Lukijalta: Valtion on suojeltava velkaloukulta

Ville Kujanpää

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassa on jo näin alkumetreillä yhdistämässä ihmisiä hyvällä tavalla.

Viime päivinä on paljon puhuttu ja kirjoitettu solidaarisuuden kasvusta ja yhteisen hyvän eteen ponnistelusta.

Valitettavasti poikkeukselliset olot saavat aina liikkeelle myös sellaiset tahot, jotka pyrkivät hyötymään ihmisten hädästä ja epätoivosta.

Ylivelkaantuneita auttava Takuusäätiö varoitti tällä viikolla siitä, että koronavirusepidemia tulee varsinkin pitkittyessään vaikuttamaan monien ihmisten taloudelliseen tilanteeseen, etenkin jos joutuu lomautetuksi tai irtisanotuksi.

Suuri osa suomalaisista elää normaalitilanteessakin oma rahatilanne niin tiukaksi viritettynä, että mikä tahansa muutos voi olla kohtalokas omalle taloudenhallinnalle.

Kukaan ei tiedä varmuudella millaisia ja kuinka pitkään kestäviä talousvaikeuksia koronasta tulee. Monilla suomalaisilla on jo nyt niin monta osamaksua ja luottoa hoidettavanaan, ettei heidän taloutensa kestä tulojen vähenemistä.

Poikkeustilanteessa on suuri vaara langeta hakemaan helpotusta rahapulaan ottamalla nopeasti ja helposti saatava korkeakorkoinen vakuudeton kulutusluotto.

Etenkin tällaisessa poikkeustilanteessa on suuri vaara langeta hakemaan helpotusta rahapulaan ottamalla nopeasti ja helposti saatava korkeakorkoinen vakuudeton kulutusluotto eli pikavippi.

Pikavippifirmat ovatkin haistaneet tilaisuutensa tulleen ja ovat viime päivinä selvästi aktivoituneet markkinoinnissaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus voi nyt käytössä olevan valmiuslain nojalla antaa asetuksen, jossa säädetään, kuinka suurta korkoa Suomessa saa poikkeusoloissa periä veloista.

Korko voisi olla esimerkiksi viisi prosenttia nyt käytössä olevan korkeintaan 20 prosentin sijaan.

Viime syyskuuhun asti alle 2 000 euron luottojen korko saattoi olla jopa 50 prosenttia.

Hallitus voisi halutessaan jopa kieltää pikavippifirmojen toiminnan kokonaan, jos se katsoo niiden käyttävän kriisiä hyväksi tavalla, joka vaarantaa kansalaisten toimeentulon ja tätä kautta vahingoittaa koko Suomen taloutta.

Valtion on näissä haastavissa olosuhteissa kaikin käytössä olevin keinoin suojeltava kansalaisiaan tahoilta, jotka pyrkivät käyttämään vallitsevaa tilannetta ja ihmisten haavoittuvaisuutta hyväkseen.

Kirjoittaja on Suomen Setlementtiliiton kehittämissuunnittelija

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 5.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Kolmas kuolemantapaus sunnuntaina, uusia tartuntoja kolme
 2. Mies hukkui Merrasjärveen Lahdessa
 3. Kiikunlähteellä roskaamista, Heinolassa mopoilijoita ulkoilureiteillä – ryntäys luontokohteisiin ei ole sujunut ongelmitta
 4. Lahti sai vuoden 2023 Kalevan kisat – SUL kertoi positiivisista taloustuloksista
 5. "Hämmentää, miksi puhutaan yhtä ja tehdään toista" – Venäjälle palannut ex-lahtelainen ihmettelee kotimaansa koronasekoilua
 6. Sirpa Welch, 44, on tarjoillut hampurilaisia Clint Eastwoodille ja kokannut upporikkaiden kemuissa, mutta rikkaudenkin elämä on jumissa – "Tällä hetkellä pitää improvisioida"
 7. Koronakriisi nakertaa Lahden asuntokauppaa, myyjät pelkäävät sairastumista ja ostajat lomautuksia
 8. "Olen rauhoitellut itseäni napsimalla pikkumakeisia" – Lievitätkö koronastressiä herkuilla? Stressisyömisen voi panna kuriin ja tilalle keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja
 9. Hartolassa sijaitsevan Linna Hotellin vuokrasopimus purettiin riitaisissa tunnelmissa
 10. Koulutyö jatkuu kotona, liikuntatunti vie vaikka retkelle – tällaista on etäkoulu nastolalaisessa nelilapsisessa perheessä
 11. Leppäsen perheen lapset muistavat tänään palmusunnuntaina isovanhempia virpomispuheluilla – "Oliver mietti, miten kaverin voisi saada etänä yökylään"
 12. "Ei maailmaa voi panna vuodeksi kiinni" – Matkailun tutkija Tom Selänniemi uskoo matkailualan toipuvan, mutta on huolissaan pienistä perheyrityksistä
 13. Kymiring ja MotoGP koronapandemian armoilla – MM-sarja saatetaan avata heinäkuussa Iitissä jos osakilpailuja perutaan lisää
 14. Päijäthämäläisessä kulttuurissa istuu tiukassa asenne, että pojat eivät tanssi – silti kilpatanssin lapsiparien lukumäärä on ollut nousussa Lahdessa
 15. Sote-menot syöksivät Iitin tappiokierteeseen, kunnan tase kääntyi alijäämäiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.