United Brotherhoodin johtajaa vastaan nostettiin lukuisia vakavia syytteitä – yhteensä lähes 40 syytettyä

Viranomaisten UB:n johtajana pitämää Tero Holopaista (vas.) syytetään useista vakavista rikoksista. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
STT

STT

Rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) johtajana pidettyä miestä vastaan on nostettu suuri määrä syytteitä vakavista rikoksista, kertoo syyttäjä Anna-Riikka Ruuth STT:lle.

Viranomaisten UB:n johtajana pitämää Tero Holopaista, 48, syytetään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeästä rahanpesusta, törkeästä kätkemisrikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä ryöstöstä ja järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Yhteensä samassa kokonaisuudessa on liki 40 syytettyä, joista ainakin osaa syytetään vakavista rikoksista, kuten törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä ampuma-aserikoksista, Ruuth kertoo.

Rikosten epäillään tapahtuneen Uudellamaalla. Asian käsittelyn on määrä alkaa 31. maaliskuuta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Ruuthin mukaan ainakaan toistaiseksi ei ole päätetty, että koronavirus vaikuttaisi käsittelyyn. Koronavirus on tuonut viime päivinä muutoksia tuomioistuinten toimintaan ja osa istunnoista on peruttu. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan käräjäoikeus kertoi, että kaikki istunnot perutaan noin kuukauden ajaksi, lukuun ottamatta istuntoja, "joiden käsitteleminen on asian laadun vuoksi välttämätöntä".

Syytteiden nostamisesta kertoi aiemmin Yle .

Epäillään rakennuttaneen Porvooseen kaksi omakotitaloa rikollisilla rahoilla

Holopainen on UB:n perustajajäsen ja johtanut sitä viimeistään vuodesta 2016 lähtien. Keskusrikospoliisi on kertonut aiemmin tutkinnasta, että johtajan epäillään olleen tosiasiallinen rikoshyödyn saaja jengin tekemäksi epäillyissä rikoksissa. Lisäksi hänen epäillään organisoineen ryhmän rikollista toimintaa, päättäneen jäsenten siirroista ja erottamisista sekä ohjeistaneen jäseniä viranomaisten kanssa toimimisessa.

Poliisi on epäillyt, että Holopainen on välittänyt noin 30 kiloa amfetamiinia ja yli tuhat ekstaasitablettia. Rikoshyödyn epäillään olevan yli 500 000 euroa. Lisäksi Holopaista on epäilty kahden vuoden aikana yhteensä 60 aseen hallussapidosta.

Rahanpesuasia liittyy siihen, että Holopaisen epäillään ostaneen vuonna 2010 monimutkaisen bulvaanijärjestelyn kautta kiinteistön Porvoon Ilolasta ja rakennuttaneen sinne myöhemmin kaksi noin 200-neliöistä omakotitaloa ja autotallin, rikoksista saaduilla rahoilla.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi tammikuussa UB:n ja sen alaisuudessa toimivan Bad Unionin väliaikaiseen toimintakieltoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 2. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 3. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 4. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 5. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 6. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 7. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 8. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 9. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 10. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 11. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 12. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää
 13. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 14. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 15. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.