Yön uutiskooste: Laajat poikkeustoimet astuvat voimaan tänään

Kaikki eduskuntaryhmät antoivat tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa tukensa valmiuslain aktivoinnille. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Monet hallituksen linjaukset koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta astuvat voimaan tänään.

Oppilaitosten lähiopetus keskeytetään tästä päivästä alkaen. Koulujen sulkemisesta huolimatta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen ensimmäisten luokkien lähiopetus.

Valtion ja kuntien kulttuurilaitokset, urheilutilat ja kirjastot suljetaan.

Vierailut ikäihmisten palvelulaitoksissa sekä sairaaloissa on pääsääntöisesti kielletty. Tapauskohtaisia poikkeuksia voidaan soveltaa esimerkiksi saattohoidossa oleviin ja sairaiden lasten lähipiiriin.

Julkisissa kokoontumisissa saa olla korkeintaan kymmenen ihmistä.

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Valmiuslailla kansalaisten vapauksia ja yhteiskunnan toimintoja rajoitetaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Perustuslakivaliokunta jatkoi mietintönsä hiomista puolille öin ja mietinnön tekemistä jatketaan aamulla yhdeksältä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, että valiokunta saa mietinnön hyväksyttyä.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden näkemykset olivat yhdensuuntaisia.

Kolmasosa yrityksistä pelkää konkurssia koronan vuoksi

Noin kolmasosa kauppakamarien jäsenyrityksistä arvioi konkurssiriskin kasvaneen merkittävästi koronavirusepidemian vuoksi, kertoo Keskuskauppakamarin kysely.

Yhdeksän kymmenestä vastaajasta odottaa, että epidemia vaikuttaa yrityksen liikevaihtoon tavalla tai toisella negatiivisesti seuraavan kahden kuukauden aikana. Noin puolet kertoo, että negatiivisia vaikutuksia on jo ollut.

Maanantaina ja tiistaina järjestettyyn kyselyyn vastasi yli 3 800 kauppakamarien jäsenyritystä.

Abit kirjoittavat matematiikan ylioppilaskirjoitukset tänään

Tänään abiturientit ympäri maan kirjoittavat matematiikan pitkän ja lyhyen oppimäärän.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut muutoksia kirjoitusten aikatauluun. Reaaliaineiden koepäivät siirrettiin viikolla aikaisemmaksi eiliselle tiistaille 17.3. ja huomiselle torstaille 19.3.

Menettelyllä pyritään turvaamaan kirjoitusten järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua. Saamen äidinkielen koetta lukuun ottamatta kirjoitukset paketoidaan 20.3. mennessä.

Korkeakoulujen yhteishaku syksyn suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin alkaa

Tänään alkaa korkeakoulujen yhteishaku ensi syksynä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Näiden koulutusten hakuaika päättyy 1. huhtikuuta.

Todistusvalintojen osalta tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 27. toukokuuta. Muiden kuin todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 8. heinäkuuta.

Nyt alkanut haku on tämän kevään toinen yhteishaku korkeakouluissa. Tammikuussa haettiin opintopaikkoja ensi syksynä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin.

Kuluvan vuoden kolmas korkeakoulujen yhteishaku pidetään syyskuussa. Siinä voi hakea ensi keväänä alkaviin koulutuksiin.

Joe Biden yhä lähempänä demokraattien presidenttiehdokkuutta Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa ex-varapresidentti Joe Biden voittaa demokraattipuolueen Floridan ja Illinoisin esivaalit, kertovat yhdysvaltalaiset televisiokanavat ennusteissaan. Molemmissa osavaltioissa Biden on voittamassa selvällä erolla senaattori Bernie Sandersiin.

Yhdysvalloissa on äänestetty tiistaina paikallista aikaa Floridan ja Illinoisin lisäksi Arizonassa. Florida on osavaltioista suurin ja väkirikkain, ja siellä on jaossa paljon puoluekokousedustajia.

Tiistaita on pidetty erittäin tärkeänä päivänä alakynnessä olevalle senaattori Sandersille. Mikäli hän ei saa aikaiseksi kunnon tulosta, on ehdokkuus menemässä Bidenille.

Tiistaina piti äänestää myös Ohiossa, mutta osavaltion kuvernööri ilmoitti, että äänestyspaikat pysyvät suljettuna koronaviruspandemian vuoksi.

Australia kehottaa kansalaisiaan pysymään kotimaassa, yli sadan hengen kokoontumiset kielletään

Australia kehottaa kansalaisiaan pysymään kotimaassa koronaviruspandemian vuoksi. Pääministeri Scott Morrison julisti uusia matkustusrajoituksia lehdistötilaisuudessa keskiviikkona. Morrisonin mukaan nyt ei ole aika matkustaa ulkomaille.

Australia on myös päättänyt kieltää yli sadan hengen kokoontumiset sisätiloissa. Kielto ei koske julkista liikennettä, ostostentekopaikkoja ja kouluja.

Pääministerin mukaan Australian pitäisi varautua siihen, että poikkeukselliset olot jatkuvat vähintään puoli vuotta.

Australia on kertonut noin 450 koronavirustartunnasta. Kuolleita on toistaiseksi viisi. (Lähde: AFP)

Turkissa ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema

Turkissa on vahvistettu ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema. Samalla tartuntojen määrän kerrottiin nousseen noin 50:stä lähes sataan.

Kuollut oli 89-vuotias, joka oli saanut tartunnan työntekijältään. Työntekijällä oli ollut yhteyksiä Kiinaan.

Maassa on tehty useita eri koronaviruksen ehkäisytoimia. Muun muassa koulut ja yliopistot päätettiin sulkea, kun todettuja tartuntoja oli vielä alle kymmenen. Lisäksi yhteisrukoukset moskeijoissa on peruttu.

Turkissa on myös voimassa matkustusrajoituksia useista maista. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 2. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 3. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 4. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 7. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 8. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 9. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 10. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 11. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 12. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 13. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 14. Pandemia vaikuttaa myös hiihtäjien talouteen – Perttu Hyvärinen: "Edessä on iso haaste"
 15. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.