New Yorkin ja Kalifornian osavaltioissa voimaan koronarajoituksia

Donald Trump on suututtanut Kiinan puhumalla "kiinalaisesta viruksesta". AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio seurasi perjantaina Kaliforniaa asettamalla rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Samaan aikaan presidentti Donald Trump ilmoitti maan olevan "voitolla" sodassa, vaikka koronavirustartunnat ja -kuolemat ovat maassa nopeassa kasvussa.

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo määräsi ei-välttämättömän liiketoiminnan sulkemisesta ja kielsi kaikki kokoontumiset osavaltiossa. Päivää aiemmin Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom oli käskenyt 40 miljoonaa kalifornialaista pysymään kotona.

– Me kaikki olemme karanteenissa, kertoi Cuomo.

Hän sanoi, että myöhään sunnuntaina paikallista aikaan astuu voimaan määräys, jonka mukaan auki saavat olla ainoastaan apteekit, ruokakaupat ja ruokatoimituksia tarjoavat yritykset.

New Yorkin osavaltiossa todennettujen virustartuntojen määrä nousi perjantaina 7 000:een. Nousu johtui pitkälti siitä, että virustestauksia on lisätty, Cuomo sanoi.

Kaliforniassa rajoitukset tulivat voimaan torstai-iltana paikallista aikaa. Osavaltion asukkaita ohjeistetaan pysymään kotona.

Kaliforniassa huoltoasemat, apteekit, pankit ja pesulat saavat olla auki. Ravintolat saavat myydä noutoruokaa ja toimittaa ruokaa asiakkaiden koteihin.

Yhdysvallat ja Meksiko sopivat matkustusrajoituksesta

Koronavirustartuntojen ja -kuolemien määrä on Yhdysvalloissa kasvussa, mutta Trumpin mukaan ei ole tarpeen julistaa koko maata koskevia liikkumisrajoituksia Kalifornian ja New Yorkin osavaltioiden tapaan.

– He ovat ottamassa voimakkaita askelia. Annan aplodit heille, Trump sanoi.

Yhdysvalloissa on todennettuja virustartuntoja kaikkiaan yli 16 000. Virukseen on kuollut yli 200 ihmistä.

Trump ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat ja Meksiko ovat sopineet, että ei-välttämätöntä matkustusta rajan yli rajoitetaan, ja tämä tulee voimaan lauantaina paikallista aikaa.

Trumpin mukaan järjestely on samanlainen, jollaisesta on sovittu myös Kanadan kanssa.

Kiinan ja USA:n kiistely saanut lisää kierroksia

Kiinan ja Yhdysvaltojen riitely koronaviruspandemiasta levisi perjantaina myös sosiaalisen median puolelle. Siellä Kiinan ulkoministeriön tiedottaja käski Yhdysvaltain ulkoministeriä Mike Pompeota lopettamaan valehtelu.

Fox News -kanavalla Pompeo oli sanonut Kiinan "haaskanneen kallisarvoisia päiviä" uuden koronaviruksen tunnistamisen jälkeen sallimalla "satojentuhansien" ihmisten lähteä Wuhanista muun muassa Italiaan.

– Kiinan kommunistinen puolue ei toiminut oikein ja sen seurauksena lukematon määrän ihmishenkiä joutui vaaraan, Pompeo sanoi.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying antoi kipakan englanninkielisen vastauksen Twitterissä.

– Lopettakaa valehtelu päin naamaa!

– Kuten WHO:n (Maailman terveysjärjestö) asiantuntijat ovat sanoneet, Kiinan ponnistelut estivät satojatuhansia tartuntatapauksia, Hua jatkoi.

Hänen mukaansa Kiina kertoi Yhdysvalloille ensi kerran uuden koronaviruksen leviämisestä 3. tammikuuta, kun Yhdysvallat varoitti Wuhanissa olevia amerikkalaisia vasta 15. tammikuuta.

– Ja nyt Kiinaa syytetään viivyttelystä? Ihanko totta? Hua kirjoitti.

Virus huonontanut maiden välejä

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei jäänyt viivyttelemään, vaan sen tiedottaja Morgan Ortagus vastasi:

– Tammikuun 3:nteen mennessä Kiinan viranomaiset olivat jo määränneet covid-19:n näytteet tuhottaviksi, hiljentäneet Wuhanin lääkäreitä ja sensuroineet yleisön huolenilmaisuja netissä, Ortagus tviittasi.

– (Hua) on oikeassa: Tämä on aikajana, jota maailman täytyy ehdottomasti tutkia tarkasti, hän jatkoi.

Koronavirus on huonontanut entisestään Kiinan ja Yhdysvaltain jännittyneitä suhteita. Yhdysvallat kutsui viime viikolla Kiinan-suurlähettilään puhutteluun, kun toinen Kiinan ulkoministeriön tiedottaja oli tviitannut perättömästä salaliittoteoriasta, jonka mukaan Yhdysvaltain armeija olisi tuonut koronaviruksen Wuhaniin.

Trump puolestaan on suututtanut Kiinan puhumalla "kiinalaisesta viruksesta".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhteisyrityskooste: Mitä kaikkea on luvassa, kun yhteisyritys aloittaa? Iltavastaanottoja, digiklinikka ympäri vuorokauden, hammaslääkäriin pääsy yhdeksässä päivässä... 
 2. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 3. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 4. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 5. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 6. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 7. Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Espoossa ilmennyt koronaa päiväkodissa ja hoivapalveluyrityksessä
 8. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 9. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Elokuva-arvio: Lauluja rakkaudesta on täysien tähtien dokumentti – lahtelaislähtöinen ohjaaja Anu Kuivalainen pääsee dokumentissa häkellyttävän lähelle kuvaamiaan ihmisiä
 12. Tältä näyttää Lahden Seurahuoneen tulevissa loft-huoneissa Sokoksen yläkerrassa: korkeutta lähes seitsemän metriä ja puuta kylpyhuoneessa
 13. Vankilataustaiset pääsevät ääneen Lahden torilla järjestettävässä Ex-criminal Day -tapahtumassa
 14. Lähes neljä viidestä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle viime vuonna tehdyistä palohälytyksistä oli vääriä – vahinkohälytyksen laskun maksaa kiinteistön omistaja
 15. Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin – Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.