Lukijalta: Yritykset odottavat nyt suoraa tukea

Heimo Kyyhkynen

Samaan aikaan kun ”korona” jyllää ympäri Eurooppaa, pitäisi hallituksen tehdä jo nopeita ja kauaskantoisia päätöksiä ajatellen kriisin jälkeistä aikaa.

Kansalaisten terveyteen liittyvissä asioissa on jo tehty kaikki mahdollinen ja korjausliikkeitä tehdään aina tilanteen edetessä.

Hallitus on tukeutunut toimissaan voimakkaasti asiantuntijoiden apuun, mikä on ollut järkevää.

Myös asioista tiedottaminen on ollut hallituksen toimesta selkeää ja ymmärrettävää.

Näissä asioissa eri puolueiden näkemykset ovat olleet yhtenäiset. Sen sijaan tulevat päätökset, jotka koskevat yritysten tukirahoitusten järjestämistä, voivat synnyttää puolueiden välille erimielisyyttä.

Ainoa selkeä linjaus hallitukselta on tullut kunnille. Hallitus on kehottanut kuntia pidättäytymään irtisanomisista kriisin aikana ja samalla on luvattu tukea kuntataloutta.

Samoin yritysten työntekijöiden ansiosidonnainen työttömyysturva on luvattu hoitaa asianmukaisesti ilman karensseja. Nämä toimenpiteet rauhoittavat tilannetta joksikin aikaa.

Yritysten kohdal l a huolestuttavaa on se, ettei varsinaista suoraa tukea ole vielä esitelty. Pelkkä lupaus jonkin tyyppisestä ansioturvasta ilman muita suoria yritystoiminnan tukia tuntuu ”uhkarohkealta” kokeilulta tässä kriisissä ja jatkoa ajatellen koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Pelkät lainat ja yritysverojen lykkäämiset voivat lisätä yritysten halua jatkaa toimintaa supistetussa muodossa tai lopettaa yritystoiminta kokonaan, jos siihen on eläköitymisen puolesta mahdollisuus.

Valuutan painaminen on länsimaissa uusi tapa hoitaa taloutta .

Eläkeiän kynnyksellä olevien yrittäjien joukko on merkittävän suuri.

Hallituksen lähiviikkojen aikana valmistelemat päätökset yritysten tukemisen osalta ovat ratkaisevia ja kiireellisiä. Väärien ja liian myöhään tehtyjen päätösten korjaaminen on lähes mahdotonta, jos yrityksillä ei ole selkeää tietoa siitä mitä rahoitustukia niillä on mahdollista saada.

Valtiolla on varaa ottaa velkaa. Edellisen hallituksen aikana toimeenpantu kulujen ”hevoskuuri” on luonut muualla Euroopassa luottamusta siihen, että velkaa voidaan Suomessa ottaa suuriakin määriä ilman, että valtion lainojen korot alkaisivat nousta merkittävästi.

Toisin on joissain Etelä-Euroopan maissa, joissa tämä velkaantumisen ”pelivara” on käytetty jo moneen kertaan.

Yhdysvalloissa dollarista on luotu sellainen ”brändi”, että heikkenevissä taloussuhdanteissa sitä voidaan painaa aina tarpeen mukaan lisää velkakirjoja vastaan.

Nämä toimenpiteet eivät yllättävää kyllä ole vaikuttaneet dollarin asemaan johtavana valuuttana maailmalla.

Tätä samaa yritetään nyt euroalueella, ja nähtäväksi jää onnistutaanko siinä. Valuutan painaminen rahoituskriisin yllättäessä on länsimaissa uusi tapa hoitaa taloutta ja sillä saadaan velkojen korot pysymään matalana.

Kukaan ei tiedä, missä vaiheessa tämä tie on käyty loppuun.

Velkaantumisen jarruttaminen Suomessa ei tunnu järkevältä tässä tilanteessa siitäkään syystä, että osa ylivelkaantuneista EU-jäsenmaista ajaa velkojen hoitoon yhteisvastuuta kaikkien jäsenmaiden kesken.

Toivottavasti hallitus tässäkin tilanteessa käyttää parhaita talouspolitiikan asiantuntijoita, kuten se teki terveydenhuollon osalta koronavirus-epidemian alkaessa.

”Kauhuskenaario” olisi se, että loppuvuodesta väestön työllistymisaste olisi 60–65 prosenttia, jolla pyrkisimme pyörittämään kaikkia yhteiskunnan velvoittamia palveluja.

Tilannetta pahentaisi vielä kuntien ja valtion työntekijöiden suhteellisesti suuri määrä yksityiseen vientisektoriin nähden tämän kriisin jälkeen.

Vientiyritysten kilpailukyky tulisi tässä tilanteessa nostaa ”kepin nokkaan” ja tukea kaikin mahdollisin keinoin, koska omien markkinoiden suojausta kilpailulta tullaan tukemaan myös muissa Euroopan kriisimaissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 2. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 5. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 6. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon
 7. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 8. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 9. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 10. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 11. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 12. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 13. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 14. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 15. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.