Wall Streetillä heikoin viikko sitten vuoden 2008 finanssikriisin

Wall Streetin työntekijöitä ennen pörssin sulkeutumista. AFP / LEHTIKUVA

STT AFP

Yhdysvalloissa Wall Streetillä nähtiin heikoin viikko sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Koronaviruksen leviäminen Kiinasta on vaikuttanut merkittävästi pörsseihin ympäri maailmaa, ja Yhdysvalloissa kurssit laskivat seitsemättä päivää peräkkäin.

Pörssin sulkeutuessa teollisuusosakkeiden kehitystä seuraava Dow Jones Industrial Average -indeksi oli 1,4 prosenttia laskussa. S&P 500 -indeksi putosi 0,8 prosenttia.

S&P 500 -indeksistä suli viikossa yli 11 prosenttia. Finanssikriisivuonna 2008 indeksi putosi lokakuun alussa noin 18 prosenttia.

Dow ja S&P 500 olivat erittäin matalalla lähes koko perjantain mutta petrasivat Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin rohkaisevan lausunnon jälkeen. Pääjohtaja luonnehti maan talouden pysyneen vahvana ja lupasi, että pankki tukee tarvittaessa taloutta omilla keinoillaan. Powell antoi ymmärtää, että keskuspankki olisi valmistautumassa koron laskuun, jotta maailmanlaajuinen talouskehityksen hidastuminen voidaan estää.

Pörssit Shanghaissa, Sydneyssä ja Tokiossa sulkivat kaikki kolmen prosentin laskussa.

Paniikkia ilmassa

Swissquote Bankin analyytikko Ipek Ozkardeskaya arvioi uutistoimisto AFP:lle, että paniikkimieliala on päällä.

– Viruksen leviäminen on varmasti osunut liiketoimintaan, ja sillä saattaa olla ennakoitua pidempi negatiivinen vaikutus yhtiöiden tuottoihin ja globaaliin kasvuun, hän sanoi.

Samaan aikaan Japanin jeni hyötyy statuksestaan sijoittajien turvasatamana taloudellisesti epävarmoina aikoina. Jeni vahvistui selvästi dollariin nähden. Huolet raakaöljyn kysynnän laskusta lähetti öljyn hinnat laskuun esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Lähteenä myös Wall Street Journal ja New York Times .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 3. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 4. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 5. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 6. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 7. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 8. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 9. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 10. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 13. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 14. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 15. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.