Turkin Erdoganin mukaan raja on auki – Kreikka kertoo estäneensä 4 000 siirtolaisen saapumisen maahan

Idlibin taistelut ovat aiheuttaneet pahan humanitaarisen kriisin jo muutenkin sisällissodan runtelemaan Syyriaan. AFP / LEHTIKUVA

STT AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvistaa, että Turkki on avannut rajansa pakolaisille Turkista EU:hun. Hänen mukaansa Turkki ei enää pysty huolehtimaan uusista Syyriasta saapuvista pakolaisista.

Kreikan hallitus kertoo puolestaan estäneensä 4 000 siirtolaisen tulon Turkista. Maan poliisi on ottanut yhteen Kreikan ja Turkin vastaisella rajalla olevien ihmisten kanssa. Poliisi on ampunut kyynelkaasua kohti ihmisiä Länsi-Turkissa sijaitsevalla Edirnen rajatarkastuspisteellä.

Erdoganin mukaan rajalle tulevien määrä voi tänään nousta 30 000 ihmiseen.

Turkissa on arviolta yli 4 miljoonaa pakolaista, joista valtaosa on syyrialaisia. Turkissa on kasvavaa tyytymättömyyttä maassa olevia pakolaisia kohtaan, ja samaan aikaan Turkki pelkää, että Syyrian Idlibistä saapuu lisää ihmisiä rajan yli.

Erdogan sanoo, ettei Turkki aio sulkea rajaansa.

– Miksi? Koska Euroopan unionin täytyy pitää lupauksensa, Erdogan sanoi tänään Istanbulissa.

Turkki ja EU solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jolla haluttiin rajoittaa turvapaikanhakijoiden saapumista Eurooppaan. Turkin mielestä EU ei ole tehnyt tarpeeksi pakolaisten auttamiseksi.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi eilen, että Turkki on vakuuttanut edelleen pitävänsä kiinni pakolaissopimuksesta.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis puolestaan kommentoi eilen, että maa ei salli Turkista laittomasti Kreikkaan yrittävien ihmisten ylittää rajaa. Mitsotakisin mukaan rajavalvontaa on tiukennettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 2. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 3. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 4. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 5. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 6. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 7. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla
 8. LASBin päävalmentaja vaihtuu, uusi luotsi löytyi tiimin sisältä
 9. Hämeen poliisi: Koronavirusepidemia näkyy kotihälytyksissä, perheväkivallan lisääntymisestä on jo merkkejä
 10. ESS:n uusi juttusarja äänikirjoista alkaa - ensimmäisessä osassa perinteinen mies ja liberaali nainen ovat avioliiton raunioilla
 11. Poikkeustila iskee urheiluseuroihin – "Varainhankinta ja yhteistyökumppaneiden saaminen on tässä tilanteessa tosi vaikeaa"
 12. Mitkä Päijät-Hämeen ravintolat myyvät nyt aterioita ruoan noutajille tai kotiinkuljetuksella? Keräämme listaa, kerro meille ravintolastasi
 13. Lahden Lähimmäispalvelu perustaa verkkoon Korvikekerhon paikkaamaan kaupunginosakerhojen toimintaa
 14. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 15. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.