"Syytteissä on kyse nimenomaan siitä, että mitään ei ole tehty" – poliisijohdon virkarikosjuttua puitiin hovissa

Helsingin poliisilla oli tietolähderekisteri 2000-luvun alusta, mutta huumepoliisin silloin päällikkö Jari Aarnio tuhosi sen vuosien 2007–2008 aikana. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä alkoi perjantaina varsinainen pääkäsittely. Syyttäjät vaativat edelleen syytetyille rangaistuksia Helsingin poliisin tietolähdetoiminnassa ilmenneistä epäselvyyksistä. Syyttäjät katsovat, että syytteet aiemmin hylännyt käräjäoikeus perustaa ratkaisunsa osin virheelliseen johtopäätökseen.

Käräjäoikeus päätyi hylkäämään syytteet, koska sen mukaan tietolähteiden rekisteröintiin ei ollut laillista tapaa. Se katsoi, että poliisin olisi pitänyt perustaa tietolähteiden rekisteröintiä varten valtakunnallinen tietolähderekisteri, mutta rekisterin perustamisen laiminlyönnistä ei kuitenkaan syytetty ketään.

Syyttäjät toteavat hoviin toimittamassaan valituksessa, että syytteissä ei ole rajattu pois mitään rekisteriä tai konkreettista tietolähteiden kirjaamistapaa.

– Syytteissä on kyse nimenomaan siitä, että mitään ei ole tehty, valituksessa sanotaan.

– Syyttäjä on oikeudenkäynnissä toistuvasti korostanut, että mitkä tahansa asianmukaiset ja valvottavissa olleet kirjaukset ja rekisteröinnit olisivat olleet riittäviä virkavastuun täyttämisen osalta.

Aarnio tuhosi rekisterin

Helsingin poliisilla oli tietolähderekisteri 2000-luvun alusta, kunnes huumepoliisin silloin päällikkö Jari Aarnio tuhosi sen vuosien 2007–2008 aikana. Aarnio on perustellut sitä muun muassa sanomalla, että lähteet pelkäsivät paljastuvansa ja että paljastuminen olisi voinut tietää heille hengenvaaraa.

Syytteessä ovat Aarnion lisäksi kaksi tämän alaista sekä poliisijohtoa aina entiseen poliisiylijohtaja Mikko Paateroon asti. Käräjillä kaikkien kahdeksan syytetyn syytteet kaatuivat. Oikeus tuli kuitenkin osittain syyttäjän kannalle, sillä se katsoi, että Helsingin poliisi käytti vuosina 2008–2013 tietolähteitä.

– Helsingin poliisilaitoksessa ei siten noudatettu tietolähdetoiminnan järjestämistä ja toteuttamista koskevia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä, tuomiossa sanotaan.

Kuten käräjillä, myös hovissa kaikki syytetyt kiistävät syytteet. He katsovat, etteivät ole silloisissa asemissaan rikkoneet virkavelvollisuuttaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 4. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 5. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 8. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 9. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 10. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 11. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 12. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 13. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 14. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 15. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.