Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Kaupallinen sisältö

Laatuluomulla kestävyysvaje kurottaisiin umpeen neljässä vuodessa

Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että Suomen maatalous painii bulkkituotannon sarjassa, kun luomutuotannossa kilpailukykymme olisi aivan toista luokkaa. Suomesta voisi tuoreen raportin mukaan tulla laatuluomun johtava vientimaa.

Luomutuotannon lisääminen parantaisi Suomen vaihtotasetta ja maatilojen kannattavuutta, kohentaisi ympäristön tilaa ja parantaisi huoltovarmuuttamme.

Muun muassa nämä asiat nousevat esille raportissa, jonka tutkija- ja luomuammattilaisryhmä on luovuttanut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

Raportin mukaan Suomi hyötyisi monella tapaa luomuviljelyn kasvusta. Ruokaa tuodaan meille noin kolmen miljardin euron edestä vuodessa enemmän kuin meiltä viedään. Vaalikaudessa kansantaloudestamme valuu tätä kautta ulos 12 miljardia euroa.

Pelkästään nykyisen alijäämän puolittaminen jättäisi käyttöömme kestävyysvajeen verran euroja neljässä vuodessa, raportissa todetaan.

Luomu kohentaisi vaihtotasetta vähentämällä maatalouden tuontia, tuontivalkuaisen, -lannoitteiden ja -torjunta-aineiden ostot pienenisivät.

Myös viennissä avautuisi uusia mahdollisuuksia

Luomutuotteiden avulla voitaisiin pyrkiä maailman kalleimmille ruokamarkkinoille, jotka löytyvät menestyvien länsimaiden ja vauraiden Aasian talouksien luomuasiakkaista, raportti toteaa.

Raportissa huomautetaan, että maksavat asiakkaat vaativat tuotteilta selkeätä luomustandardia. Mitään "melkein luomua" ei maailmalla haluta.

Luomumaatalouteen siirtyminen vähentää raportin mukaan myös päästöjä ympäristöön sekä terveysriskejä.

Luomutalous tuo uutta kasvua -selvityksen ovat allekirjoittaneet Ilkka Herlin, Antti Kaasalainen, Fredrik von Limburg Stirum, Jaakko Nuutila, Osmo Rauhala, Pirjo Siiskonen ja Markku Wilenius. Raportin on työryhmän ohella koonnut Ajatushautomo Demos Helsinki.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Kommentointi
Näytä lisää

Lue seuraavaksi X