halusi varjella japanilaisia kasvojen menetykseltä antamalla isäntien tehdä aloitteen.

Kisojen peruminen tulevalta kesältä oli ainoa oikea ratkaisu, sillä mitkään merkit eivät viittaa pandemian rauhoittuvan niin pikaisesti, että kisojen järjestämiselle olisi nyt edellytyksiä. Ja vaikka niin kävisi, olisi suurta toiveajattelua edes kuvitella, että satojatuhansia ihmisiä voisi kokoontua yhteen kisojen merkeissä vain neljän kuukauden kuluttua. Se olisi yhä valtava riski ihmisten terveydelle.

Ihmisten terveyden tulee aina ja varauksitta mennä taloudellisten kysymysten edelle.

Sitä paitsi poikkeustoimet ovat jo hankaloittaneet pahoin urheilijoiden harjoittelua kuten myös dopingtestausta. Olympiakarsintojakaan tuskin kyettäisiin järjestämään kaikkialla. Näistäkin syistä moni maa ehti jo ilmoittaa, että ne eivät missään tapauksessa lähetä tänä kesänä joukkuetta Tokioon.

Lopulta myös kisaisännät ja KOK tunnustivat tosiasiat ja selkeyttivät tilanteen. Helppoa se ei tietenkään ollut, sillä olympiakisojen kaltaisen suuren tapahtuman siirtäminen on hyvin monimutkainen operaatio. Se tuottaa väistämättä taloudellisia menetyksiä lukuisille tahoille ja ketjureaktiona myös runsaasti aikatauluongelmia koko kansainväliseen urheiluun.

Tokion kisojen valmisteluihin on jo saatu kulumaan käsittämättömät 12 miljardia euroa. Lohdullista on, että rahat eivät ole kuluneet täysin hukkaan, jos kisoja ei tältä olympiadilta tarvitse kokonaan perua.

Tässäkin tapauksessa pätee silti koronaviruksen suureen arvoon palauttama viisaus, jonka mukaan ihmisten terveyden tulee aina ja varauksitta mennä taloudellisten kysymysten edelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 2. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 3. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 4. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 7. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 8. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 9. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 10. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 11. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 12. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 13. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 14. Pandemia vaikuttaa myös hiihtäjien talouteen – Perttu Hyvärinen: "Edessä on iso haaste"
 15. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.