Valmiuslain käyttöönotosta ei tehty päätöstä – Niinistö: Toivottavasti kaikki ovat jo ymmärtäneet muuttaa käyttäytymistään

STT

STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan torstaina ei tehty päätöstä, otetaanko valmiuslaki käyttöön vai ei. Marin kysyi puolueilta, missä tilanteessa valmiuslaki voitaisiin puolueiden mukaan ottaa käyttöön.

Pääministeri Marinin mukaan kaikki eduskuntaryhmät antoivat tukensa sille, että valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, jos nykyistä voimassaolevaa lainsäädäntöä ei koeta riittäväksi.

Marinin mukaan päätös valmiuslain käyttöönotosta pitäisi tehdä kuitenkin huolellisemman arvion perusteella.

Ryhmien kannat erosivat siinä, pitäisikö jo nyt siirtyä nykyistä kovempiin toimenpiteisiin. Marin ei kuitenkaan kertonut, miten puolueiden kannat erosivat toisistaan. Marin sanoi, ettei näe kyseessä olevan hallitus-oppositio-kysymys.

Hallitus kävi tänään eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalossa läpi nykyistä koronatilannetta ja sitä, onko tarvetta vielä nykyistä voimakkaampiin toimiin.

Marinin mukaan yli kolme tuntia kestäneestä keskustelusta kaksi tuntia käytettiin asiantuntijoiden kuulemiseen.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vertasi Säätytalolla käydyn keskustelun jälkeen Suomen tilannetta Norjaan ja Tanskaan, joissa kouluja on suljettu koronaviruksen leviämisen vuoksi ja arvioi Suomen olevan vain joitain päiviä kyseisiä päiviä edellä.

– Nyt aletaan olla sellaisilla hetkillä, että hallituksen pitäisi lähteä yhteistoiminnassa presidentin kanssa valmistelemaan valmiuslain käyttöönottoa ja mahdollisimman nopeasti panna täytäntöön valmiuslaki, Orpo sanoi.

Ulkomailta tulevien syytä jäädä kahdeksi viikoksi kotiin

Aiemmin tänään hallitus suositteli, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi muiden kokoontumisten järjestäjiä suositellaan harkitsemaan riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Marin sanoi aiemmin tänään tiedotustilaisuudessa, että hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vakuutti omalta osaltaan, että haittojen hoito ei tule jäämään rahoituksesta kiinni. Kulmuni lupasi hallitukselta tukitoimia myös yrityksille ja toivoi, että pankit ottavat huomioon yritysten rahoitustarpeet.

Hallitus myös suosittaa, että kaikki ulkomailta palaavat jäävät kahdeksi viikoksi kotiin matkansa jälkeen. Päivällä hallituksen tiedotustilaisuudessa puhuttiin epidemia-alueilta palaavista, mutta sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tarkensi STT:lle, että suositus koskee kaikkia maita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei enää erittele tiettyjä maita epidemia-alueiksi, sillä koronavirus on luokiteltu kaikkialle levinneeksi pandemiaksi.

Ulkomailta palaavien työntekijöiden tulee sopia poissaolosta ja mahdollisesta etätyöstä työnantajansa kanssa. Lasten, nuorten ja opiskelijoiden paluuajankohdasta sovitaan hoitopaikan tai oppilaitoksen kanssa.

Niinistö: Talous on sittenkin vain taloutta

Presidentti Sauli Niinistö tähdensi torstaina, että koronaviruksen torjunnassa on oltava koko keinovalikoima käytössä nopeasti.

Niinistö sanoi Ylen A-Talkin haastattelussa toivovansa, että kaikki ovat jo ymmärtäneet muuttaa käyttäytymistään esimerkiksi matkojen ja eri tapahtumiin osallistumisen suhteen.

Niinistön mukaan tartuntatautilaki voi antaa jo riittävästi keinoja varautumiseen, mutta lisätoimia kuten valmiuslain käyttöä täytyy selvittää.

Presidentti sanoi olevansa huolissaan ennennäkemättömästä tilanteesta. Hänen mukaansa nyt on keskityttävä suojaamaan riskiryhmässä olevia kuten iäkkäitä läheisiä.

– Virus näyttää käyttäytyvän kovin eri tavoin eri ihmisissä, hän huomautti.

Niinistö kertoi luottavansa Suomen terveydenhuoltoon, mutta jos tartuntamäärät kasvavat suureksi, eteen tulee varmasti kysymysmerkkejä.

– Tämän vuoksi paljon puhuttu (tartuntojen) hidastaminen on äärettömän tärkeää. Kyse on siitä, onko käyrä räjähtävä vai tasaisesti nouseva.

Niinistö sanoo pelkäävänsä pahoin, että Suomessa ei päädytä kovin kauas niistä maista, joissa tartuntamäärät ovat kasvaneet eksponentiaalisesti.

– Kun meille sanotaan, että ottakaa fyysistä etäisyyttä, sanoisin että otetaan myös henkistä läheisyyttä.

Niinistön mukaan poikkeuksellinen tilanne johtaa väistämättä ikäviin seurauksiin myös kansantalouden kannalta. Ihmisten terveys on kuitenkin etusijalla, hän tähdensi.

– Talous on sittenkin vain taloutta. Ihmiselämät ovat aivan eri arvossa. Terveet ihmiset kyllä hoitavat talouden kuntoon aikanaan.

Valmiuslaki on poikkeusoloja varten

Valmiuslainsäädännön tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valmiuslain tarkoittamia poikkeusolo on esimerkiksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Valmiuslain mukaan viranomaiset voidaan oikeuttaa poikkeusoloissa rajoittamaan tiettyjä perusoikeuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 2. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 3. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 4. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 7. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 8. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 9. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 10. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 11. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 12. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 13. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 14. SYL:n puheenjohtaja Risto Murron debattikirjoituksesta: Ilmastokriisiä ei saa unohtaa
 15. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 4. Fingerpori 30.5.2020
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 8. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 9. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 14. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi
 15. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.