Ilkka Kuosmasen Esalainen: Kotiin kahlittuna ajatukset jäävät pyörimään ympyrää

Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Käynnissä on jättimäinen psykologinen koe: olkaa kotona. Itse murrun jo neljäntenä päivänä. Päätän, että on hyvä idea kasvattaa karanteeniparta. Tämän pitää näkyä, tuntua! Alku onkin ollut lupaava. Vaikka olen ollut etätöissä tämän ilmestyessä vasta viikon, olen hyvää vauhtia rämettymässä.

Kotikonttorissa ajatukset jäävät helposti pyörimään kehää. En saa mielestäni esimerkiksi sitä, että tämä tilanne tekee nyt kahdella tapaa todeksi Ultra Bran vanhan kappaleen Minä suojelen sinua kaikelta. Monihan kuuli sen väärin: ”Minä suojelen sinua taiteelta”. Meidän on nyt suojeltu molemmilta, ensin taiteelta ja sitten kaikelta.

Ymmärrän, että tällaiselle havainnolle ei voi rakentaa mitään. Silti se vainoaa minua ja mietin, onko tämä kaikki sittenkin liioittelua, suojelemmeko ensin taiteen ja sitten kaiken muunkin kuoliaaksi. Heti perään mietin, että ei sellaista saa miettiä, on luotettava viranomaisiin. Taide keksitään uudelleen, kunhan ihmiset säästyvät.

Koska olemme vaaraksi toisillemme, tätä lehteä toimitetaan nyt ties mistä autotalleista, vierashuoneista ja piharakennuksista ympäri maakuntaa. Kulttuuritoimitus on omassa olohuoneessani ruokapöydän päädyssä. Ikkunasta näkyy metsää, sinisessä nojatuolissa nukkuu usein kissa ja pöydän alla koira.

Puolisoni tekee omia etätöitään viereisessä huoneessa. Kotona on myös kolme alaikäistä koulutehtävineen. Nuoriso on ihailtavan sopeutuvaista: ei ole tuottanut minkäänlaista ongelmaa venyttää aamuherätyksiä vähän tai aika paljonkin. Teen puhelinhaastatteluja, väistelen kuopuksen nokkahuilutuntia ja virkkuutehtäviä, autan parhaani mukaan matikassa ja liikuntatunneilla. Onneksi tuli säästettyä se vanha sulkapalloverkko.

Nettiyhteys on lujilla. Yhteydet ovat kuitenkin toimineet niin hyvin, että jossain toisessa tilanteessa tällaisesta voisi olla innoissaan. Huonommin voi yläselkäni, joka tahtoo jumittua oudossa asennossa istumisesta. Vaimo väittää, että en osaa tauottaa. Mielestäni teen niin kuin töissäkin, mutta tietysti pienet minikävelyt kollegojen luokse jäävät nyt pois.

Liikun kaupungilla mahdollisimman vähän, mutta liikun kuitenkin. Eräänä aamuna vien poikaani laboratoriokokeisiin kaupunginsairaalaan. Vaikka kaikki jättävät kohteliaan etäisyyden toisiinsa, tulee vainoharhainen olo: näin paljon ikäihmisiä, kuinka moni on tullut koronatestiin. Onneksi selviämme lyhyellä jonottamisella.

Radion aamuohjelmassa ruoskitaan niitä, jotka ovat rikkoneet karanteeninsa, hellästi tosin. Some ei ole yhtä ymmärtäväinen. Ilmiantajat ovat valppaina, tuomio on välitön, armoa ei anneta. Jos faktat olisivat tarpeeksi vakuuttavat, olisikohan meidät yhtä helppo valjastaa jonkun diktaattorin takuumiehiksi? Mistä hinnasta olisimme valmiit ilmiantamaan toinen toisemme?

Metsään ei ole sentään vielä kielletty menemästä. Minäkin menen; onnea on raivaussaha ja lumettomat maat. Toivottavasti italialaisillakin on metsiä, joissa voi käydä hengittelemässä. Ainoa aidosti hyvä puoli tässä onkin se, että marraskuu on vihdoin ohi. En ehkä olisi kestänyt omaa seuraani alati syvenevässä pimeydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu