Kaikki rinteet ja kylpylät Suomessa menossa kiinni – matkailuala odottaa hallitukselta päätöstä liikkumisrajoituksista  

"Hallituksen kieltopäätös selkeyttäisi tilannetta."

Lapin hiihtokeskuksista Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara sulkivat hissinsä sunnuntain jälkeen. Kuva on otettu Ylläksellä sunnuntaina. Aku Häyrynen

Ari Helminen

Kaikki Suomen hiihtokeskukset ja kylpylät ovat sulkeutumassa. Hotelleista noin 70 prosenttia on jo kiinni.

– Suurin osa näyttää menevän kiinni, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Lindfors jatkaa, että osa saattaa olla jatkossakin auki, jos keskuksessa on hiihtolatuja tai maastopyöräreittejä.

Matkalu- ja ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo, että Lappi menee käytännössä kiinni. Kun rinteet sulkeutuvat, suuri osa muistakin palveluista menee kiinni.

Aittoniemi kertoo, että myös kaikki Suomen kylpylät ovat sulkeutumassa.

– Suurin osa taloista on kiinni ja ne, jotka ovat auki, ovat rajoittaneet toimintansa jotenkin, Aittoniemi vastaa kysymykseen, onko kylpylöitä vielä auki.

Holiday Club Resorts Oy:n palveluliiketoiminnan johtaja Marko Hiltunen kertoo, että yhtiön kylpylät pantiin sunnuntaina kiinni lukuun ottamatta Vuokatin Katinkultaa, joka tekee asiasta päätöksen maanantaina.

– Hotellit ovat vielä auki, mutta käyttöasteet ovat romahtaneet, Hiltunen sanoo.

Yksityisten asiakkaiden omistamat viikko-osakehuoneistot ja villakset ovat toistaiseksi auki, jos viranomaisilta ei tule rajoituksia.

Sekä Lindfors että Aittoniemi arvostelevat aluehallintoviranomaisten toimintaa. He toivovat, että avit olisivat antaneet yrityksille selkeät ohjeet. Nyt yritykset ovat sulkeneet toimintojaan oma-aloitteisesti oman harkintansa mukaan.

– Moni yritys on toivonut viranomaisilta selkeää päätöstä, selkeää ohjetta, mutta sitä ei ole tullut. Heti kun avilta tulee ohje, toimimme sen mukaan, Lindfors sanoo.

Aittoniemen mukaan MaRassa mietitään parhaillaan, miten yrityksiä pitäisi ohjeistaa. Järjestössä odotetaan hallituksen päätöksiä mahdollisista liikkumisrajoituksista, mikä selkeyttäisi tilannetta ja pakottaisi sulkemaan hotelleja, ravintoloita ja kylpylöitä.

– Jos yritys laittaa suosiolla paikan kiinni, yritys on tehnyt sen omasta tahdosta ja kaikki velvoitteet jäävät jäljelle, Aittoniemi sanoo.

– Jos valtio sanoo, ettet saa toimia, voi olla, että yrityksen selviytyminen on helpompaa, koska mahdollisesti kaikista velvoitteista ei tarvitse vastata, mutta tämä pohdiskelu on teoriaa, hän jatkaa.

Aittoniemen mukaan hotellista 70 prosenttia on kiinni. Isot ketjut ovat jättäneet kaupunkeihin yhdestä kahteen hotellia auki.

– Sulkemiset tapahtuivat tosi nopeasti, Aittoniemi sanoo.

Oikeusministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista elinkeinotoiminnan kieltämistä. Siksi monet ravintolat ovat edelleen auki.

– Meillä ei ole lainsäädännössä yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa. Se edellyttää aina jotakin erityistä perustetta, Timonen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina.

Lapin isot hiihtokeskukset, Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara sulkivat hissinsä sunnuntaina eli viikkoa aiottua aikaisemmin. Kainuun hiihtokeskukset seurasivat perässä.

Paljakka sulki rinteensä viikonloppuna. Ukkohallan ja Vuokatinrinteiden piti olla auki vielä viikon, mutta Ukkohalla sulki rinteensä viikonloppuna ja Vuokatinrinteet sulkeutuvat maanantai-iltana.

Rukan Pyhän rinteet ovat auki vielä maanantaina, jonka jälkeen ne suljetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 3. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 4. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 5. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 6. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 7. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 8. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 9. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 10. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 11. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 12. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 13. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 14. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena
 15. Etsintäkuulutettu mies varasti naulapyssyn Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.