Orpo ja Mykkänen haluavat EU:n perustavan ulkorajakeskuksia Kreikkaan

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen katsovat, että Kreikan rajalla tarvitaan määrätietoisia toimia Euroopan unionilta, jotta vuoden 2015 tilanne ei enää toistuisi. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) esittävät, että EU:n tulisi nopeasti perustaa ulkorajakeskuksia Kreikkaan ottamaan vastaan Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia. He sanovat olevansa huolissaan tilanteesta ja hädässä olevien ihmisten selviämisestä.

Orpo ja Mykkänen katsovat, että Kreikan rajalla tarvitaan määrätietoisia toimia Euroopan unionilta, jotta vuoden 2015 tilanne ei enää toistuisi.

– Vuoden 2015 tilanne ei saa enää toistua. Yhdenkään jäsenmaan ei pidä joutua turvapaikanhakijoiden määrän odottamattoman kasvun takia kohtuuttomaan tilanteeseen. Kreikkaa on autettava pakolaisten ja siirtolaisten vastaanottamisessa, Orpo ja Mykkänen linjaavat tiedotteessaan.

Rajalle perustettavissa ulkorajakeskuksissa selvitettäisiin siirtolaisten tarve turvapaikkaan ja hoidettaisiin turvapaikka-asioiden käsittely, kokoomuspoliitikot ehdottavat.

– Näin apu ja resurssit kohdistuvat parhaiten hädänalaisille ihmisille, Orpo ja Mykkänen sanovat.

Lisäksi he vaativat, että EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta pidetään kaikin keinoin kiinni.

Kokoomus on asiassa samoilla linjoilla kuin kokoomuksen europarlamenttipuolue, Euroopan kansanpuolue (EPP). Sekin on peräänkuuluttanut vastaanottokeskusten perustamista.

– Meidän on oltava oikeudenmukaisia niille, jotka tarvitsevat suojelua ja ankaria niille, jotka käyttävät tilannetta ja heikompiaan hyväkseen.

Kokoomuspoliitikot ovat huolissaan, että vapaan liikkuvuuden Eurooppa uhkaa jäädä kahdenkymmenen vuoden väliaikaiseksi kokeiluksi, jos EU ei kykene toimimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 2. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 3. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 4. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 5. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 6. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 7. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 8. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 9. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 10. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 11. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 12. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia
 13. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 14. Chiméne Bavardin Esalainen: Vuosien pohdiskelu päättyi koronakeväänä – topakka Tyyne teki meistä jälleen koirallisen perheen
 15. "Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.