Lukijalta: Puiden kaataminen älypyörätien tieltä on turhaakin turhempaa

Harri Seppä

Lahden keskustan on näivettänyt erityisen kohtalokas, turhien päätösten ketju.

Tämän päivän erikoisuus on Asemantaustaan tulevan älypyörätien kuuden metrin leveysvaatimus välillä Heikinkatu-Linjakatu.

Tämän tavoitteen toteuttaminen vaatii GreenCityyn hyvin sopivan puuston kaatamista.

Puusto miellyttää asukkaiden lisäksi ainakin alueen pikkulintuja ja oravia. Puusto suojaa asukkaita myös melulta ja katupölyltä.

Lahden älykäs pyörätie valmistuu syksyksi, alkajaisiksi reitin tieltä kaadetaan kymmeniä puita

Olen asunut vuosikymmeniä Kittelän alueella, joten tunnen alueen sekä näen päivittäin, miten ja missä määrin kyseistä väylää käytetään. Kyseessä on siis kevyenliikenteen väylä Uudenmaankadun varressa, sen itäpuolella.

Tuskin kukaan väylän käyttäjä olisi edes keksinyt, että väylää pitää leventää, koska sille ei yksinkertaisesti ole tarvetta vähäisen liikennöinnin vuoksi. Täysin uskomattomalta olisi tuntunut, että väylän viereinen puusto pitää kaataa ylimitoitetun levennyksen johdosta, kuten nyt näyttää tapahtuvan.

Tämän artikkelin tarkoitus ei ole kieltää eikä vaarantaa pyöräilyä Lahdessa, vaan kiinnittää huomio tehtyjen päätösten tarpeellisuuteen ja yleiseen hyväksyttävyyteen.

Yhteisten varojen käyttökohteiden valinta on aina erityistä objektivisuutta edellyttävä tapahtuma. Lehdestä olemme voineet lukea, että tässä täysin tarpeettomassa väylän levennyksessä tuhlataankin EU-varoja – yhteisiä varoja nekin.

Eniten tässä huolestuttaa se kuinka paljon energiaa, aikaa ja verovaroja näihin loputtomiin liikennejärjestelyihin pumpataan. On kehitetty Aleksanterinkatua, Mukkulankatua jne. On keskitetty terveyskeskustoimintaa unohtaen samalla pysäköintitarpeen lisääntyminen.

Kaupunkikeskustan liikennepäästöjä on pyritty vähentämään ohjailemalla ihmisten käyttäytymistä, vaikeuttamalla sekä autoilua että pysäköintiä. Siinä on onnistuttu.

Onnistumisen hinnaksi tuli vaan yksityisautoilun raju lisääntyminen sekä keskustan menettäminen.

Puusto suojaa asukkaita myös melulta ja katupölyltä.

Samalla katosi runsaasti työpaikkoja. Kaupassa käydään pääosin kolmiossa Holma-Karisto-Renkomäki. Siirtymämatkojen pidentyminen ei varmaankaan ole vähentänyt päästöjä. Aktiivinen kaupunkikeskusta elää vain muistoissa, ei enää todellisuudessa.

Mitä voisimme tehdä? Ensihätään tulisi puhaltaa pillillä poikki kaikki turhat hankkeet, kuten puiden kaatamisen tarpeettoman pyörätie-levennyksen tapauksessa. Käytännössä meiltä puuttuu sellainen johtaja, joka arvioisi, mihin hankkeisiin kulloinkin lähdetään.

Mikäli tarpeettomalta tuntuva levennys on kuitenkin pakko tehdä, voisi sen rakentaa maavallia hieman kaventaen ja tukien sitä esim. suomalaisella graniitilla. Puut säästyisivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 5.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Kolmas kuolemantapaus sunnuntaina, uusia tartuntoja kolme
 2. Mies hukkui Merrasjärveen Lahdessa
 3. Omakotitalon yläkerta tulessa Hollolassa, sammutus käynnissä
 4. Kiikunlähteellä roskaamista, Heinolassa mopoilijoita ulkoilureiteillä – ryntäys luontokohteisiin ei ole sujunut ongelmitta
 5. Yle: Pentti Linkola on kuollut 87-vuotiaana
 6. "Hämmentää, miksi puhutaan yhtä ja tehdään toista" – Venäjälle palannut ex-lahtelainen ihmettelee kotimaansa koronasekoilua
 7. Poliisin kiireet siirtyivät ravintoloista yksityisasuntoihin
 8. Lahti sai vuoden 2023 Kalevan kisat – SUL kertoi positiivisista taloustuloksista
 9. Koronakriisi nakertaa Lahden asuntokauppaa, myyjät pelkäävät sairastumista ja ostajat lomautuksia
 10. Sirpa Welch, 44, on tarjoillut hampurilaisia Clint Eastwoodille ja kokannut upporikkaiden kemuissa, mutta rikkaudenkin elämä on jumissa – "Tällä hetkellä pitää improvisioida"
 11. "Olen rauhoitellut itseäni napsimalla pikkumakeisia" – Lievitätkö koronastressiä herkuilla? Stressisyömisen voi panna kuriin ja tilalle keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja
 12. Hartolassa sijaitsevan Linna Hotellin vuokrasopimus purettiin riitaisissa tunnelmissa
 13. Koulutyö jatkuu kotona, liikuntatunti vie vaikka retkelle – tällaista on etäkoulu nastolalaisessa nelilapsisessa perheessä
 14. Leppäsen perheen lapset muistavat tänään palmusunnuntaina isovanhempia virpomispuheluilla – "Oliver mietti, miten kaverin voisi saada etänä yökylään"
 15. "Ei maailmaa voi panna vuodeksi kiinni" – Matkailun tutkija Tom Selänniemi uskoo matkailualan toipuvan, mutta on huolissaan pienistä perheyrityksistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.