Yön uutiskooste: Laajat poikkeustoimet astuvat voimaan tänään

Kaikki eduskuntaryhmät antoivat tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa tukensa valmiuslain aktivoinnille. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Monet hallituksen linjaukset koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta astuvat voimaan tänään.

Oppilaitosten lähiopetus keskeytetään tästä päivästä alkaen. Koulujen sulkemisesta huolimatta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen ensimmäisten luokkien lähiopetus.

Valtion ja kuntien kulttuurilaitokset, urheilutilat ja kirjastot suljetaan.

Vierailut ikäihmisten palvelulaitoksissa sekä sairaaloissa on pääsääntöisesti kielletty. Tapauskohtaisia poikkeuksia voidaan soveltaa esimerkiksi saattohoidossa oleviin ja sairaiden lasten lähipiiriin.

Julkisissa kokoontumisissa saa olla korkeintaan kymmenen ihmistä.

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Valmiuslailla kansalaisten vapauksia ja yhteiskunnan toimintoja rajoitetaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Perustuslakivaliokunta jatkoi mietintönsä hiomista puolille öin ja mietinnön tekemistä jatketaan aamulla yhdeksältä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, että valiokunta saa mietinnön hyväksyttyä.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden näkemykset olivat yhdensuuntaisia.

Kolmasosa yrityksistä pelkää konkurssia koronan vuoksi

Noin kolmasosa kauppakamarien jäsenyrityksistä arvioi konkurssiriskin kasvaneen merkittävästi koronavirusepidemian vuoksi, kertoo Keskuskauppakamarin kysely.

Yhdeksän kymmenestä vastaajasta odottaa, että epidemia vaikuttaa yrityksen liikevaihtoon tavalla tai toisella negatiivisesti seuraavan kahden kuukauden aikana. Noin puolet kertoo, että negatiivisia vaikutuksia on jo ollut.

Maanantaina ja tiistaina järjestettyyn kyselyyn vastasi yli 3 800 kauppakamarien jäsenyritystä.

Abit kirjoittavat matematiikan ylioppilaskirjoitukset tänään

Tänään abiturientit ympäri maan kirjoittavat matematiikan pitkän ja lyhyen oppimäärän.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut muutoksia kirjoitusten aikatauluun. Reaaliaineiden koepäivät siirrettiin viikolla aikaisemmaksi eiliselle tiistaille 17.3. ja huomiselle torstaille 19.3.

Menettelyllä pyritään turvaamaan kirjoitusten järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua. Saamen äidinkielen koetta lukuun ottamatta kirjoitukset paketoidaan 20.3. mennessä.

Korkeakoulujen yhteishaku syksyn suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin alkaa

Tänään alkaa korkeakoulujen yhteishaku ensi syksynä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Näiden koulutusten hakuaika päättyy 1. huhtikuuta.

Todistusvalintojen osalta tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 27. toukokuuta. Muiden kuin todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 8. heinäkuuta.

Nyt alkanut haku on tämän kevään toinen yhteishaku korkeakouluissa. Tammikuussa haettiin opintopaikkoja ensi syksynä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin.

Kuluvan vuoden kolmas korkeakoulujen yhteishaku pidetään syyskuussa. Siinä voi hakea ensi keväänä alkaviin koulutuksiin.

Joe Biden yhä lähempänä demokraattien presidenttiehdokkuutta Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa ex-varapresidentti Joe Biden voittaa demokraattipuolueen Floridan ja Illinoisin esivaalit, kertovat yhdysvaltalaiset televisiokanavat ennusteissaan. Molemmissa osavaltioissa Biden on voittamassa selvällä erolla senaattori Bernie Sandersiin.

Yhdysvalloissa on äänestetty tiistaina paikallista aikaa Floridan ja Illinoisin lisäksi Arizonassa. Florida on osavaltioista suurin ja väkirikkain, ja siellä on jaossa paljon puoluekokousedustajia.

Tiistaita on pidetty erittäin tärkeänä päivänä alakynnessä olevalle senaattori Sandersille. Mikäli hän ei saa aikaiseksi kunnon tulosta, on ehdokkuus menemässä Bidenille.

Tiistaina piti äänestää myös Ohiossa, mutta osavaltion kuvernööri ilmoitti, että äänestyspaikat pysyvät suljettuna koronaviruspandemian vuoksi.

Australia kehottaa kansalaisiaan pysymään kotimaassa, yli sadan hengen kokoontumiset kielletään

Australia kehottaa kansalaisiaan pysymään kotimaassa koronaviruspandemian vuoksi. Pääministeri Scott Morrison julisti uusia matkustusrajoituksia lehdistötilaisuudessa keskiviikkona. Morrisonin mukaan nyt ei ole aika matkustaa ulkomaille.

Australia on myös päättänyt kieltää yli sadan hengen kokoontumiset sisätiloissa. Kielto ei koske julkista liikennettä, ostostentekopaikkoja ja kouluja.

Pääministerin mukaan Australian pitäisi varautua siihen, että poikkeukselliset olot jatkuvat vähintään puoli vuotta.

Australia on kertonut noin 450 koronavirustartunnasta. Kuolleita on toistaiseksi viisi. (Lähde: AFP)

Turkissa ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema

Turkissa on vahvistettu ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema. Samalla tartuntojen määrän kerrottiin nousseen noin 50:stä lähes sataan.

Kuollut oli 89-vuotias, joka oli saanut tartunnan työntekijältään. Työntekijällä oli ollut yhteyksiä Kiinaan.

Maassa on tehty useita eri koronaviruksen ehkäisytoimia. Muun muassa koulut ja yliopistot päätettiin sulkea, kun todettuja tartuntoja oli vielä alle kymmenen. Lisäksi yhteisrukoukset moskeijoissa on peruttu.

Turkissa on myös voimassa matkustusrajoituksia useista maista. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 2. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 3. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 6. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 7. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 10. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 11. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 12. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 13. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 14. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 15. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.