Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos

Kaupallinen sisältö

Muunneltava vaate, joka ei vanhene

Juhlallinen ja jäykkä? Ei suinkaan. Kansallispuku on värikäs, muunneltavissa oleva, luonnonmateriaaleista valmistettu ja aina valmiina. Toisin kuin moni ehkä vanhastaan ajattelee, kansallispukuun pukeutuminen ei ole sääntöjen kahlitsemaa, vaikka "täydellisesti varusteltu" kansallispuku asiantuntijoilta kiitosta saakin. Vuorelma-pukujen aloittajan Helmi Vuorelman lapsenlapset Marjukka Vuorelma-Laitinen ja Kristiina Vuorelma-Aho paljastavat, että ovat itsekin käyttäneet kansallispukua niin sanotusti sovelletusti.

-Olen käynyt esimerkiksi teatterissa muutaman kerran niin, että minulla on ollut kansallispuvun hame ja sen kanssa tavallinen sininen pusero, Vuorelma-Laitinen hymyilee. -Ja puvun liiviähän voi käyttää vaikka farkkujen kanssa. Ei kansallispuku ole mikään pakkopaita.

Molemmat vakuuttavat, että pukua voi kantaa kuka vain. Hämäläispukuun pukeutuvan ei tarvitse olla Hämeestä, vaan ylleen voi valita sen puvun, joka omaa silmää miellyttää. Jos suku on kotoisin sieltä täältä, eikä itsekään oikein tiedä minkä pitäjän ihmisiä on, voi valita puvun vaikka värin perusteella.

Vuorelma-Ahon yllä esimerkiksi on tänään muinaispuku, eli sen mallina on ollut Mikkelin Tuukkalasta tehdyn hautalöydön yhteydessä esiin kaivetun puvun jäännökset.

-Suurin osa kansallispuvuista on 1700-1800 -lukujen puvuista tehtyjä, ja suurin kansallinen herääminen tapahtui Suomessa 1800-luvun loppupuolella. Sen jälkeen kansallispuvun valmistaminen ja sen käyttö juhlatilaisuuksissa oli suuri ylpeyden aihe.

-Kansallispuku on monikäyttöinen, ja se on vaate, joka ei vanhene, Vuorelma-Aho painottaa. -Se voi kulkea sukupolvesta toiselle ja se pysyy hyvänä. Sitä voi myös aina muunnella.

Naiset kertovat, että viime aikoina on esiintynyt jopa kansallispukuihin hurahtamista. -Facebookissa esimerkiksi on oma kansallispukuryhmänsä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Radio Voima mukana messuilla Kuuntele lähetys tästä

Näitä luetaan

Näytä lisää

Lue seuraavaksi X