Yön uutiskooste: Kauppaketjut: Koronan liikennevaikutukset eivät näy kauppojen valikoimissa

STT

Kauppaketjut: Koronan liikennevaikutukset eivät näy kauppojen valikoimissa

Koronaviruksen liikennevaikutukset eivät näy suomalaisten kauppojen valikoimissa, vakuutetaan suurimmista kauppaketjuista ja Kaupan keskusliitosta. Esimerkiksi lauttaliikenteen vähentyminen Ruotsin ja Viron suunnista ei ole vaikuttanut kauppaketjujen tavaransaantiin, sillä autolauttoja kulkee edelleen ja niiden kautta tulee maahan vain osa kaupoissa myytävistä elintarvikkeista. Myöskään Euroopan maiden rajojen sulkemiset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet rahtiliikenteeseen, sillä sulkemiset koskevat vain henkilöliikennettä.

Yhdysvalloissa synkeä pörssiviikko päättyi jyrkästi miinuksella

Yhdysvalloissa ennätyksellisen synkeä pörssiviikko päättyi laskutunnelmissa. Koronaviruspandemiasta johtuva talouskriisi painoi osakkeet jyrkimpään laskuun sitten vuoden 2008. Laajapohjainen S&P 500 -indeksi oli kaupankäynnin loputtua 4,3 prosenttia miinuksella, suurimpiin yrityksiin keskittyvä Dow Jones puolestaan 4,6 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq Composite laski vajaat neljä prosenttia. Euroopan pörsseissä sitä vastoin nähtiin perjantaina paikoin reipastakin nousua, vaikka osassa pörssejä nousutahti maltillistui päivän mittaan. (Lähde: AFP)

Koronavirustartunta todettu Yhdysvaltain varapresidentin kansliassa

Yhdysvaltain varapresidentin kanslian työntekijä on saanut koronavirustartunnan, kertoi varapresidentti Mike Pencen tiedottaja perjantaina. Tiedottaja Katie Millerin mukaan presidentti Donald Trump tai Pence eivät kumpikaan ole olleet läheisissä tekemisissä sairastuneen työntekijän kanssa. Trump on jo aikaisemmin testattu viruksen varalta. Brasilian presidentin delegaatio oli vieraillut hänen kartanollaan Floridassa. Vierailun jälkeen osalla delegaation jäsenistä todettiin tartunta. CNN:n laskelmien mukaan Yhdysvalloissa on todettu yli 18 000 koronavirustartuntaa. Yli 200 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena. (Lähde: AFP)

Kanadalaisissa autotehtaissa ryhdytään valmistamaan lääkinnällisiä tarvikkeita

Kanadassa pääministeri Justin Trudeau on valjastanut muun muassa autonosia valmistavia tehtaita taisteluun koronaviruksen leviämistä vastaan. Tehtaissa on toistaiseksi tarkoitus valmistaa välttämättömiä lääkinnällisiä tarvikkeita kuten hengityssuojaimia, seulontatestejä ja desinfiointigeeliä. Pääministeri kertoi asiasta lehdistölle virka-asunnoltaan, jossa hän on ollut karanteenissa sen jälkeen, kun hänen vaimollaan todettiin koronavirus. Kanadassa yli 900 ihmistä on saanut koronavirustartunnan. (Lähde: AFP)

Kiina sanoo uusien virustartuntojen tulevan nyt ulkomailta – kertoi kolmannesta perättäisestä päivästä ilman paikallisia tartuntoja

Kiina kertoo kolmantena päivänä peräkkäin, että maassa ei ole havaittu uusia paikallisia koronavirustartuntoja. Sen sijaan maa ilmoitti 41 uudesta ulkomailta saadusta tartunnasta. Kyseessä on toistaiseksi korkein päivittäinen luku. Yhteensä ulkomailta saatuja tartuntoja on viranomaisten mukaan todettu maassa noin 270. Kiina yrittää hillitä ulkomailla saatujen tartuntojen leviämistä määräämällä kaikki maahan saapuvat 14 päivän karanteeniin. Uuden koronaviruksen alkuperämaa taisteli viruksen leviämistä vastaan rajuilla eristystoimilla, joiden piirissä oli kymmeniä miljoonia ihmisiä pelkästään Hubein maakunnan alueella. Koko maailmassa koronavirustartuntoja todettu noin 250 000 ihmisellä, mutta tartunnan saaneiden määrä lienee paljon suurempi. Yli 11 000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena. (Lähde: AFP)

Tanskassa vapaakaupunki Christiania sulkee porttinsa koronaviruksen takia

Tanskassa Kööpenhaminassa sijaitseva Christianian kaupunginosa on ilmoittanut sulkevansa porttinsa koronavirukseen liittyvän leviämisriskin takia. Niin sanottuna vapaakaupunkina tunnetun Christianian on määrä ottaa käyttöön sekä aidat että vartijat. Aiemmin sallivasta huumepolitiikastaan kuuluisaksi tullut kaupunginosa on yksi Kööpenhaminan keskeisistä turistikohteista. Tanska päätti parisen viikkoa sitten sulkea kouluja koronaviruksen vastaisena toimena. Sen jälkeen Christianiaan kerrotaan pyrkineen myös uteliaita kouluikäisiä. Sulkemisesta päättivät Christianian asukkaat yhteisessä kokouksessa. Christianian Facebook-sivuilla kerrotaan, että kaupunginosa suljetaan ennalta määrittelemättömäksi ajaksi lauantaina kello 12 paikallista aikaa. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Tanskassa on todettu tähän mennessä yli 1 300 koronavirustartuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 2. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 3. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 4. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 5. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 6. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 7. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 8. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 9. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 10. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 11. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 12. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 13. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 14. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 15. Anastusrikokset työllistivät virkavaltaa Lahdessa keskiviikkona – tavaratalossa varkaissa käynyt mies pääsi livahtamaan karkuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.