Belgialaispuolueet solmivat välirauhan hallituskiistaan koronakriisin ratkaisemiseksi

STT–AFP

Belgiassa koronavirusepidemia on saanut suurimman osan puolueista sopimaan väliaikaisesti kiistansa hallituksen muodostamisesta.

Maa on ollut jo yli vuoden ilman toimivaa enemmistöhallitusta, mutta nyt 10 puoluetta on sopinut antavansa tuen puoleksi vuodeksi pääministeri Sophie Wilmesin johtamalle hallitukselle, jotta koronavirusepidemian aiheuttama kriisi pystytään hoitamaan kunnolla.

Samalla uuden hallituksen muodostamisyritykset keskeytetään puoleksi vuodeksi. Ratkaisua tukevat muut puolueet paitsi hollanninkielinen äärioikeisto ja ranskankielinen äärivasemmisto.

Kuningas Philippen on annettava järjestelylle hyväksyntä ja parlamentin äänestettävä asiasta. Luottamusäänestys on tarkoitus järjestää torstaina.

Belgia sulki koulut ja baarit

Belgian terveysviranomaisten mukaan maassa on tähän mennessä havaittu yli 1 000 tiedossa olevaa koronavirustartuntaa.

Virusepidemian leviämisen estämiseksi maa on sulkenut koulut, ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot sekä perunut kulttuuri- ja urheilutapahtumia. Koulut ovat kuitenkin auki lapsille, joiden vanhempien on pakko olla töissä.

Sulkutoimien on määrä jatkua huhtikuun 3. päivään asti. Viikonloppuna Belgian johto muistutti kansalaisia, että leviämisen ehkäisy vaatii kaikilta vastuullisuutta, eikä sulkuaikana pidä järjestää esimerkiksi suuria kotibileitä.

Twitterissä pääministeri Wilmes vetosi erityisesti nuoriin, että suuria kokoontumisia vältettäisiin.

Pitkä vääntö hallituksesta

Belgia on ollut ilman toimivaa enemmistöhallitusta sitten vuoden 2018 joulukuun, jolloin flaamipuolue N-VA käveli ulos hallituksesta. Vaalit pidettiin viime vuoden toukokuussa, mutta hallituksen muodostamisessa ei ole sen jälkeen onnistuttu.

Belgia on jakautunut 6,5 miljoonan asukkaan hollanninkieliseen Flanderiin ja 3,6 miljoonan asukkaan ranskankieliseen Valloniaan. Saksan rajalla on lisäksi pieni saksankielinen alueensa, ja maan keskellä kaikille tärkeä Bryssel. Iso osa ihmisten arkeen vaikuttavista asioista päätetään alueparlamenteissa.

Belgiassa muistetaan hyvin 2010-luvun alun poikkeuksellisen pitkät hallitusneuvottelut, jolloin Flanderin ja Vallonian kädenvääntö kesti ennätykselliset 541 päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.