Pääkirjoitus: Viikonloppu todisti lisärajoitukset välttämättömiksi

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiistaina Säätytalolla hallituksen valmistelevan Uudenmaan eristämistä ja ravintoloiden sulkemista. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus ryhtyi maanantaina valmistelemaan niin ripeästi kuin lainsäädäntömme sallii uusia rajoituksia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Viikonloppu kun oli todistanut aiemmat päätökset oikean suuntaisiksi mutta osin riittämättömiksi.

Kaikki eduskuntaryhmät antoivat tiistaina hyväksyntänsä hallituksen kaavailuille, joista järeimpiä ovat Uudenmaan maakunnan eristäminen muusta Suomesta ja ravintoloiden sulkeminen.

Rajoitusten tarve ilmeni viikonloppuna, kun osa kansasta jatkoi elämistään kuin ei olisi kulkutautiuhasta koskaan kuullutkaan. Koska kaikki eivät tunnu ymmärtävän edes omaa parastaan saati toisten, hallitus katsoi aiheelliseksi vääntää ruuvia entistä kireämmälle, niin tuskallista kuin kansalaisten oikeuksien ja vapauksien rajoittaminen päättäjille lieneekin Suomen kaltaisessa läntisessä demokratiassa.

Tässä kohtaa se vaikuttaa kuitenkin välttämättömältä. Vaikka koronavirus on levinnyt maassamme varsin maltillisesti, Uudestamaasta ja erityisesti pääkaupunkiseudusta on jo ehtinyt tulla aluillaan olevan epidemian keskus.

Kaikki eivät ymmärrä edes omaa parastaan.

Jotta tauti ei leviäisi liian nopeasti kaikkialle ja terveydenhuollon rajalliset voimavarat riittäisivät hoitamaan sairastuneet kunnialla, on tarpeen vähentää liikkumista paitsi alueiden sisällä, myös niiden välillä. Näinkin vähennetään tartuntariskiä ihmisten kesken.

Näillä näkymin Uudeltamaalta ei enää loppuviikosta pääse sisemmälle Suomeen – eikä ilmeisesti myöskään päinvastaiseen suuntaan – ilman erittäin pätevää syytä. Tiistain tietojen perusteella on vielä vaikea arvioida, kuinka tiukaksi raja lopulta vedetään. Kysymys kiinnostaa eritoten niitä päijäthämäläisiä, jotka edelleen pendelöivät täältä päivittäin pääkaupunkiseudulle kuten myös yrityksiä, joiden työntekijöitä asuu Uudellamaalla.

Ravintoloiden sulkeminen on sekin kova ratkaisu vaarantaen monen yrittäjän elinkeinon kenties kohtalokkaalla tavalla. Toisaalta ravintola-ala itsekin on toivonut hallitukselta selkeitä päätöksiä tulevaisuutensa suhteen. Niitä on nyt luvassa, minkä jälkeen voidaan keskittyä yritysten pelastamiseen.

Vaikka oppositiokin antoi hallituksen suunnitelmille täyden tukensa, se pettyi siihen, ettei tiukempia toimia saada nopeammin voimaan. Kyse ei ole niinkään hallituksen vitkuttelusta kuin lainsäädännöstämme, joka valmiuslaista huolimatta taipuu jäykästi äkillisiin tilanteisiin.

Toki on myös hyvä, ettei kansalaisten perusoikeuksien rajoittaminen käy yhdellä nuijankopautuksella. Siltä sopii aina edellyttää perusteellista harkintaa myös kriisien keskellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kauppakeskus Trion K-Supermarket suljetaan - "Tavoitteena on, että Triossa on päivittäistavarakauppa jatkossakin"
 2. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 5. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 6. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 7. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 8. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"
 9. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 10. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 11. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 12. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 13. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 14. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 15. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.