Lukijalta: Valtion on suojeltava velkaloukulta

Ville Kujanpää

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassa on jo näin alkumetreillä yhdistämässä ihmisiä hyvällä tavalla.

Viime päivinä on paljon puhuttu ja kirjoitettu solidaarisuuden kasvusta ja yhteisen hyvän eteen ponnistelusta.

Valitettavasti poikkeukselliset olot saavat aina liikkeelle myös sellaiset tahot, jotka pyrkivät hyötymään ihmisten hädästä ja epätoivosta.

Ylivelkaantuneita auttava Takuusäätiö varoitti tällä viikolla siitä, että koronavirusepidemia tulee varsinkin pitkittyessään vaikuttamaan monien ihmisten taloudelliseen tilanteeseen, etenkin jos joutuu lomautetuksi tai irtisanotuksi.

Suuri osa suomalaisista elää normaalitilanteessakin oma rahatilanne niin tiukaksi viritettynä, että mikä tahansa muutos voi olla kohtalokas omalle taloudenhallinnalle.

Kukaan ei tiedä varmuudella millaisia ja kuinka pitkään kestäviä talousvaikeuksia koronasta tulee. Monilla suomalaisilla on jo nyt niin monta osamaksua ja luottoa hoidettavanaan, ettei heidän taloutensa kestä tulojen vähenemistä.

Poikkeustilanteessa on suuri vaara langeta hakemaan helpotusta rahapulaan ottamalla nopeasti ja helposti saatava korkeakorkoinen vakuudeton kulutusluotto.

Etenkin tällaisessa poikkeustilanteessa on suuri vaara langeta hakemaan helpotusta rahapulaan ottamalla nopeasti ja helposti saatava korkeakorkoinen vakuudeton kulutusluotto eli pikavippi.

Pikavippifirmat ovatkin haistaneet tilaisuutensa tulleen ja ovat viime päivinä selvästi aktivoituneet markkinoinnissaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus voi nyt käytössä olevan valmiuslain nojalla antaa asetuksen, jossa säädetään, kuinka suurta korkoa Suomessa saa poikkeusoloissa periä veloista.

Korko voisi olla esimerkiksi viisi prosenttia nyt käytössä olevan korkeintaan 20 prosentin sijaan.

Viime syyskuuhun asti alle 2 000 euron luottojen korko saattoi olla jopa 50 prosenttia.

Hallitus voisi halutessaan jopa kieltää pikavippifirmojen toiminnan kokonaan, jos se katsoo niiden käyttävän kriisiä hyväksi tavalla, joka vaarantaa kansalaisten toimeentulon ja tätä kautta vahingoittaa koko Suomen taloutta.

Valtion on näissä haastavissa olosuhteissa kaikin käytössä olevin keinoin suojeltava kansalaisiaan tahoilta, jotka pyrkivät käyttämään vallitsevaa tilannetta ja ihmisten haavoittuvaisuutta hyväkseen.

Kirjoittaja on Suomen Setlementtiliiton kehittämissuunnittelija

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut