Euroopan ja Aasian pörsseissä suuriakin nousuja perjantaina – Finnair kirittäjien joukossa Helsingissä

Helsingissä pörssipäivä on alkanut vahvoissa nousutunnelmissa. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Euroopan pörsseissä nähtiin perjantaina reipastakin nousua, vaikka osassa pörssejä nousutahti maltillistui päivän mittaan.

Pariisin CAC 40 -indeksi lopetti pörssiviikon viimeisen päivän peräti viiden prosentin kasvussa, ja Frankfurtissakin nousua nähtiin yli 3,5 prosenttia.

Myös Helsingin pörssi oli aamupäivällä reippaassa neljän prosentin nousussa, mutta OMXH-indeksin tahti hyytyi päivän mittaan. Loppulukemassa piristystä oli enää prosentin verran.

Myös Lontoossa pirteä aloitus suli vajaan prosentin nousuun. Britanniassa on odotettu maan hallitukselta uutta tukipakettia koronaviruksen vastaisiin toimiin, mutta sitä ei perjantaina kuulunut.

Helsingissä nousijoihin lukeutui lentoyhtiö Finnair , jolle hallitus kertoi suunnittelevansa tukea valtiontakauksen muodossa. Yhtiön kurssi tukevoitui lähes 12 prosenttia.

New Yorkissa nousu yski

Reipasta nousua nähtiin myös osassa Aasian pörssejä. Reipasta rallia oli tarjolla esimerkiksi Hongkongissa, jossa Hang Seng -indeksi vahvistui lähes 5,1 prosenttia. Soulissa nousua kertyi yli seitsemän ja Taipeissa runsaat kuusi prosenttia. Shanghain keskeinen Composite-indeksi sen sijaan päätyi vain 1,6 prosenttia plussalle. Tokiossa vietettiin vapaapäivää.

Markkinoita ovat viime päivinä kirittäneet tukitoimet, joita keskuspankit ympäri maailmaa ovat ilmoittaneet koronaviruspandemiasta kärsivien markkinoiden tukemiseksi.

Kaikkialla toimien vetovoima alkoi kuitenkin perjantaina hiipua. Wall Streetin keskeiset indeksit olivat pörssipäivän puolivälissä nollan molemmin puolin. Plussalle oli kivunnut vain teknologiapainotteinen Nasdaq Composite, sekin vain 0,3 prosentin verran.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti torstaina lisätoimista talouden tukemiseksi. Lisäksi Yhdysvaltain kongressissa pyrittiin saamaan eteenpäin jättimäistä tukipakettia. Republikaanipuolueen edustajat ajavat pakettia, jonka arvo on peräti tuhat miljardia dollaria.

New Yorkissa kerrottiin kuitenkin perjantaina rajoituksista, joiden mukaan lukuisten liikkeiden pitää sulkea ovensa koronaepidemian vuoksi sunnuntaista alkaen.

Öljyn hinta toipumassa

Pörssien lisäksi nousussa on ollut öljyn hinta, joka putosi aiemmin viikolla. AFP:n mukaan hinta on kuitenkin pysytellyt alle 30 dollarissa tynnyriltä, kun koronavirus aiheuttaa pelkoa ylitarjonnasta.

Viitelaatu WTI:n hinta nousi hieman yli 26:een Yhdysvaltain dollariin Aasian kaupankäynnissä, ja Brent-viitelaadun hinta oli hieman yli 29 dollaria tynnyriltä.

Keskiviikkona WTI-laadun hinta romahti 24 prosenttia. Kyseessä oli pahin pudotus 18 vuoteen.

Koronaviruskriisi on aiheuttanut matkustusrajoituksia ja syössyt yrityksiä vaikeuksiin, mikä on heijastunut myös öljyn kysyntään. Suuret öljyntuottajamaat Saudi-Arabia ja Venäjä ajautuivat hintasotaan sen jälkeen, kun öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja sen ulkopuoliset tuottajamaat eivät päässeet yhteisymmärrykseen öljyntuotannon leikkaamisesta.

Öljyn hinnat ovat toipumassa, arvioi Oanda -yhtiön vanhempi markkina-analyytikko Edward Moya.

– Uusi nousu myös jatkui korkeammalle sen jälkeen, kun (Donald) Trump ilmoitti, että hän puuttuu öljyn hintasotaan sopivalla hetkellä, Moya sanoi lausunnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 6. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 7. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 8. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 9. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 10. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 11. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 12. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 13. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 14. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 15. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.