Belgialaispuolueet solmivat välirauhan hallituskiistaan koronakriisin ratkaisemiseksi

STT–AFP

Belgiassa koronavirusepidemia on saanut suurimman osan puolueista sopimaan väliaikaisesti kiistansa hallituksen muodostamisesta.

Maa on ollut jo yli vuoden ilman toimivaa enemmistöhallitusta, mutta nyt 10 puoluetta on sopinut antavansa tuen puoleksi vuodeksi pääministeri Sophie Wilmesin johtamalle hallitukselle, jotta koronavirusepidemian aiheuttama kriisi pystytään hoitamaan kunnolla.

Samalla uuden hallituksen muodostamisyritykset keskeytetään puoleksi vuodeksi. Ratkaisua tukevat muut puolueet paitsi hollanninkielinen äärioikeisto ja ranskankielinen äärivasemmisto.

Kuningas Philippen on annettava järjestelylle hyväksyntä ja parlamentin äänestettävä asiasta. Luottamusäänestys on tarkoitus järjestää torstaina.

Belgia sulki koulut ja baarit

Belgian terveysviranomaisten mukaan maassa on tähän mennessä havaittu yli 1 000 tiedossa olevaa koronavirustartuntaa.

Virusepidemian leviämisen estämiseksi maa on sulkenut koulut, ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot sekä perunut kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Koulut ovat kuitenkin auki lapsille, joiden vanhempien on pakko olla töissä.

Sulkutoimien on määrä jatkua huhtikuun 3. päivään asti. Viikonloppuna Belgian johto muistutti kansalaisia, että leviämisen ehkäisy vaatii kaikilta vastuullisuutta, eikä sulkuaikana pidä järjestää esimerkiksi suuria kotibileitä.

Twitterissä pääministeri Wilmes vetosi erityisesti nuoriin, että suuria kokoontumisia vältettäisiin.

Pitkä vääntö hallituksesta

Belgia on ollut ilman toimivaa enemmistöhallitusta sitten vuoden 2018 joulukuun, jolloin flaamipuolue N-VA käveli ulos hallituksesta. Vaalit pidettiin viime vuoden toukokuussa, mutta hallituksen muodostamisessa ei ole sen jälkeen onnistuttu.

Belgia on jakautunut 6,5 miljoonan asukkaan hollanninkieliseen Flanderiin ja 3,6 miljoonan asukkaan ranskankieliseen Valloniaan. Saksan rajalla on lisäksi pieni saksankielinen alueensa, ja maan keskellä kaikille tärkeä Bryssel. Iso osa ihmisten arkeen vaikuttavista asioista päätetään alueparlamenteissa.

Belgiassa muistetaan hyvin 2010-luvun alun poikkeuksellisen pitkät hallitusneuvottelut, jolloin Flanderin ja Vallonian kädenvääntö kesti ennätykselliset 541 päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 2. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 3. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 4. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 7. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 8. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 9. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 10. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 11. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii puuttumaan alaikäisten mielenterveyden häiriöihin yhä varhaisemassa vaiheessa
 12. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 13. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 14. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 15. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.