Vasemmistoliiton aluepomon epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan – poliisi aloittaa esitutkinnan

Anderssonin mukaan työntekijä on antanut asiasta selvityksen. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
STT

STT

Lounais-Suomen poliisi aloittaa esitutkinnan vasemmistoliiton eronneen läntisen alueen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin toimista. Rikosilmoitus on tehty Dellingerin perustamalla Twitter-tilillä julkaistuista kirjoituksista.

– Rikosnimikkeenä on tällä hetkellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, sanoo rikosylikomisario Jussi Helesvirta STT:lle.

– Kun puhutaan yleisesti tiettyyn ryhmittymään kuuluvista henkilöistä, niin kyllähän silloin pystytään sanamuodon mukaisesti tulkitsemaan sitä, että kyseessä on myös kansanryhmä, hän sanoo.

Kun nyt ollaan esitutkintakynnyksen ylittymisen kynnyksellä, rikosnimike on Helesvirran mukaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

– Kun esitutkinta etenee, se (rikosnimike) voi muuttua, Helesvirta sanoi.

Yle kertoi eilen, että vasemmistoliiton Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä on jaettu väkivaltaa ihannoivia viestejä. Viesteissä muun muassa kutsutaan perussuomalaisia fasisteiksi, kehotetaan tappamaan fasistit ja kannatetaan ilmastonmuutoksen kieltäjien ampumista.

Esitutkinnan aloittamisesta kertoi Ilta-Sanomat.

Dellinger kertoi aamulla irtisanoutuvansa tehtävästään julkisuudessa käydyn keskustelun ja luottamuspulan vuoksi.

– Siksi en voi tehdä muuta kuin kantaa vastuun tilanteesta ja irtisanoutua tehtävästäni. Kiitän kanssani työskennelleitä kuluneista vuosista ja pyydän anteeksi tuottamaani pettymystä, Dellinger sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi perjantaiaamuna Twitterissä , että vasemmistoliiton työntekijään liitetyt tviitit ovat täysin ja yksinkertaisen tuomittavia. Hänen mukaansa näin vakavan asian ollessa kyseessä puoluehallitus käsittelee asiaa ja muuta verkkokirjoittelua perinpohjaisesti.

Vasemmistoliitto sanoo olevansa väkivallaton

Andersson korostaa, että vasemmistoliitto on rauhanliike, joka on sitoutunut tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

– Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti, Andersson painotti aamun tviitissään.

Hänen mukaansa jokaisen vasemmistoliiton toimintaan osallistuvan on sitouduttava ihmisoikeuksiin ja väkivallattomuuteen. Ilman tätä sitoumusta ei voi olla osa vasemmistoliiton aktiivien, luottamushenkilöiden tai työntekijöiden joukkoa.

Toiminnanjohtajana vuodesta 2018

Andersson kertoo, että Dellinger on antanut asiasta selvityksen. Sen mukaan tilille on tunnukset usealla ihmisellä eikä Dellinger ole kirjoittanut Ylen uutisoimia tviittejä.

Kiistanalaiset viestit on lähetetty vuosina 2016 ja 2017.

Dellinger on myöntänyt perustaneensa tilin vuonna 2010, jolloin hän ei ollut vielä vasemmistoliiton palveluksessa. Puoluesihteeri Mikko Koikkalainen sanoi torstaina Ylelle keskustelleensa asiasta Dellingerin kanssa. Dellinger oli Koikkalaisen mukaan kertonut luovuttaneensa tilin kahdelle muulle henkilölle, jotka olisivat kirjoittaneet viestit.

Kyseenalaisia viestejä henkilökohtaiselta Twitter-tililtä

Rikosepäily koskee anonyymitiliä. Dellinger on kuitenkin lähettänyt alatyylistä kieltä sisältäviä tviittejä henkilökohtaiselta tililtään. Esimerkiksi viime viikolla hän nimitteli Twitterissä muita keskustelijoita kyseenalaisilla termeillä. Kun eräs kirjoittaja haukkui Dellingeriä alatyylisesti, Dellinger vastasi samantyylisesti ja kuvaili keskustelijaa "eläimiinsekaantumisen asiantuntijaksi". Asiasta kertoi aiemmin ainakin MTV Uutiset.

Dellinger ei ole vastannut STT:n yhteydenottopyyntöihin.

Dellinger on ollut vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtajana toissa vuodesta lähtien. Hän on ollut puolueen kuntavaaliehdokkaana vuosina 2012 ja 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.